Foto: varicdaniel
Varovanie! Je pravdepodobné, že akonáhle začnete doma piecť vlastný kváskový chlieb, drvivá väčšina bežne dostupných chlebov zo supermarketov vám bude pripadať ako Zobraziť celý popis Varovanie! Je pravdepodobné, že akonáhle začnete doma piecť vlastný kváskový chlieb, drvivá väčšina bežne dostupných chlebov zo supermarketov vám bude pripadať ako zmes pilín, strúhaného molitanu a duvilaxu a už sa domácej produkcie nebudete chcieť vzdať.
na 250 °C
Postup
-
1
Večer založte kvások zmiešaním ražnej múky, vody a lyžičky materského kvásku. Prikryte ho a nechajte pri izbovej teplote 12-16 hodín odpočívať. Na druhý deň NEZABUDNITE odobrať 1-2 lyžičky kvásku do uzatvárateľného pohára a odložte do chladničky, kde môže čakať i týždeň do ďalšieho pečenia.
- 2
Ku kvásku v mise pridajte pšeničnú múku, vodu soľ a rascu. Ručne alebo robotom premiešajte cca 10 minút. Vyklopte na pomúčenú dosku, poriadne premieste a nechajte cca polhodinku prikryté odpočívať. Potom vytvarujte bochník a vložte do pomúčenej ošatky, prípadne pekáča vyloženého utierkou a vysypaného múkou. Nechajte kysnúť 3-5 hodín, počas ktorých by cesto malo približne zdvojnásobiť svoj objem. Potom ho už len šetrne preklopte to hrnca, či remosky, urobte na ňom pár zárezov a môžete piecť. V sporáku asi 35 minút pri 250 stupňoch, v remoske 45.
- 3
Nechajte vychladnúť aspoň minimálne 30 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
kto skúsil domáci kváskový chlieb, ťažko sa vráti ku kupovanému.
Ja som už asi závislá od domáceho pečenia, chlieb, rožky, žemle bosniaky, vianočky, dnes po prvý raz sladké rožky, tie klasické posypané makom.....
ale ja skor zvyknem piect zmiesanim muk, spadlovej, raznej, psenicnej...
inak klasika múka-voda-teplo-čas :-))) ak máte nablízku dobrú pekáreň, možno vám z kvásku dajú/predajú, v Čechách to funguje.
Ak nie, je načase si založiť kvások vlastný, síce to chvíľu trvá, no vaša snaha sa vám vráti v podobe chutného, voňavého chlebíka: dobreazdravo.sk/zalozenie-kvasku/...