Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky fotorecept
Foto: eviana
Ďalšia variácia na zemiakové cesto...raz dva hotové, bez kysnutia - zvonka chrumkavé, vo vnútri vláčne... výborné k vínu, či len tak na chrumkanie :) Zobraziť celý popisĎalšia variácia na zemiakové cesto...raz dva hotové, bez kysnutia - zvonka chrumkavé, vo vnútri vláčne... výborné k vínu, či len tak na chrumkanie :) Taktiež vhodné k mliečnym polievkam.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
800 g |
|
200 g |
|
1,5 ČL |
|
250-300 g |
|
1 ks na potretie |
|
na vymastenie pekáča |
|
na posypanie pekáča |
|
posýpky: | |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Uvaríme si zemiaky v šupke. Najlepšie deň vopred.
-
2
...zemiaky ošúpeme
-
3
...nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku a soľ. Ak máte pocit, že cesto potrebuje ešte múku (záleží od druhu zemiakov) opatrne prisypte, kým sa cesto pekne spojí.
-
4
...vypracujeme na kompaktnú masu - žiadne veľké miesenie, len nech sa všetko spojí do jedného celku.
-
5
...rozvaľkáme cesto na pomúčenú dosku, v mojom prípade podložku. Treba dostatočne podsypať múkou, cesto sa dosť lepí.
-
6
...na cesto rozotrieme pomleté oškvarky
-
7
...zrolujeme ako roládu
-
8
...roládu preložíme na tretiny
-
9
...nečakáme, hneď rozcapkáme
-
10
...rozvaľkáme na kvázi obdĺžnik cesta
-
11
...a skladáme ako pri pagáčoch
-
12
- najprv horizontálne na tretiny
-
13
...potom opäť na tretiny (ako sme zložili aj roládu) Tento postup zopakujeme ešte aspoň raz, ja som prekladala trikrát.
-
14
...cesto rozvaľkáme a vykrajujeme svoje obľúbené geometrické tvary, ja som dnes zvolila klasické kolieska :)
-
15
...plech si vymastíme (ak máte kačaciu alebo husaciu masť, vymastite plech ňou, vtedy to je to pravé mňam :) ... vymastený plech jemne posypeme soľou a ukladáme naň kolieska
-
16
...kolieska potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ľubovolnou posýpkou
-
17
...z krajových zvyškov som spravila takéto "štangličky"
-
18
...upečené do červena a chrumkava
-
19
...degustačná porcia :)
dakujem za perfektný recept za 5*
Mám radosť, že sa Ti môj recept páči a som hrdá, že Ti pripomenul kuchyňu Tvojej starkej... ďakujem za milé slová :)
Rada: keď robím zemiakovú roládu, tak cesto vaľkám na papieri na pečenie (a škvarky rozotreté na ceste posolím, okorením) a papier mi pomôže aj pri skrúcaní - rolovaní.
Pozrela som si Tvoje krehké škvarkové pagáčiky zo zemiakového cesta, lebo mi v prvom momente až zle prišlo, že som Ťa nechtiac "vykradla". To by ma veľmi mrzelo. Takýto recept ešte na vareche nebol, preto som ho aj pridala. Ale k tomu fajnému vínku by veru bodli aj tie Tvoje, vyzerajú krásne chrumkavo :)
Ďakujem aj za skvelú radu. Robievam toto cesto aj ako roládu, ale po zrolovaní krájam na kolieska, vcelku som ešte nepiekla, za pokus to stojí :)
varecha.pravda.sk/recepty/zemiakova-rolada-nateplo-aj-nas...