Lahana çorbası - kapustová polievka (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Polievka z hlávkovej kapusty :-) ktorú varieva moja svokra.Je velmi jednoduchá na prípravu a chutí naozaj skvelo ;-P

45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Jahnacie mäso musi byt masnejšie,lebo ho potrebujeme opiecť.Ja tu mam 400g,to uplne postačí.
  2. Pokrajame ho na maličké kocky,asi 1x1cm a odložíme zatial bokom :-)
  3. ..teraz si nakrajame kapustu na tensie rezance :-) Polovica zo stredne velkej kapusty postačí uplne na 1 polievku..
  4. ..pokrajame si aj cibulu na mensie kocky a aj papriku :-) červená krajšie ukáže v polievke.Ak máte väčšie papriky,tak postačia 2ks,ale ak menšie tak dajte 3ks.Pokrajane odlozime bokom..
  5. ..pokrajanu kapustu zalejeme 3L vody,dame trocha soli a nechame varit do "skoro" mäkka :-) Musite kapustu ochutnat a ked uz nechrumka,tak je presne dobre uvarena..Ja som ju varila 25minut :-)
  6. Kym sa nam kapusta vari,si pripravime popečenú mäsovú zmes,ktorá pojde do polievky... Do panvice na trochu rozpaleneho oleja dame pokrajane jahnacie mäso...
  7. ..osolime,zakryjeme pokrievkou.Mäso si za chvilku pusti vlastnu šťavu.Takto zakryte nechame dusit na strednom ohni,kym sa šťava neodpari.U mna 10 minut :-)
  8. ..ked uz šťavu nema a začína sa piecť,odkryjeme ho a mäso prudko opečieme,ale nevysusime..
  9. Pridame nakrajanu papriku a cibulu,osolime a nechame aby sa aj tie trocha opiekli :-) To je asi 10 minut..
  10. ..potom pridame 1/2-1 Pl mletej cervenej papriky,premiesame,nechame par sekund opiect a odlozime hotovu zmes bokom..
  11. ..kym sme si spravili "zmes" nam kapusta presne zmäkla :-) Teraz ju musime zahustit..v jednej miske si rozhabarkujeme muku a asi 2-3dcl vody.Dajte Tolko vody,aby ste tu muku vedeli bez problemov vymiesat do bezhrckava ;-) Teraz ju vmiesame do polievky a nechame znovu zovriet..Kto chce,si namiesto muky zahusti podla zvyku niakym škrobom..
  12. ..hned ako nam začne spolu stou rozhabarkovanou mukou vriet,pridáme do nej aj našu opečenú zmes..
  13. A takto za občasneho miešania,necháme polievku variť 20minut.Za ten čas sa vyvaria chut opečeného mäsa,papriky aj cibule.Mäso zmäkne a kapusta bude krasne mäkkučká ;-P
  14. Polievka má skvelú chuť, pre mna takú typicky "turecku" ;-P Môže sa podávať s chlebom,alebo niakym posúchom.Ja som k nej spravila "Chlebove cesnakové paličky" od Mišky @methi :-) A kto chce,si ju môže spravit aj na šťiplavo,alebo si do svojej porcie pridať Isot ;-P Dobru chut..