Kysnutý špaldový meteník (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Meteník je slaný koláč s kyslou kapustou. Veľmi chutný, nenáročný.

Suroviny

Postup

  1. Kapustu vyžmýkame a posekáme na drobnejšie. Droždie rozmrvíme, mlieko zohrejeme. Všetko spracujeme ručne, robotom alebo v pekárni. Cesto je tekutejšie, to nech vás nemýli, podľa potreby dosypte múku, ale nie veľa, aby nebolo tuhé. Konzistenciou skoro ako na halušky. Po spracovaní som ho rovno z pekárne vyšupla na naolejovaný plech (rozmer plechu 33x33 cm).
  2. Rúru vyhrejeme na 50 °C, vložíme plech s cestom a necháme odpočívať 30-40 min. Rúru po 10 min. vypneme, cesto si už tvorí vlastnú klímu. Toto berte len ako zlepšovák, inokedy dávam pod perinu. Má to výhodu, že vykysnuté nie je problém potom roztlačiť po celom plechu. Kým cesto roztláčame, rúru prepneme na 200 °C. Ešte na plechu čo-to podrastie. Môže sa poklásť slaninkou, ja som len namrvila maslo a posypala rascou. Piekol sa pri 200 °C 30-40 min. Pečieme doružova, k záveru je dobré zvoliť horný ohrev.
  3. Na potretie som zvolila sladkú smotanu a postrúhaný cesnak. Smotana to prevlhčí a cesnak prevonia a ochutí. Zakryla som alobalom, nech sa všetky chute vstrebú, koláč tak ostane vláčny aj 2-3 dni.
  4. Dá sa jesť samotný, alebo ako príloha a je veľmi chutný. Kto má rád výzvy, tak napríklad aj ako základ na jednohubky. Na plese išli na dračku. Dobrú chuť :)