Lahana çorbası - kapustová polievka fotorecept
Foto: cesminaz
Polievka z hlávkovej kapusty :-) ktorú varieva moja svokra.Je velmi jednoduchá na prípravu a chutí naozaj skvelo ;-P
tepelná úprava
Postup
-
1
Jahnacie mäso musi byt masnejšie,lebo ho potrebujeme opiecť.Ja tu mam 400g,to uplne postačí.
-
2
Pokrajame ho na maličké kocky,asi 1x1cm a odložíme zatial bokom :-)
-
3
..teraz si nakrajame kapustu na tensie rezance :-) Polovica zo stredne velkej kapusty postačí uplne na 1 polievku..
-
4
..pokrajame si aj cibulu na mensie kocky a aj papriku :-) červená krajšie ukáže v polievke.Ak máte väčšie papriky,tak postačia 2ks,ale ak menšie tak dajte 3ks.Pokrajane odlozime bokom..
-
5
..pokrajanu kapustu zalejeme 3L vody,dame trocha soli a nechame varit do "skoro" mäkka :-) Musite kapustu ochutnat a ked uz nechrumka,tak je presne dobre uvarena..Ja som ju varila 25minut :-)
-
6
Kym sa nam kapusta vari,si pripravime popečenú mäsovú zmes,ktorá pojde do polievky... Do panvice na trochu rozpaleneho oleja dame pokrajane jahnacie mäso...
-
7
..osolime,zakryjeme pokrievkou.Mäso si za chvilku pusti vlastnu šťavu.Takto zakryte nechame dusit na strednom ohni,kym sa šťava neodpari.U mna 10 minut :-)
-
8
..ked uz šťavu nema a začína sa piecť,odkryjeme ho a mäso prudko opečieme,ale nevysusime..
-
9
Pridame nakrajanu papriku a cibulu,osolime a nechame aby sa aj tie trocha opiekli :-) To je asi 10 minut..
-
10
..potom pridame 1/2-1 Pl mletej cervenej papriky,premiesame,nechame par sekund opiect a odlozime hotovu zmes bokom..
-
11
..kym sme si spravili "zmes" nam kapusta presne zmäkla :-) Teraz ju musime zahustit..v jednej miske si rozhabarkujeme muku a asi 2-3dcl vody.Dajte Tolko vody,aby ste tu muku vedeli bez problemov vymiesat do bezhrckava ;-) Teraz ju vmiesame do polievky a nechame znovu zovriet..Kto chce,si namiesto muky zahusti podla zvyku niakym škrobom..
-
12
..hned ako nam začne spolu stou rozhabarkovanou mukou vriet,pridáme do nej aj našu opečenú zmes..
-
13
A takto za občasneho miešania,necháme polievku variť 20minut.Za ten čas sa vyvaria chut opečeného mäsa,papriky aj cibule.Mäso zmäkne a kapusta bude krasne mäkkučká ;-P
-
14
Polievka má skvelú chuť, pre mna takú typicky "turecku" ;-P Môže sa podávať s chlebom,alebo niakym posúchom.Ja som k nej spravila "Chlebove cesnakové paličky" od Mišky @methi :-) A kto chce,si ju môže spravit aj na šťiplavo,alebo si do svojej porcie pridať Isot ;-P Dobru chut..
a cely!!! ;-)) @zolik mas uplnu pravdu ;-) @salinka :-)
Kapusta bola väčšia, nastrúhala som len štvrtku, čo ostalo, som hneď nastrúhala, nasolila, a dnes pôjde do fliaš .