Kyslá hubová polievka

ivenaive - bez fotkyivenaive, 18. októbra 2012
Kyslá hubová polievka
Foto: ivenaive
6-8
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste
2 PL
1 ks
2-3 strúčiky
1/2 ČL
1 kocka
1-2 ks
1/2 ČL
1/4 ČL
4-5 ks
2-3 PL
200 ml
2 PL
0,5 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sušené hríby namočíme na 10 minút do teplej vody, aby zmäkli. Keď sú mäkké, tak ich zlejeme prepláchneme vodou a rukou vyžmíkame. Na masle si osmažíme cibuľu. Po chvíli pridáme cesnak, opäť osmahneme, pridáme nakrájané huby a spolu trochu smažíme. Pridáme mletú červenú papriku a zalejeme bujónom. Pridáme bobkový list, ochutíme mletým čiernym korením, saturejkoua soľou.

  2. 2

    Privedieme do varu a potom pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Prikryjeme pokrievkou, opäť privedieme do varu a keď sa polievka začne variť, znížime teplotu a varíme pokiaľ nie sú zemiaky takmer hotové, ale nie úplne uvarené. Pridáme ocot a môžeme to teraz ochutnať – ja som dala najskôr 2PL octu, ale potom som ešte pridala ďalší - asi ½ PL, lebo sa mi to nezdalo dosť kyslé (nezabudnite, že do polievky ideme ešte pridávať zátrepku - smotanu s múkou, mlieko a vodu). V hrnčeku si spolu poriadne rozmiešajte smotanu s múkou a so 100ml mlieka. Primiešajte do tejto zátrepky pár lyžíc z polievky v hrnci – aby sa vyrovanli teploty a aby sa nám to všetko nezrazilo. Zátrepku vylejte do polievky a všetko spolu miešajte, kým sa masa nespojí. Prilejte ďalšie mlieko a vodu – tu záleží na vás, či máte radšej polievky krémovejšie a teda dáte viac mlieka alebo ho nahradíte vodou. Ja som dala pomer asi 1:1. Polievku som mala stredne hustú. (môj odhad je, že som dala asi 0,5litra vody aj mlieka). Ak treba, môžete dochutiť vegetou alebo soľou.

  3. 3

    Poznámka Podávame s krutónmi – chlieb alebo pečivo si nakrájame na kocky. Na panvici si zohrejeme 1PL olivového oleja a na ňom opečieme pečivo

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
Ešte zopakovala aj tú hrubú chybu: vyžmíkame. Ale je možné, že v čestine je to mäkké i ale v slovenčine jedine y-vyžmýkame. Neznalosť slovenčiny, za čo by sa mala hanbiť a vrátiť "školné", je ďalšia chyba pri preklade pôvodne českého textu: osmahneme. Po slovensky je správne: opražíme.

Pridaj komentár k receptu: