Foto: medovnicek
Túto nedeľu padla voľba pri pečení na tento závin. Recept som objavila na www.labuznik.com - autorkou receptu je makulka. Trocha som si ho upravila
Suroviny
600 g |
|
250 g alebo maslo |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
5 PL vlažné |
|
20 g |
|
Okrem toho: | |
1 kg |
|
200 g |
|
|
|
Na potretie: | |
studená |
|
|
|
1 ks na potretie |
|
Postup
-
1
Do misy dáme múku, ja som mala štrúdľovú, tak som ju použila, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme časťou z vlažného mlieka a necháme vykysnúť kvások
-
2
Pridáme štipku soli - tú som zabudla pripísať do surovín, na strúhanú Heru, v mojom prípade to bolo maslo, vajce, žĺtok a mlieko
-
3
Vypracujeme hladké cesto (je možné, že budete musieť pridať ešte trocha múky)
-
4
Cesto prikryjeme a dáme na hodinu do chladničky. Po tejto dobe mi takto nakyslo
-
5
Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Ak môžem poradiť, tak by bolo zrejme lepšie cesto rozdeliť až na tri časti, pretože mne sa ho podarilo rozdeliť nerovnomerne, potom som jeden závin mala väčší a po povrchu sa mi trocha praskol
-
6
Zoberieme jeden diel a vyvaľkáme na pomúčenej doske
-
7
Po celej ploche posypeme mletým makom, na ktorý pokladieme na tenko pokrájané jablká, posypeme cukrom podľa chuti a môžeme pokvapkať roztopeným maslom
-
8
Zrolujeme do závinu a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. A môžeme sa pustiť do ďalšieho závinu. Ten som sa rozhodla urobiť troška inak. Cesto som rozvaľkala na plát. Mak aj s jabĺčkami som dala do stredu cesta. Z jednej strany náplne som cesto nechala hladké, z druhej strany som narezala zárezy - viď obrázok
-
9
Hladkú časť cesta som preložila cez náplň a potrela som ju rozťahaným vajíčkom
-
10
Cez pomastenú časť preložíme tú nakrájanú a celý povrch ešte raz potrieme vajíčkom. Môžeme ozdobiť polovičkami vlašských orechov. Závin pridáme k prvému závinu. Ten tesne pred pečením potrieme studenou vodou, v ktorej sme rozmiešali cca polievkovú lyžicu kryštálového cukru.
-
11
Piekla som vo vyhriatej rúre na 180 C.
@sonulienka ja relaxujem pri receptoch, kupujem veľa časopisov o varení a pečení, neodolám ani rôznym kuchárskym knihám a odkedy poznám internet, tak tam na rôznych stránkach nachádzam veľmi veľa inšpirácií - napríklad aj u teba v tvojich receptoch
@afataga neviem prečo sa dáva kysnúť do chladu, ale aj na obrázku vidíš, že cesto nakyslo, netreba sa báť:)