Kysucký zemiakový posúch fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 29. júna 2015
Kysucký zemiakový posúch (fotorecept)
Foto: stanci11

Po sto rokoch som sa dostala na víkend domov! Hurááá! Nielenže jahôdky na mňa v záhrade čakali, ale mohli sme s mamou kuchtiť... A to my vždy tak na výmenu, ja dovlečiem nejaký ultrazdravý recept, a naopak, sebe vyžobroním od mamušky niečo také "sedliacke", síce nie zrovna ľahké a zdravé, ale raz za čas si musí človek dopriať aj také mňamky :)

4-5
porcie
20 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

1400 g
450 g
3 PL
1 ks
2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Deň vopred som si navarila hrniec zemiakov. Cez noc fajne ochladnú a na druhý deň sa s nimi potom lepšie pracuje... Tieto som potom na druhý deň nahrubo nastrúhala.

  2. 2

    Do zemiakov sme šupli vajíčko, hladkú múku a 3 PL polohrubej (tá zabezpečí, že to zemiakové cesto nebude po upečení príliš mazľavé). Soli sme dali najskôr 1 ČL. Cesto sa dá vždy dosoliť neskôr, záleží od typu zemiakov, a od toho aká slaná bola voda v ktorej sa varili...

    Kysucký zemiakový posúch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Celé to poriadne prehnietime, aby sa všetky suroviny spojili... Zatiaľ sme s mamou veru neobjavili nič kvalitnejšie ako ruky pre toto cestíčko :)

    Kysucký zemiakový posúch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo finále by mali byť všetky suroviny pekne spojené, a cesto je riadne tuhé. Akože vyformujete futbalku v pohode :D ... My to tuná vždy chutnáme a podľa potreby dosolíme - pridávali sme tu ešte 1 ČL soli nakoniec a zase riadne vmiešali do masy.

    Kysucký zemiakový posúch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čo sa týka pečenia, tak buď na plechu, ktorý je nasucho posypaný polohrubou múkou, alebo sa nám osvedčila klasická silikónová podložka na pečenie...posúch sa upiekol rovnako krásne :) Cesto sme rozvaľkali na plech. Inak treba myslieť na to, že je to ťažké cesto a teda čím hrubšie, tým dlhšie sa bude piecť a je väčšia šanca že zvrchu zhorí...takže odporúčam nepreháňať s hrúbkou (čo je presne moja typická chyba :D)

    Kysucký zemiakový posúch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    My sme zvolili taký cca 1 cm na hrúbku..zase nech má riadnu tú zemiakovú striedku!

    Kysucký zemiakový posúch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a pečieme ...juj...dlho... Vždy začíname na 200 °C a po takých 10-15 min. znížime na 180-150 °C. Treba striehnuť aby zvrchu nehorel... A fakt odporúčam piecť radšej pomalšie, to cesto potrebuje svoj čas :) Keď sa zvrchu takto krásne zafarbí, tak posúch pretočíme a pečieme zase z druhej strany. Celkovo to trvá 45-55 min...

    Kysucký zemiakový posúch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď sme mali posúch krásne upečený, rozrezali sme ho na polovice, preložili na seba a zabalili do utierky nech trošku vychladne.

    Kysucký zemiakový posúch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 10

    A na záver podávame, trháme, krájame, kto má ako rád :) Naši chlapi si to najradšej posypú škvarkami a potrú masťou... My s maminou jednoznačne navrch kvalitné masielko a necháme sa unášať... Si vždy vravím, že síce z takých "tuctových" a lacných surovín varili naši predkovia, ale ako fajne... A toto keď vytvorili, tak vedeli že ja raz prídem a nebudem sa vedieť dojesť :D

    Kysucký zemiakový posúch (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

kecemis
Tak toto je krasne, vonajuce mladsimi rokmi a domovom.
terinka55
Veru, že to je dobrota! Pochádzam z toho kraja. Varili sa chudobnejšie jedlá, ale o to chutnejšie. Vďaka za pripomenutie. 5*****
radost
a zasa ďalšia zemiaková novota..veruže to bude dobrota..tých možností je tuším na stá..moja zásobáreň tipov sa rozrastá..
páči sa mi u teba..tá veselosť je nákazlivá..
vďaka..nech ťa úsmev aj dnes čaká..:-)
jujoska
robievame podobny, len sa pred pecenim dobre omasti bravcovou alebo kacacou mastou
iwer
...tento kysucký recept poznám v ešte "nezdravšej" forme, ale neuveriteľne chutnej - z cesta sa vyvaľkajú placky, cca 0,5 cm hrubé a vyprážajú sa na bravčovej masti...a ten "nezdravý" podiel korigujeme zapíjaním zdravým kyslým mliekom:)...
junior
Kysučania sú neuveriteľne šikovní ľudia. Mal som česť poznať mnohých, od Oškerdy až po Skalité.
Si veľmi šikovná @stanci11 , upiekla si krásny posúch ;-) 5*
stanci11
@radost : ja veľmi rada nakazím okolie dobrou náladou ;)
@jujoska , @iwer : - vidím že ste to s tou masťou posunuli ešte o level vyššie :D
@eviana : určite skúsim ten tvoj recept! práve chcem pridať recept na naše oškvarkáče, ale teda tie zdĺhavé, kysnuté, prekladané,,,tá tvoja varianta je luxusná!! :) dojdem domov a hneď skúšam!
@junior : Kysučania sú šikovní, a hlavne keď sa jedná o naplnenie bruška :D

ešte raz všetkým za komenty, potešili ste ma že sa vám taká jednoduchá záležitosť ako posúšik páči :)
mantheniel
Krásne jednoduché ale pritom mega chutné toto vyskúšam milujem zemiakové cesto ♥
mijaita
Nepochybuju o tom, ze je to skvely kolac, ale tak delam testo na bramborove knedliky :-) Jenze z nej pak udelam sisku a tu uvarim. Knedlíky kdyz zbydou, druhý den opeču na sádle nebo jen steteckem pomastím a upečuv troube. Konecne je to jedno jak, protoze opravdu z brambor se da carovat.
smejkad
milujem starodavne recepty,cim menej prisad, tym lepsie
a uplne najlepsie hodnotim tvoj pristup, skvele, uzasne, nasledovaniahodne :-)
prajem ti, nech ti ho okolie oplaca :-)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Toto určite vyskúšam.
pacik
U nás sa pečú tak ako pečie @iwer , strúhame zemiaky na jemno a pridávame iba hrubú múku, pečené na masti na panvici nemajú chybu, ale aj tvoj posúch je určite dobrý :-)
abend
stanci11 supeeeeer recept,cez víkend napečiem a pri konzumácii nebudem pozerať na líniu :-)
stanci11
veru veru, so zemiakmi sa dá v kuchyni vyhrať :) diky všetkým za komentáre :)
@smejkad : úplne si mi vyčarovala úsmev :)!
@goe : ak vyskúšaš ,určite daj vedieť ako chutilo, som zvedavá čo povieš :)
@mijaita : my teda knedlíky nerobievame, ale veru, môžu byť fajné z tohto typu cesta..
@abend : odporúčam upiecť, zmaškrtiť a fakt sa nepozerať na kalórie :) veď treba sa aj rozmaznávať trošku!
danielas
tiež ma nadchol tvoj zemiakový posúch. Jeho premiéra u nás bude pre vnúčikov na prázdninách :-)