Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Kváskový chlieb v pekárničke bez rozkvasu fotorecept

kvaskovanie - bez fotkykvaskovanie, 26. mája 2020

Jednoduchý a lacný spôsob ako si upiecť zdravý chlieb. A to len z 3 surovín - múky, vody a soli. Ja som v Zobraziť celý popisJednoduchý a lacný spôsob ako si upiecť zdravý chlieb. A to len z 3 surovín - múky, vody a soli. Ja som v recepte pridal aj lyžičku rasce. Chlieb je sýtejší, výživnejší ako chleba z droždia a vhodný pre diabetikov. Do chleba je dobré kvôli chuti pridať polievkovú lyžicu masti.

Suroviny

750 g
500 ml
1 ČL
1 ČL (nemusí byť)
1 PL (nemusí byť)
1 PL (alebo ražný)




Postup

  1. 1

    Autolýza je reakcia, ktorá prebieha, keď necháme múku pôsobiť s vodou približne 20-30 minút. Enzýmy prítomné v múke začnú rozkladať škrob a bielkoviny na jednoduchšie a ľahko stráviteľnejšie látky a podporovať štruktúru lepku. Ak sa použije autolýza, chlieb je kvalitnejší a nadýchanejší.

  2. 2

    750 g múky T 650, 500 ml vody dajte do nádoby v pekárničke.

    Kváskový chlieb v pekárničke bez rozkvasu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pekárničke zapnite program miesenie a vymieste cesto, stačí miesiť krátko. Cesto nechajte odpočívať približne 30 minút.

    Kváskový chlieb v pekárničke bez rozkvasu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridajte 1 PL pšeničného alebo ražného kvasu, 1 čajovú lyžičku soli a môžte ale nemusíte pridať jednu čajovú lyžičku rasce kvôli chuti. Odporúčam pridať ešte jednu polievkovú lyžicu bravčovej masti.

    Kváskový chlieb v pekárničke bez rozkvasu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zapnite program miesenie a vymieste cesto.

    Kváskový chlieb v pekárničke bez rozkvasu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po skončení miesenia vytiahnite nože a cesto nechajte odpočívať 8 až 10 hodín pri izbovej teplote kým nenakysne.

    Kváskový chlieb v pekárničke bez rozkvasu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakysnuté cesto pripravené na pečenie.

    Kváskový chlieb v pekárničke bez rozkvasu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Chlieb pečte 70 minút. Keďže maximálny čas na tejto pekárničke je 1 hodina, pridám potom ešte 10 minút.

    Kváskový chlieb v pekárničke bez rozkvasu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chlieb vyklopte z pekárničky a nechajte na mriežke vychladnúť. Ochladnutie chleba je tiež dôležité. Ak by sme chleba prikryli teplý, zostala by v ňom voda a chleba by mohol byť ťažký. Takisto sa chlieb nekrája teplý, mohol by sa "zabiť".

    Kváskový chlieb v pekárničke bez rozkvasu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotový chlieb.

    Kváskový chlieb v pekárničke bez rozkvasu (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík pro DP a ještě kváskový, super!