Foto: stanci11
Po sto rokoch som sa dostala na víkend domov! Hurááá! Nielenže jahôdky na mňa v záhrade čakali, ale mohli sme s mamou kuchtiť... A Zobraziť celý popisPo sto rokoch som sa dostala na víkend domov! Hurááá! Nielenže jahôdky na mňa v záhrade čakali, ale mohli sme s mamou kuchtiť... A to my vždy tak na výmenu, ja dovlečiem nejaký ultrazdravý recept, a naopak, sebe vyžobroním od mamušky niečo také "sedliacke", síce nie zrovna ľahké a zdravé, ale raz za čas si musí človek dopriať aj také mňamky :)
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Deň vopred som si navarila hrniec zemiakov. Cez noc fajne ochladnú a na druhý deň sa s nimi potom lepšie pracuje... Tieto som potom na druhý deň nahrubo nastrúhala.
- 2
Do zemiakov sme šupli vajíčko, hladkú múku a 3 PL polohrubej (tá zabezpečí, že to zemiakové cesto nebude po upečení príliš mazľavé). Soli sme dali najskôr 1 ČL. Cesto sa dá vždy dosoliť neskôr, záleží od typu zemiakov, a od toho aká slaná bola voda v ktorej sa varili...
- 3
Celé to poriadne prehnietime, aby sa všetky suroviny spojili... Zatiaľ sme s mamou veru neobjavili nič kvalitnejšie ako ruky pre toto cestíčko :)
- 4
Vo finále by mali byť všetky suroviny pekne spojené, a cesto je riadne tuhé. Akože vyformujete futbalku v pohode :D ... My to tuná vždy chutnáme a podľa potreby dosolíme - pridávali sme tu ešte 1 ČL soli nakoniec a zase riadne vmiešali do masy.
- 5
Čo sa týka pečenia, tak buď na plechu, ktorý je nasucho posypaný polohrubou múkou, alebo sa nám osvedčila klasická silikónová podložka na pečenie...posúch sa upiekol rovnako krásne :) Cesto sme rozvaľkali na plech. Inak treba myslieť na to, že je to ťažké cesto a teda čím hrubšie, tým dlhšie sa bude piecť a je väčšia šanca že zvrchu zhorí...takže odporúčam nepreháňať s hrúbkou (čo je presne moja typická chyba :D)
- 6
My sme zvolili taký cca 1 cm na hrúbku..zase nech má riadnu tú zemiakovú striedku!
- 7
No a pečieme ...juj...dlho... Vždy začíname na 200 °C a po takých 10-15 min. znížime na 180-150 °C. Treba striehnuť aby zvrchu nehorel... A fakt odporúčam piecť radšej pomalšie, to cesto potrebuje svoj čas :) Keď sa zvrchu takto krásne zafarbí, tak posúch pretočíme a pečieme zase z druhej strany. Celkovo to trvá 45-55 min...
- 8
Keď sme mali posúch krásne upečený, rozrezali sme ho na polovice, preložili na seba a zabalili do utierky nech trošku vychladne.
- 10
A na záver podávame, trháme, krájame, kto má ako rád :) Naši chlapi si to najradšej posypú škvarkami a potrú masťou... My s maminou jednoznačne navrch kvalitné masielko a necháme sa unášať... Si vždy vravím, že síce z takých "tuctových" a lacných surovín varili naši predkovia, ale ako fajne... A toto keď vytvorili, tak vedeli že ja raz prídem a nebudem sa vedieť dojesť :D
- 2
páči sa mi u teba..tá veselosť je nákazlivá..
vďaka..nech ťa úsmev aj dnes čaká..:-)
Robievam - len pre zaujimavosť - niečo takéto:
varecha.pravda.sk/recepty/chrumkave-zemiakovo-oskvarkove-...
Si veľmi šikovná @stanci11 , upiekla si krásny posúch ;-) 5*
@jujoska , @iwer : - vidím že ste to s tou masťou posunuli ešte o level vyššie :D
@eviana : určite skúsim ten tvoj recept! práve chcem pridať recept na naše oškvarkáče, ale teda tie zdĺhavé, kysnuté, prekladané,,,tá tvoja varianta je luxusná!! :) dojdem domov a hneď skúšam!
@junior : Kysučania sú šikovní, a hlavne keď sa jedná o naplnenie bruška :D
ešte raz všetkým za komenty, potešili ste ma že sa vám taká jednoduchá záležitosť ako posúšik páči :)
a uplne najlepsie hodnotim tvoj pristup, skvele, uzasne, nasledovaniahodne :-)
prajem ti, nech ti ho okolie oplaca :-)
@smejkad : úplne si mi vyčarovala úsmev :)!
@goe : ak vyskúšaš ,určite daj vedieť ako chutilo, som zvedavá čo povieš :)
@mijaita : my teda knedlíky nerobievame, ale veru, môžu byť fajné z tohto typu cesta..
@abend : odporúčam upiecť, zmaškrtiť a fakt sa nepozerať na kalórie :) veď treba sa aj rozmaznávať trošku!
My pekávame podobný,ibaže cesto redšie,kysnuté , preložíte ho z misky na pomastený pekáč a upečiete🙂