Kysucký zemiakový posúch (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Po sto rokoch som sa dostala na víkend domov! Hurááá! Nielenže jahôdky na mňa v záhrade čakali, ale mohli sme s mamou kuchtiť... A to my vždy tak na výmenu, ja dovlečiem nejaký ultrazdravý recept, a naopak, sebe vyžobroním od mamušky niečo také "sedliacke", síce nie zrovna ľahké a zdravé, ale raz za čas si musí človek dopriať aj také mňamky :)

4-5
porcie
20 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Postup

  1. Deň vopred som si navarila hrniec zemiakov. Cez noc fajne ochladnú a na druhý deň sa s nimi potom lepšie pracuje... Tieto som potom na druhý deň nahrubo nastrúhala.
  2. Do zemiakov sme šupli vajíčko, hladkú múku a 3 PL polohrubej (tá zabezpečí, že to zemiakové cesto nebude po upečení príliš mazľavé). Soli sme dali najskôr 1 ČL. Cesto sa dá vždy dosoliť neskôr, záleží od typu zemiakov, a od toho aká slaná bola voda v ktorej sa varili...
  3. Celé to poriadne prehnietime, aby sa všetky suroviny spojili... Zatiaľ sme s mamou veru neobjavili nič kvalitnejšie ako ruky pre toto cestíčko :)
  4. Vo finále by mali byť všetky suroviny pekne spojené, a cesto je riadne tuhé. Akože vyformujete futbalku v pohode :D ... My to tuná vždy chutnáme a podľa potreby dosolíme - pridávali sme tu ešte 1 ČL soli nakoniec a zase riadne vmiešali do masy.
  5. Čo sa týka pečenia, tak buď na plechu, ktorý je nasucho posypaný polohrubou múkou, alebo sa nám osvedčila klasická silikónová podložka na pečenie...posúch sa upiekol rovnako krásne :) Cesto sme rozvaľkali na plech. Inak treba myslieť na to, že je to ťažké cesto a teda čím hrubšie, tým dlhšie sa bude piecť a je väčšia šanca že zvrchu zhorí...takže odporúčam nepreháňať s hrúbkou (čo je presne moja typická chyba :D)
  6. My sme zvolili taký cca 1 cm na hrúbku..zase nech má riadnu tú zemiakovú striedku!
  7. No a pečieme ...juj...dlho... Vždy začíname na 200 °C a po takých 10-15 min. znížime na 180-150 °C. Treba striehnuť aby zvrchu nehorel... A fakt odporúčam piecť radšej pomalšie, to cesto potrebuje svoj čas :) Keď sa zvrchu takto krásne zafarbí, tak posúch pretočíme a pečieme zase z druhej strany. Celkovo to trvá 45-55 min...
  8. Keď sme mali posúch krásne upečený, rozrezali sme ho na polovice, preložili na seba a zabalili do utierky nech trošku vychladne.
  9. A na záver podávame, trháme, krájame, kto má ako rád :) Naši chlapi si to najradšej posypú škvarkami a potrú masťou... My s maminou jednoznačne navrch kvalitné masielko a necháme sa unášať... Si vždy vravím, že síce z takých "tuctových" a lacných surovín varili naši predkovia, ale ako fajne... A toto keď vytvorili, tak vedeli že ja raz prídem a nebudem sa vedieť dojesť :D