Foto: ailuj82
tepelná úprava
Postup
-
1
Do pekárničky si nasypeme odváženú múku hladkú aj celozrnnú, na jednu stranu pridáme kvások, do neho javorový sirup, rascu, balzamikový ocot a olej, na druhú stranu soľ. Nalejeme asi 400 ml vody, zapneme na program miesenie a vodu dolievame podľa potreby. Cesto nemá byť príliš husté ale ani riedke. Keď sa cesto vymiesi, poprášime ho múkou.V pekárničke necháme aj hodinu podkysnúť.
-
2
Cesto vyberieme, položíme na pomúčenú dosku, roztiahneme na placku, preložíme na polovicu, prebytočnú múku oprášime a znovu preložíme na 1/2. Vytvarujeme bochník a spojom hore vložíme do ošatky. Ja som ju vystlala papierom na pečenie posypaným múkou (už sa mi stalo, že sa cesto prilepilo). Bochník poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.
-
3
Objem sa zdvojnásobil, prešli asi 3 hodiny, ale to závisí od teploty v miestnosti. Môže to byť aj viac ako 5 hodín...
-
4
Do rúry si dáme hrniec alebo pekáč, ktorý má vrchnák a vyhrejeme na 240°C. Keď je teplota dostatočná, opatrne vyklopíme chlieb do horúceho hrnca, rýchlo prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 240°C asi 10 min, potom rúru stíšime na 200°C - na cca 30 min a nakoniec chlieb odkryjeme, teplotu znížime na 180°C a dopečieme kôrku asi 10 min. Chlieb hneď po upečený vyberieme z hrnca a na mriežke necháme vychladnúť min. hodinu, ideálne 3.
-
5
Kvások mám z ražnej múky a vody, dolievala a posýpala som podľa potreby. Má konzistenciu ako cesto na dolky.
-
6
Uskladňujem v tejto nádobe, vrch je prepichnutý nožom, aby kvások dýchal a mám to uložené v chladničke. Pred použitím nezohrievam, len odlejem požadované množstvo a do nádoby znovu prilejem teplú vodu a dosypem ražnú múku podľa potreby. Poriadne premiešam a dám znovu do chladničky.
:-))))))))))
krasny ho mas
moj prvy kvaskovy sa prave dopeka
sice popraskal, ale mam take tusenie, ze bude famozny :-)
Ďakujem :)
ale robila som s nim takmer ako ty, tak hadam z neho nieco bude :-)
Asi nevieme aký ťažký peceň vznikol, či áno?
@havino - tento chlieb nepečiem dlho, kvások mám len 2 mesiace, tak sa ešte stále učím, ale zatiaľ mi vždy vyšiel. A pečiem tak 3x do týždňa.
Veľmi ma teším že sa Vám môj chlieb páči. Ten povrch mám na ňom vždy tak pekne popraskaný :)
Gratulujem, Tvoj je ukazkovy.
Mimochodom, ocot a olej by som dala do vody na dno pekarnicky a potom muku a ostatne. V mojej pekarnicke je to c. 8 mode, kde sa len miesi a kysne. Boze, tak Ti zavidim ten chlebik...:-)
Aj ja som voľakedy dávala na dno pekárničky tekutiny, len sa mi nejak ten miesiaci hák vyťahuje a bojím sa, že by mi to vytieklo :)