Kváskový chlieb

varicdaniel - fotkavaricdaniel, 26. marca 2013

Varovanie! Je pravdepodobné, že akonáhle začnete doma piecť vlastný kváskový chlieb, drvivá väčšina bežne dostupných chlebov zo supermarketov vám bude pripadať ako Zobraziť celý popis Varovanie! Je pravdepodobné, že akonáhle začnete doma piecť vlastný kváskový chlieb, drvivá väčšina bežne dostupných chlebov zo supermarketov vám bude pripadať ako zmes pilín, strúhaného molitanu a duvilaxu a už sa domácej produkcie nebudete chcieť vzdať.

45 minút
na 250 °C

Suroviny

300 g
300 g
140 g
5 g
5 g
5 g




Postup

  1. 1

    Večer založte kvások zmiešaním ražnej múky, vody a lyžičky materského kvásku. Prikryte ho a nechajte pri izbovej teplote 12-16 hodín odpočívať. Na druhý deň NEZABUDNITE odobrať 1-2 lyžičky kvásku do uzatvárateľného pohára a odložte do chladničky, kde môže čakať i týždeň do ďalšieho pečenia.

  2. 2

    Ku kvásku v mise pridajte pšeničnú múku, vodu soľ a rascu. Ručne alebo robotom premiešajte cca 10 minút. Vyklopte na pomúčenú dosku, poriadne premieste a nechajte cca polhodinku prikryté odpočívať. Potom vytvarujte bochník a vložte do pomúčenej ošatky, prípadne pekáča vyloženého utierkou a vysypaného múkou. Nechajte kysnúť 3-5 hodín, počas ktorých by cesto malo približne zdvojnásobiť svoj objem. Potom ho už len šetrne preklopte to hrnca, či remosky, urobte na ňom pár zárezov a môžete piecť. V sporáku asi 35 minút pri 250 stupňoch, v remoske 45.

  3. 3

    Nechajte vychladnúť aspoň minimálne 30 minút.

Diskusia k receptu

irenaw
dobré varovanie, presne tak som dopadla :-)))
irenaw
chlieb máš ukážkový, mne to narezanie tak pekne nejde
slavka2012
Je krasny, len don zahryznut! Ja som raz, pred niekolkymi rokmi skusila upiect chlieb z kvasku, ale asi som nemala spravny postup, kvasok navonok vyzeral v poriadku, aj chlieb sa na pohlad vydaril, nedal sa vsak jest, lebo hrozne vo vnutri pachol, asi sa mi ten kvasok nejako pokazil...a odvtedy som viac nenabrala odvahu.
milina
...pridáme lyžičku materského kvásku.. to je aký kvások?? môžeš mi to vysvetliť, ďakujem
malapiskota
Ja som si na narezavanie kupila normalne ziletky. Na nete je plno postupov ako urobit kadejake vzory. Ziletka je super lebo ten rez musi byt ostry a rovny. A vcera som tiez robila kvaskovy. :)
starkamajka
Aj ja som včera piekla kváskový chlieb.Musím povedať tá chuť sa nedá porovnať s kúpeným.
leniik
A když se přidá žitná chlebová mouka 1/3 to je teprve pan Chlebík. :-)
sovka62
Kvások mám, dokonca rozdávam, lebo mi je ľúto vyliať to, čo nepotrebujem. Tak skúsim aj podľa teba, máš stopercentnú pravdu,
kto skúsil domáci kváskový chlieb, ťažko sa vráti ku kupovanému.
Ja som už asi závislá od domáceho pečenia, chlieb, rožky, žemle bosniaky, vianočky, dnes po prvý raz sladké rožky, tie klasické posypané makom.....
francuzska1
joooooooj krasny ho mas, tiez si peciem kvaskovy chlebik, len s tym narezavanim mam problem, tak ho peciem bez narezavania...
ale ja skor zvyknem piect zmiesanim muk, spadlovej, raznej, psenicnej...
martina34
skúsim podla teba, pečiem každý týždeň, stále to ešte nie je ono
violetacamorova
Mozem sa len pridat k ostatnym a k tebe, ze kupovany chlieb naozaj len v tom najnevyhnutnejsom pripade a tvoj chlebik vyzera krasne.
jajaem
ako spravím ten materský kvások ? Chlebík vyzerá fajne :)
ajka1205
dievčatá poradte ako na kvások do toho som akosi ľavá...
varicdaniel
Ospravedlňujem sa za absenciu vysvetlenia, odkiaľ pochádza kvások. Kvások som dostal od známeho. Na tejto mape zistíte, či vo vašom okolí žije niekto, kto vám kvások poskytne (zadarmo alebo výmenou) : www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html...

Ak nie, je načase si založiť kvások vlastný, síce to chvíľu trvá, no vaša snaha sa vám vráti v podobe chutného, voňavého chlebíka:  dobreazdravo.sk/zalozenie-kvasku/...
astheart
Kvásek mám v pořádku, protože z něho peču chléb bez hnětení a vždycky vykyne. teď mám zaděláno na tenhle chleba, už je to 4 hodinu a nekyne a nekyne..... Tak jsem zvědavá. :)
astheart
Právě jsem ho vyndala z remosky. Moc nenakynul, je maličký. Ochutnávat budu až ráno.
staja
Jeden chlebík sa mi podaril z bielej múky, ale keď som chcela urobiť s pridaním celozrnnej, tak to čo som upiekla, som ani nefotila. :(


katka78
Chlebík je výborný, ďakujem za recept! Ja ho nemám síce taký pekný, ale je môj prvý, tak som rada, že sa vôbec podaril. Chuťovo výborný, domáce pečiem už dlhšie, ale kváskový prvýkrát. Mám mladý kvások, ešte mi chlebík nevládal veľmi zdvihnúť, ale nabudúce už to bude zase o niečo lepšie.


danka61
Piekla som podľa receptu, chlebík je výborný,len bol menší.Odložila som 2 polievkové lyžice do chladničky mám tam dosypávať ešte múku a dávať vodu,na ďalší chlieb bude stačiť ten zbytok kvásku?Ďakujem za odpoveď aj za recept.
havino
@danda61 , dovolím si Ti odpovedať, odobratý kvások nechaj v chladničke tak, ako si odobrala, nič nepridávaj ked je v chladničke a ked pôjdeš piecť ďaľší chlieb, vyberieš ho z chladničky, preložíš celý zbytok kvásku do väčšej nádoby, necháš chvíľu otepliť na linke a až potom prikrmiš, teda pridáš vodu a múku
danka61
Ďakujem pekne za odpoveď.Chlieb pečiem často,ale kváskový som robila prvý krát tak som nevedela.
fidolena
No idem vyskusat uvidim ako to dopadne .To bude moj prví kvaskový.
fidolena
Tak už som upiekla a skvele sa podaril . Ďakujem za receptík.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia