Ľadový šalát s krevetami, ružovým grepom a cesnakovými krutónmi

jarco - fotkajarco, 14. februára 2010
Ľadový šalát s krevetami, ružovým grepom a cesnakovými krutónmi
Foto: jarco

Ďalší tip na rýchlu a zdravú večeru z mojej kuchyne. Pred chvíľou sme dojedli :-)

4
porcie
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
150 g
300 g
1/2 ks
2 strúčiky
3 ks
1/2 KL
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Mrazené krevety nasypeme do vlažnej vody. Hlávku ľadového šalátu rozkrojíme na štvrtiny, natrháme na menšie kúsky a opláchneme. Odstredíme vodu (ja na to mám špeciálnu odstredivku, ale moja mama dá šalát do čistej utierky, vyjde na terasu a poriadne zakrúti :-).

  2. 2

    Plátky chleba (tmavého alebo bieleho, podľa chuti alebo čo dom dal) nasucho, prípadne na minimálnom množstve oleja opražíme na panvici z oboch strán. Potrieme roztlačeným cesnakom rozmiešaným v troške oleja a nakrájame na kocky.

  3. 3

    Dresing pripravíme tak, že sardelové rezy, francúzsku horčicu a šťavu z citróna rozmixujeme s olivovým olejom. Dochutíme soľou, pomletým korením a sušenými bylinkami.

  4. 4

    Polovicu stredne veľkej cibule nakrájame na pásiky. Posolíme a prstami trochu pomliaždime, aby cibuľa vpila soľ. Očistíme si grepy a nakrájame na kocky. Scedíme medzitým rozmrazené krevety.

  5. 5

    Šalát , cibuľu, grep, krevety a krutóny dobre premiešame spolu s dresingom vo veľkej mise a môžeme podávať. Hodili by sa aj nejaké čerstvé bylinky, no akurát som doma žiadne nemal :-(

Diskusia k receptu

bozulka
Jarcoie krevety len tak natur?Ja bysom ich asi trošku ošmrncla na oliv.oleji s jedným celým strúčikom cesnaku a kapkou bieleho vína,ale opravdu iba šmrnc ! A na ozdobu a chuť navrch šalátu čerstvú vňaťku.
Ináč určite vynikajúce.
jarco
Mrazeným grónskym mikrokrevetám z Lidla (inak odporúčam, dobrý pomer kvalita/cena), ktoré som použil, podľa mojej skúsenosti akákoľvek tepelná úprava len uškodí. Chuť v šaláte im dá dresing. Krevety sú predvarené. Ak by mal niekto hygienické obavy, nech ich preleje na sitku vriacou vodou. Ale už to nebude ono, stratí sa chrumkavosť.
bozulka
Práve to som si myslela-bolo mi to trošku "žinantné"
martina34
Vyzerá to dobre, jarco@ - vieš, že nemám bohvieaké skúsenosti s mimoslovenskými surovinami, vždy mi dobre padnú tvoje rady.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia