Kysnuté kolieska s tvarohom a broskyňami

soncya - fotkasoncya, 28. apríla 2014
Kysnuté kolieska s tvarohom a broskyňami
Foto: soncya

Tradičné kysnuté cesto, krásne voňajúce maslom a broskyňami...

16
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
20 g
3 PL
300 ml
1 ks
100 ml
štipka
Plnka:
250 ml
1 ks
2 ČL (kukuričný škrob)
1 bal.
2 PL
50 g
 (marhuľový)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do 100 ml odobratého teplého mlieka si dáme robiť kvások z droždia a malej lyžičky cukru. V zvyšku teplého mlieka rozmiešame vajce. Do misy vsypeme preosiatu múku, štipku soli, citrónovú kôru, cukor, olej, kvások, zvyšné mlieko a vypracujeme tuhšie cesto. Dáme vykysnúť ta teplom mieste, kým sa cesto nezdvojnásobí.

  2. 2

    Kým nám cesto kysne, pripravíme si plnku zmiešaním jemného tvarohu, žĺtka, vanilkového cukru a kryštálového cukru. Ak je plnka veľmi riedka vmiešame do nej maizenu. Otvoríme si broskyňový kompót a broskyne scedíme.

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik a celé potrieme roztopeným maslom. Zavinieme do tuhšej rolky a rozkrájame na 16 slimáčikov. Tieto ukladáme na pomastený plech, vo väčších rozostupoch, ešte nám podkysnú. Každého slimáčika ešte potrieme zvyšným maslom. Dnom lyžice do jednotlivých koláčov vytláčame jamky a do nich lyžicou vkladáme tvarohovú plnku. Ozdobíme kúskami broskýň. Pečieme vo vyhriatej rúre: ja teplovdzuch 160 stupňov Celzia, 17 minút, alebo v klasickej rúre horný/dolný ohrev 180 stupňov Celzia 25 minút (alebo podľa seba) Prajem dobrú chuť! :o)

Diskusia k receptu

radost
och..keby mi to niekto napiekol..alebo aspoň duplou ponúkol..:-)
mám rada kysnuté..
anina6
veľmi chutne vyzerajú tvoje koláče, rada si ich vyskúšam.
marienka44
@Soncya , mam veľa marhúl zavarených. Môžu byť na vrch aj tieto?
Broskyne si kládla na tvaroh šupkou hore?
Vyzerajú veľmi pekne a iste aj chutia vynikajúco. Vyskušam a ukladám do KK. :-)
soncya
@marienka44 pravdaže aj marhule aj hocičo iné, napadajú mi aj drobné plody (ríbezle, maliny...) Ja som mala z takých čo som už zvyšky zavárala, krájala som ich do pohára na osminky. Áno šupkou hore, ale myslím, že na tom nezáleží. Pekný deň! :)
soncya
Ešte raz chcem všetkým poďakovať za milé reakcie. Odporúčam vyskúšať, zahusťovanie plnky sa mi osvedčilo aj do kysnutých zapekaných palaciniek a iných koláčikov. Ani záviny tak nepraskajú. (..teda podstatne menej) :o)
salinka
Výborná inšpirácia, ďakujem. Uložím si, aby som nezabudla:-)