Šatôčky

Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Už tu mám viac receptov na sadlové cesto, ale na kysnuté sadlové ešte nemám. Ponúkam túto verziu na vyskúšanie.

28
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Sadlo som odblanila.
  2. Pomlela na mlynčeku.
  3. Rozvážila na 250 g kusy a uložila do mrazničky.
  4. Dnes som vybrala jeden kus, oddelila som z neho 50 g. Ten kus 200 g som nechala roztopiť, zmiešala som ho s jednou lyžicou octu a vrátila späť do mrazničky. Sadlo musí byt stuhnuté, aby sa dalo strúhať na cesto.
  5. Pripravila som si kvások. Ja som dnes do 500 g múky potrebovala 255 ml teplého mlieka. Do mlieka som rozdrobila droždie, pridala som kryštálový cukor, poprášila vrch múkou a nechala vykysnúť. Múku som si preosiala a pridala som k nej štipku soli a jedno vajce. Keď kvások vykysol, pridala som ho k múke a vymiesila polotuhé cesto.
  6. Vymiesené cesto som nechala kysnúť hodinu. Takto krásne vykyslo.
  7. Vykysnuté cesto som vyliala na pracovnú dosku, ktorú som dobre posypala múkou.Rozvaľkala som ho na tenšie koleso.Mal by to by ť obdĺžnik, ale ja z toho nerobím vedu.Vybrala som z mrazničky sadlo a nastrúhala som ho na cesto.Ono sa to iba zdá že to ide ľahko, ale v teplej ruke sa začne topiť a lepí sa na prsty.Nemusí sa natierať stačí tak v takých malých bodkách položiť.Neroztierajte ho na cesto.Sadlo treba posypať polovicou vrecka vanilkovým cukrom.
  8. Teraz som cesto preložila od vrchu nadol, z dola nahor, z prava doľava a z ľava do prava.Po každom preložení treba cesto váľkom prevaľkať raz-dva krát.Keď som dokončila prekladanie, netreba nechať kysnúť, ale opäť rozvaľkať na koleso a nastrúhať ďalšiu tretinu sadla a posypať vanilkou.
  9. Nastrúhala som druhý krát sadlo a posypala vanilkou.Preložila z prava doľava, z ľava doprava, zdola nahor a zhora nadol.
  10. Prekladanie som začala zhora nadol,z dola nahor od spodu nahor od vrchu nadol.Cestom som zakaždým prevaľkala a keď som dokončila ukladanie cesto som vyvaľkala na koleso a nastrúhala som sadlo a posypala vanilkou.Teraz sa nám sadlo minulo, preložila sme cesto 3 x a týmto sme skončili prácu.
  11. Teraz som cesto zakryla kuchynskou útierkou a nechala som ho odpočívať 20 min.
  12. Po uplynutí 20 min. som cesto rozvaľkala na hrúbku 1/2 cm.no ani sa to na tenšie nebude dať, lebo cesto je pružné a veľmi sa lístkuje.Nakrájala som ho na obdlžniky.Trošku sa to na mňa nepodobá, ale ma čas naháňal.
  13. Uložila som plnky a cesto som iba prehla.Pri kysnutí sa otvára.Treba ho opäť zatvoriť.
  14. Rozšľahala som vajce a ešte na pracovnej doske som natrela vajcom a posypala orechovým posypom.Robím to preto, aby sa cesto na plech neprilepilo lebo by bránilo cestu naskočiť.
  15. Uložila som na plech vystlaný papierom na pečenie. Až teraz som zapla rúru na 180 st. aby stihlo cesto podkysnúť.
  16. Piekli sa 20 min. po upečení som ich uložila na mriežku vychladnúť.
  17. Ešte pridám foto v reze.Sú krehké, lístkujú sa no a chuť, tak to škoda tu písať, lebo že si svoje chválim.Vyskúšajte.
  18. Prajem vám dobrú chuť.