Kváskový ražný chlieb (fotorecept)
Autor receptu: ailuj82
40-50 minút tepelná úprava |
Postup- Do pekárničky si nasypeme odváženú múku hladkú aj celozrnnú, na jednu stranu pridáme kvások, do neho javorový sirup, rascu, balzamikový ocot a olej, na druhú stranu soľ. Nalejeme asi 400 ml vody, zapneme na program miesenie a vodu dolievame podľa potreby. Cesto nemá byť príliš husté ale ani riedke. Keď sa cesto vymiesi, poprášime ho múkou.V pekárničke necháme aj hodinu podkysnúť.
- Cesto vyberieme, položíme na pomúčenú dosku, roztiahneme na placku, preložíme na polovicu, prebytočnú múku oprášime a znovu preložíme na 1/2. Vytvarujeme bochník a spojom hore vložíme do ošatky. Ja som ju vystlala papierom na pečenie posypaným múkou (už sa mi stalo, že sa cesto prilepilo). Bochník poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.
- Objem sa zdvojnásobil, prešli asi 3 hodiny, ale to závisí od teploty v miestnosti. Môže to byť aj viac ako 5 hodín...
- Do rúry si dáme hrniec alebo pekáč, ktorý má vrchnák a vyhrejeme na 240°C.
Keď je teplota dostatočná, opatrne vyklopíme chlieb do horúceho hrnca, rýchlo prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 240°C asi 10 min, potom rúru stíšime na 200°C - na cca 30 min a nakoniec chlieb odkryjeme, teplotu znížime na 180°C a dopečieme kôrku asi 10 min.
Chlieb hneď po upečený vyberieme z hrnca a na mriežke necháme vychladnúť min. hodinu, ideálne 3.
- Kvások mám z ražnej múky a vody, dolievala a posýpala som podľa potreby. Má konzistenciu ako cesto na dolky.
- Uskladňujem v tejto nádobe, vrch je prepichnutý nožom, aby kvások dýchal a mám to uložené v chladničke. Pred použitím nezohrievam, len odlejem požadované množstvo a do nádoby znovu prilejem teplú vodu a dosypem ražnú múku podľa potreby. Poriadne premiešam a dám znovu do chladničky.
|