Kysnutý špaldový meteník fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 19. januára 2015
Kysnutý špaldový meteník (fotorecept)
Foto: mariamka

Meteník je slaný koláč s kyslou kapustou. Veľmi chutný, nenáročný.

Suroviny

2 hrnček (2 dl)
2 hrsť
21 g
1 KL
2 KL
1/2 KL
1/2 KL
3/4 hrnček
1 PL
 na vymastenie plechu
Na potretie:
2 - 4 PL
2 - 4 strúčik




Postup

  1. 1

    Kapustu vyžmýkame a posekáme na drobnejšie. Droždie rozmrvíme, mlieko zohrejeme. Všetko spracujeme ručne, robotom alebo v pekárni. Cesto je tekutejšie, to nech vás nemýli, podľa potreby dosypte múku, ale nie veľa, aby nebolo tuhé. Konzistenciou skoro ako na halušky. Po spracovaní som ho rovno z pekárne vyšupla na naolejovaný plech (rozmer plechu 33x33 cm).

    Kysnutý špaldový meteník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rúru vyhrejeme na 50 °C, vložíme plech s cestom a necháme odpočívať 30-40 min. Rúru po 10 min. vypneme, cesto si už tvorí vlastnú klímu. Toto berte len ako zlepšovák, inokedy dávam pod perinu. Má to výhodu, že vykysnuté nie je problém potom roztlačiť po celom plechu. Kým cesto roztláčame, rúru prepneme na 200 °C. Ešte na plechu čo-to podrastie. Môže sa poklásť slaninkou, ja som len namrvila maslo a posypala rascou. Piekol sa pri 200 °C 30-40 min. Pečieme doružova, k záveru je dobré zvoliť horný ohrev.

    Kysnutý špaldový meteník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na potretie som zvolila sladkú smotanu a postrúhaný cesnak. Smotana to prevlhčí a cesnak prevonia a ochutí. Zakryla som alobalom, nech sa všetky chute vstrebú, koláč tak ostane vláčny aj 2-3 dni.

    Kysnutý špaldový meteník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dá sa jesť samotný, alebo ako príloha a je veľmi chutný. Kto má rád výzvy, tak napríklad aj ako základ na jednohubky. Na plese išli na dračku. Dobrú chuť :)

    Kysnutý špaldový meteník (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

radost
toto je podľa môjho gusta..určite si muž labužnícky utrie spakruky po najedení ústa..ešte dáky oškvarok..verím-nebude to nepodarok..
@mariamka
aká si ty všestranne nadaná žienka..jablčník..meteník..všeličoiné..ešte aj ples..
a ja furt doma..sem-tam ma vyvenčí muž alebo pes..
ono sa to zmení..ja to viem..snívam o novej JARI sen..
apropo:
ten meteník špaldový istoiste upečiem..:-)
mariamka
@radost ale no:) ja ta rada vyvencim, ked len to, moj stiha aj dve-styri do kola, este budes nariekat "moje kolena" :), iste vymenis pohodlie pri meteniku so svojim, a ved sa da skocit aj doma, pri telke za stolom, usetris robu, a cely sersam okolo,, zartujem:) kazdemu doprajem, my este na jeden ideme :) iste sa ten kolac podari, verim, ze aj usmev vycari :)
luss44
u nás nastalo zasa obdobie špaldovej, takže toto sa mi hodí, vdaka za tip :)
motyka
Len nedávno som zaradila meteník do našej kuchyne - odkedy som ho objavila na vareche. Ale žeby bol tak nadýchaný aj zo špaldovej múky?
Máš ho krásny. A že je výborný, to je fakt. Netere chcú všetko len zo špaldovej. Určite vyskúšam. No a tie jednohubky. Čo všetko teba nenapadne? "Vidno, že máš hlavu na dumaňe."
mariamka
dakujem damy :) ani vo sne by ma nenapadlo, ze zozne taky uspech, a opat za to moze tajnicka :), tam sice bol z mixu obyc. polohrubej a hladkej, ale tato spalda mi uz dlhsie stala doma, aspon nasla uzitocne uplatnenie, jednohubky vysli skvele a su bez akejkolvek natierky, iba uhorka, rukola a platkovy leerdammer, dakujem este raz, ak to pomoze, muka bola tato

staja
Meteník robievam pravidelne, pripomenula si mi ho a dnes som spravila s použitím celozrnnej múky a s ražným chlebovým kváskom. Ja potieram po upečení rozpusteným maslom s prelisovaným cesnakom. Chutí tiež výborne.


mariamka
@staja hned by som sa donho zahryzla :) dakujem za krasnu fotku, aj si mi potvrdila, ze ma byt skor nizky ako vysoky, skratka taky posuch, mas ho naozaj pekny
@afataga zatial netreba, ale budem pamatat :), @izabelka dakujem
kuchticka
@mariamka , ukladam malo receptov v poslenom case, ale ten tvoj mi ucaril :-)))
Dnes som piekla dva chlebiky _ manzelovi taky belsi a sebe "divoky" z roznych druhov muky a zrniecok. k tomu som dala do rury zapiect taku vsehochut. Vsetky druhy zeleniny co mi ostavaly v chaladicke pokrajane na drobno. k tomu som pokrajala zemiaky taktiez na drobno, osmazila cibulu, pridala rozne druhy byliniek-korenia z mojej zahradky, zasypala nastruhanym syrom a dala zapiect. Bola to pre mna pochutka lepsia ako rezne alebo ine sviatocne jedla.
mariamka
@kuchticka :)) viem si predstavit tie vone a chute, pecena zelenina je pochutka, tym skor, ak je domaca a cerstva, plus domaci vonavy chlebik, vitaminova aj chutova bomba! dakujem ti za mily koment, pekny den :)
luss44
@mariamka , meteník dnes upečený a pochválený. Zložením skoro ako moje kapustové pečivo, len vcelku. Horúci som potrela maslom+cesnak, no dobrotka veliká :) Inak, robím mu v práci reklamu, kolegyňa ho robila podľa Teba už 2x, chválila.
mariamka
@luss44 to sa pekne cita :) diky za vyskusanie aj propagaciu, najlepsie, ked sa recept predava sam,, a to tvoje pecivko je kde? rada sa inspirujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia