Šatôčky
	        Kysnuté sadlové šatôčky s vanilkou a orechovým posypom (fotorecept)
	        Autor receptu: izabella929
	         
	        
	        Už tu mám viac receptov na sadlové cesto, ale na kysnuté sadlové ešte nemám. Ponúkam túto verziu na vyskúšanie.
| 		  
				  	  
				  	28 porcií  | 
				  	  
				  	80 minút príprava  | 
				  	  
				  	20 minút  na 180 °C  | 
Postup
- Sadlo som odblanila.
 - Pomlela na mlynčeku.
 - Rozvážila na 250 g kusy a uložila do mrazničky.
 - Dnes som vybrala jeden kus, oddelila som z neho 50 g. Ten kus 200 g som nechala roztopiť, zmiešala som ho s jednou lyžicou octu a vrátila späť do mrazničky. Sadlo musí byt stuhnuté, aby sa dalo strúhať na cesto.
 - Pripravila som si kvások. Ja som dnes do 500 g múky potrebovala 255 ml teplého mlieka. Do mlieka som rozdrobila droždie, pridala som kryštálový cukor, poprášila vrch múkou a nechala vykysnúť. Múku som si preosiala a pridala som k nej štipku soli a jedno vajce. Keď kvások vykysol, pridala som ho k múke a vymiesila polotuhé cesto.
 - Vymiesené cesto som nechala kysnúť hodinu. Takto krásne vykyslo.
 - Vykysnuté cesto som vyliala na pracovnú dosku, ktorú som dobre posypala múkou.Rozvaľkala som ho na tenšie koleso.Mal by to by ť obdĺžnik, ale ja z toho nerobím vedu.Vybrala som z mrazničky sadlo a nastrúhala som ho na cesto.Ono sa to iba zdá že to ide ľahko, ale v teplej ruke  sa začne topiť a lepí sa na prsty.Nemusí sa natierať stačí tak v takých malých bodkách položiť.Neroztierajte ho na cesto.Sadlo treba posypať polovicou vrecka vanilkovým cukrom.
 - Teraz som cesto preložila od vrchu nadol, z dola nahor, z prava doľava a z ľava do prava.Po každom preložení treba cesto váľkom prevaľkať raz-dva krát.Keď som dokončila prekladanie, netreba nechať kysnúť, ale opäť rozvaľkať na koleso a nastrúhať ďalšiu tretinu sadla a posypať vanilkou.
 - Nastrúhala som druhý krát sadlo a posypala vanilkou.Preložila z prava doľava, z ľava doprava, zdola nahor a zhora nadol.
 - Prekladanie som začala zhora nadol,z dola nahor od spodu nahor od vrchu nadol.Cestom som zakaždým prevaľkala a keď som dokončila ukladanie cesto som vyvaľkala na koleso a nastrúhala som sadlo a posypala vanilkou.Teraz sa nám sadlo minulo, preložila sme cesto 3 x a týmto sme skončili prácu.
 - Teraz som cesto zakryla kuchynskou útierkou a nechala som ho odpočívať 20 min.
 - Po uplynutí 20 min. som cesto rozvaľkala na hrúbku 1/2 cm.no ani sa to na tenšie nebude dať, lebo cesto je pružné a veľmi sa lístkuje.Nakrájala som ho na obdlžniky.Trošku sa to na mňa nepodobá, ale ma čas naháňal.
 - Uložila som plnky a cesto som iba prehla.Pri kysnutí sa otvára.Treba ho opäť zatvoriť.
 - Rozšľahala som vajce a ešte na pracovnej doske som natrela vajcom a posypala orechovým posypom.Robím to preto, aby sa cesto na plech neprilepilo lebo by bránilo cestu naskočiť.
 - Uložila som na plech vystlaný papierom na pečenie. Až teraz som zapla rúru na 180 st. aby stihlo cesto podkysnúť.
 - Piekli sa 20 min. po upečení som ich uložila na mriežku vychladnúť.
 - Ešte pridám foto v reze.Sú krehké, lístkujú sa no a chuť, tak to škoda tu písať, lebo že si svoje chválim.Vyskúšajte.
 - Prajem vám dobrú chuť.