Šatôčky
Šatôčky

Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 5. decembra 2017

Už tu mám viac receptov na sadlové cesto, ale na kysnuté sadlové ešte nemám. Ponúkam túto verziu na vyskúšanie.

28
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
255 ml
50 g
1 KL
štipka
1 ks
200 g
1 PL
Na posyp:
Plnky orechová:
Maková plnka:
1 ks (na potieranie)
2 bal (na posyp)




Postup

  1. 1

    Sadlo som odblanila.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomlela na mlynčeku.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozvážila na 250 g kusy a uložila do mrazničky.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dnes som vybrala jeden kus, oddelila som z neho 50 g. Ten kus 200 g som nechala roztopiť, zmiešala som ho s jednou lyžicou octu a vrátila späť do mrazničky. Sadlo musí byt stuhnuté, aby sa dalo strúhať na cesto.

  5. 5

    Pripravila som si kvások. Ja som dnes do 500 g múky potrebovala 255 ml teplého mlieka. Do mlieka som rozdrobila droždie, pridala som kryštálový cukor, poprášila vrch múkou a nechala vykysnúť. Múku som si preosiala a pridala som k nej štipku soli a jedno vajce. Keď kvások vykysol, pridala som ho k múke a vymiesila polotuhé cesto.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vymiesené cesto som nechala kysnúť hodinu. Takto krásne vykyslo.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto som vyliala na pracovnú dosku, ktorú som dobre posypala múkou.Rozvaľkala som ho na tenšie koleso.Mal by to by ť obdĺžnik, ale ja z toho nerobím vedu.Vybrala som z mrazničky sadlo a nastrúhala som ho na cesto.Ono sa to iba zdá že to ide ľahko, ale v teplej ruke sa začne topiť a lepí sa na prsty.Nemusí sa natierať stačí tak v takých malých bodkách položiť.Neroztierajte ho na cesto.Sadlo treba posypať polovicou vrecka vanilkovým cukrom.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz som cesto preložila od vrchu nadol, z dola nahor, z prava doľava a z ľava do prava.Po každom preložení treba cesto váľkom prevaľkať raz-dva krát.Keď som dokončila prekladanie, netreba nechať kysnúť, ale opäť rozvaľkať na koleso a nastrúhať ďalšiu tretinu sadla a posypať vanilkou.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nastrúhala som druhý krát sadlo a posypala vanilkou.Preložila z prava doľava, z ľava doprava, zdola nahor a zhora nadol.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prekladanie som začala zhora nadol,z dola nahor od spodu nahor od vrchu nadol.Cestom som zakaždým prevaľkala a keď som dokončila ukladanie cesto som vyvaľkala na koleso a nastrúhala som sadlo a posypala vanilkou.Teraz sa nám sadlo minulo, preložila sme cesto 3 x a týmto sme skončili prácu.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz som cesto zakryla kuchynskou útierkou a nechala som ho odpočívať 20 min.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po uplynutí 20 min. som cesto rozvaľkala na hrúbku 1/2 cm.no ani sa to na tenšie nebude dať, lebo cesto je pružné a veľmi sa lístkuje.Nakrájala som ho na obdlžniky.Trošku sa to na mňa nepodobá, ale ma čas naháňal.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Uložila som plnky a cesto som iba prehla.Pri kysnutí sa otvára.Treba ho opäť zatvoriť.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Rozšľahala som vajce a ešte na pracovnej doske som natrela vajcom a posypala orechovým posypom.Robím to preto, aby sa cesto na plech neprilepilo lebo by bránilo cestu naskočiť.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Uložila som na plech vystlaný papierom na pečenie. Až teraz som zapla rúru na 180 st. aby stihlo cesto podkysnúť.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Piekli sa 20 min. po upečení som ich uložila na mriežku vychladnúť.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Ešte pridám foto v reze.Sú krehké, lístkujú sa no a chuť, tak to škoda tu písať, lebo že si svoje chválim.Vyskúšajte.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Prajem vám dobrú chuť.

    Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

maska10
Tie satocky vyzeraju super.Chcem sa opytat,dalo by sa sadlo vymenit za mast,neskusali ste to?Sadlo je tazko zohnat.Dakujem
haji
Krása, velmi jemná, cílená práce s těstem. Konečný výsledek nemá chybu! Ráda bych ochutnala, co ochutnala, asi bych se obtočila kolem plechu a s nikým se nedělila. Milá Izi, děkuji za úžasný recept!
zolik
@Izabella to je krasny, priam az starodavny recept. Sadlovniky (tak ich volala) robievala moja prateta. A u nej som ich aj naposledy jedla. Ale to uz je tak davno, to este cert bol vtedy maly chlapec.

@Haji , Ty si pazrava a este aj lakoma! Ze sa s Tebou pri peci o miesto musim delit, s tym som sa uz zmierila, ale ze nikomu nedas ani kusok!?

Prajem Vam obom dievcata pekny predmikulasovsky vecer.
1x haji
mysiacik
Vyzera to uplne super, cez vikend mame zabijacku, sadlo nam kazdy rok zostava..ale kazdy ho velmi vychvaluje, ze je to dobra vec..ale ked som zbadala tento recept a ten obrazok, normalne mi slinky vybehli, vyzera to uzasne...mnam..ako to chuti? to sadlo v tom? je to take mastnejsie?
jack
Takéto mám rada.Aj mňa by zaujímala tá masť.Ale asi áno,či?
haji
@Zolik (5.12.2017 20:07)
A to víš, že jsem na tebe myslela, jedeme na půl. Jen jsem včas udělala "zábor"!! Oh, tak mě podezírat, nehezky. Počkej, dojde Izi, schodí nás z plechu a máme po šátečcích i po ptácích. Hezký večer!
3x zolik, jack a ubka
ubka
@Izka , majstrovské dielo! Krásne, lákavé, neodolateľné...škoda,že sadlo nie je bezne dostupné, viem,že masť to nenahradí,kedysi som tiež piekla sadelniky.
@haji a @zolik nám už všetko vyjedli,ešteže tá fotka neznížila:-))
Pekný večer všetkým:-)
2x haji a zolik
evanaaa
Tak toto musí chutiť úžasne a chrumkať! Zostáva mi len pozerať na obrázok a tú chuť si iba predstavovať. Tak trochu sa pamätám, že sádlové koláče piekla stará mama, zabíjali, takže ho mali, možno som ich aj jedla ale už si na ne nepamätám, škoda. To sú recepty pre pamätníkov, medzi ne zaraďujem aj salajkové (krémové) koláče, tiež od starej mamy.
izabella929
@maska , ja som neskúšala sadlo zameniť inou surovinou, ale písali tu veľmi dávno cukrárky, že sa dá nahradiť maslom..ale to už nie sú sadlovníky..recept je veľmi starý z dielne babičkinej..vďaka za komentár.-)
izabella929
@jack , neviem, neskúšala som, hoci mám pravú domácu bravčovú masť..sadlo som dostala zase od susedkinho ocka...robím to tak, že keď ide susedka domov k ockovi, vždy mu niečo upečiem a pošlem..ak to vyskúšaš, daj vedieť..vďaka za komentár.-)
izabella929
@ubka ,teším sa, že vieš akú to má chuť..proste to sadlo v koláčoch vôbec nie je cítiť..napokon bolo ho iba 200 g.ako som písala @haji a @zolik ,,,určite by ste sa mohli hostiť...ja nie som na koláče, dám si jeden a to mi úplne stačí aj u zákuskov..veľmi vďačne ponúknem každého, kto príde s dobrým srdcom ku mne..)vďaka za komentík..
1x haji
izabella929
@evanaaa , presne tak chrumkavé a krehučké..rozvoniavali po celej bytovke..susedka prišla za vôňou..juj, čo si piekla?nuž jej ocko mi poslal sadlo, tak som s ním musela niečo urobiť...a mám ho veru statočne..moja babička bola veľká gazdiná a vždy piekla také koláče, do ktorých mala všetky suroviny domáce..na rozdiel od nekysnutých, nie je treba po preložení nechať odpočívať cesto 20 min. bolo to omnoho rýchlejšie..ďakujem ti pekne za komentár...
haji
Milá @Izabella929 jasné, že celé je to sranda a zároveň i vážně by to vyšlo! U tebe by jsme se se @Zolik měli jako na kraji v nebi!! Já produkovat podobná sladká díla, musela bych se přestěhovat do ZOO do sloního pavilonu. Netvrdím, že na slano mi nechutná, ale sladké je moje nectnost a s přibývajícím věkem se to jenom horší. Hezký pozdní večer a zítra ať žije Mikuláš!
zolik
@Izabella929 (5.12.2017 21:43)
Dakujem. Ja uz viem, ze si velmi pohostinna Pani. My sme sa s Haji len tak trochu prekarali. Na dobru naladu po narocnom dni :-)


2x ubka a haji
haji
@Izi , já tu laškuju a ani jsem nepoděkovala. Moc děkuji za srdečné pozvání, pohostinnost, vřelé srdíčko, otevřenou náruč. Jsi milá!
1x zolik
alex37
Milá @Izabella , máš môj obdiv toľko práce a "piplačky" okolo tohoto receptu, veru klobúk dolu. Tento rcpt mi pripomenul detské časy, babička robievala tieto koláčiky na zabíjačke...guče sme mali až za ušami, čo sme sa napchávali :-) Krásne sa ti podarili...:-)
monty469
Krasna praca. Ja robievam s bravcovou mastou a su vyborne. Verim, ze tvoje su perfektne :-)
izabella929
@alex37 ,tak nejak sme si nepriamo spomenuli na naše usilovné babičky a to je fajn.-)
@monty469 , no tak s bravčovou masťou som neskúsila, lebo zatiaľ vždy mám v mrazáku sadlo a keď nebude budem piecť niečo iné..)
ďakujem pekne vám obom za komentáre.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia