Foto: dr
Je čas čerešní a horúci deň, takže na obed stačí zeleninová polievka, koláč a buchty.
príprava
na 175 °C
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
2 ks |
|
100 g |
|
100 ml |
|
42 g čerstvé |
|
450 ml vlažné |
|
2 ČL |
|
700 g |
|
|
|
2 ČL |
|
2 PL preosiatý |
|
|
|
Posýpka: | |
5 PL |
|
100 g |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Najskôr si rozpustíme maslo, aby trocha vychladlo kým vykysne kvások. Do misy preosejeme múku, urobíme jamku, do nej rozdrobíme droždie, droždie zasypeme 2 lyžičkami kryštálového cukru, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Potom pridáme ostatné suroviny - preosiaty práškový cukor, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, olej, prilievame vlažné mlieko a varechou vypracovávame cesto. Keď sa cesto prestane lepiť na steny misy, preložíme ho na trocha pomúčenú dosku a ešte rukami vypracujeme. Cesto vrátime späť do misy, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 45 - 60 minút.
- 2
Pokiaľ cesto kysne urobíme si posýpku. Maslo, preosiaty práškový cukor a múku prstami spracujeme do hmoty, ktorá sa trocha drobí a túto hmotu dáme do mrazničky na chvíľu (20 minút), aby sa nám lepšie pracovalo s ňou pri posýpaní koláča. Okrem posýpky si umyjeme a očistíme čerešne.
- 3
Keď je cesto vykysnuté dáme ho na dosku, rozdelíme na dve polovice a vypracujeme bochníčky, ktoré necháme znova 15 minút kysnúť. Potom si jeden bochník rozvaľkáme, pokrájame na štvorčeky a do každého štvorčeka dáme slivkový lekvár, vytvarujeme buchty a uložíme na maslom vymazaný plech kúsok od seba (kysnutím sa spoja) a necháme znova kysnúť ďalších asi 15 minút. Zatiaľ rozvaľkáme druhé cesto, ktoré preložíme pomocou valčeka na maslom vymazaný druhý plech. Na cesto poukladáme čerešne, posypeme mletou škoricou a posypeme posýpkou.
- 4
Rúru necháme predhriať na 175 stupňov. Buchty potrieme rozpusteným maslom aj navrchu, aj na bokoch, pričom maslom nešetríme. Aj čerešňový koláč maslom natrieme po okraji. Keď je rúra vyhriata dáme piecť najskôr buchty, potom čerešňový koláč. Buchty pečieme asi 40 minút, aby mali peknú hnedkavú farbu. Koláč pečieme asi 30 minút. Po vybratí upečené buchty ešte poriadne znova natrieme rozpusteným maslom a tak isto aj koláč pokropíme maslom a aj kraje potrieme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@ywett , ďakujem :-), @kukulienka71 , aj tebe ďakujem :-)