Kváskový ražný chlieb (fotorecept)

Autor receptu: ailuj82

40-50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do pekárničky si nasypeme odváženú múku hladkú aj celozrnnú, na jednu stranu pridáme kvások, do neho javorový sirup, rascu, balzamikový ocot a olej, na druhú stranu soľ. Nalejeme asi 400 ml vody, zapneme na program miesenie a vodu dolievame podľa potreby. Cesto nemá byť príliš husté ale ani riedke. Keď sa cesto vymiesi, poprášime ho múkou.V pekárničke necháme aj hodinu podkysnúť.
  2. Cesto vyberieme, položíme na pomúčenú dosku, roztiahneme na placku, preložíme na polovicu, prebytočnú múku oprášime a znovu preložíme na 1/2. Vytvarujeme bochník a spojom hore vložíme do ošatky. Ja som ju vystlala papierom na pečenie posypaným múkou (už sa mi stalo, že sa cesto prilepilo). Bochník poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.
  3. Objem sa zdvojnásobil, prešli asi 3 hodiny, ale to závisí od teploty v miestnosti. Môže to byť aj viac ako 5 hodín...
  4. Do rúry si dáme hrniec alebo pekáč, ktorý má vrchnák a vyhrejeme na 240°C. Keď je teplota dostatočná, opatrne vyklopíme chlieb do horúceho hrnca, rýchlo prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 240°C asi 10 min, potom rúru stíšime na 200°C - na cca 30 min a nakoniec chlieb odkryjeme, teplotu znížime na 180°C a dopečieme kôrku asi 10 min. Chlieb hneď po upečený vyberieme z hrnca a na mriežke necháme vychladnúť min. hodinu, ideálne 3.
  5. Kvások mám z ražnej múky a vody, dolievala a posýpala som podľa potreby. Má konzistenciu ako cesto na dolky.
  6. Uskladňujem v tejto nádobe, vrch je prepichnutý nožom, aby kvások dýchal a mám to uložené v chladničke. Pred použitím nezohrievam, len odlejem požadované množstvo a do nádoby znovu prilejem teplú vodu a dosypem ražnú múku podľa potreby. Poriadne premiešam a dám znovu do chladničky.