Foto: alexola
Hneď v názve uvádzam autorku receptu, je ňou moja babka Milka, no koláč som pripravila ja podľa jej návodu, pretože väčšinou, keď babka pečie, Zobraziť celý popisHneď v názve uvádzam autorku receptu, je ňou moja babka Milka, no koláč som pripravila ja podľa jej návodu, pretože väčšinou, keď babka pečie, ja pri tom nie som.. Odporúčam všetkým milovníkom kysnutých koláčov aj túto- štedrákovskú verziu :)
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Z uvedených surovín vypracujeme nelepivé cesto, prípadne použijeme svoje overené kysnuté cesto, necháme chvíľu podkysnúť.
-
2
Cesto rozvaľkáme na cca celý rozmer plechu a pre lepšiu manipuláciu (resp. nemanipuláciu) s ním ho rovno uložíme na vymastený plech (najlepšie voňavou bravčovou masťou v tenučkej vrstve). Do stredu cesta uložíme orechovú plnku (pomleté orechy s cukrom podľa chuti a troškou mlieka)
-
3
orechovú plnku preložíme cestom z jednej strany...
-
4
...na preložené cesto dáme tvarohovú plnku (tvaroh, cukor, kyslá smotana), prípadne hocijakú inú náplň podľa chuti.
-
5
Tvarohovú náplň preložíme ostávajúcim kusom cesta a toto založíme pod vzniknutý závin. V strede závinu urobíme priehlbinku pozdĺž celého koláča okrajom dlane a túto naplníme lekvárom. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť.
-
6
z ostávajúceho cesta som urobila minipleteničky, ktorými som sa pri pečení zabávala už odmalička :)
-
7
práve vybraté z rúry (neľakajte sa čierno-čiernej farby lekváru, to len ten blesk prikrášlil :)
-
8
dobrú chuť
-
9
...
Diskusia k receptu