Foto: rennatte
Hoci sa na tieto knedle používajú rožoky , názov ostal zaužívaný ako žemlová knedľa. Ak ste ešte neskúsili domácu knedľu tak šup do Zobraziť celý popisHoci sa na tieto knedle používajú rožoky , názov ostal zaužívaný ako žemlová knedľa. Ak ste ešte neskúsili domácu knedľu tak šup do toho, takto sa vám určite podarí :-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mlieko zohrejeme na výdrž prsta v ňom, čiže ak doň namočíme prst sa nepopálime, troška odlejeme do misky, pridáme zarovnanú KL cukru a štipku soli, rozdrobíme kvasnice a necháme nadvihnúť kvások
-
2
nakrájame si rožky, no kto sa chce držať pôvodného názvu tak žemle na kocky a pokropíme troma PL mlieka
-
3
do väčšej misy si preosejeme múku so troškou sódy bikarbóny (na špičku KL), urobíme jamku kde rozklepneme vajíčko, vlejeme kvások a osolíme
-
4
vypracujeme redšie cesto, do ktorého pridáme rožky a zapracujeme do cesta, ak treba pridáme ešte múku, aby sme mali polotuhé cesto
-
5
poprášime múkou, zakryjeme utierkou a dáme kysnúť na 1/2 hodinu
-
6
...po pol hodine
-
7
cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime, rozdelíme na tri časti, a vytvarujeme tri knedle
-
8
do hrnca nalejeme vodu, vložíme pariace sitko, potrieme olejom a dáme naň knedľu, prikryjeme a paríme 10 minút na miernom plameni
-
9
po desiatich minútach potrieme olejom, aby nepraskla a doparíme ešte 10 minút, vyberieme na plech alebo tácku potretú olejom a ešte raz potrieme olejom, pokračujeme s ďalšími knedľami, po každej knedle skontrolujeme či máme vodu v hrnci, necháme vychladnúť a krájame, takto si môžme pripraviť knedľu aj do zásoby na zmrazenie. Už len dobrý guláš, alebo sviečkovú a dobrú chuť :-)
Knedliky so zemlou pokrajanou na kocky a osmazene su prave ceske knedle ktore som tiez varievala vo vode.