Foto: iva63
Ražný kvások som si založila v júni... Pečiem z neho svoje chlebíky. V tomto recepte som použila múku špaldovú celozrnnú a pšenično ražnú. Pridala Zobraziť celý popisRažný kvások som si založila v júni... Pečiem z neho svoje chlebíky. V tomto recepte som použila múku špaldovú celozrnnú a pšenično ražnú. Pridala som aj varené zemiaky. Príprava je náročná na čas, ale výsledok stojí zato. Chlebík je výborný! Dôležité je miesenie cesta, každých 10 minút sa s cestom pracuje ručne v sklenenej miske. Všetok vzduch musíme dostať von, potom je chlebík nadýchaný s krásnymi okami...
na 200-220 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
1 PL |
|
150 g |
|
150 g vlažná |
|
Cesto: | |
300 g |
|
400 g |
|
300 g |
|
450 g |
|
160 g varené v šupke |
|
19 g |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Večer dáme do misky 1 PL ražného celozrnného kvásku a pridáme 150 g špaldovej celozrnnej múky a 150 g vlažnej vody. Zamiešame dôkladne drevenou vareškou, prikryjeme a necháme voľne na kuchynskej linke fermentovať celú noc. Ráno je kvások pripravený, môžeme vážiť suroviny potrebné na chlebík. 450 g vlažnej vody nalejeme do 300 g kvásku a zamiešame. Máme takéto krásne bublinky...
-
2
Kvások aj všetky ostatné suroviny dáme do misky a vymiesime cesto.
-
3
Cesto dáme do misky a začíname s ním pracovať. Každých 10 minút podvihneme cesto a dlaňou ho pritlačíme do stredu misky, misku si pritom otáčame. Tento postup som tu nenafotila ale pridám ho v inom recepte, kde som nepoužila celozrnnú múku. Tu je to pracnejšie a nemala som čas zakaždým si ruky umyť a urobiť foto... Takže toto dôkladné miesenie robíme každých 10 minút. Opakujeme 6 krát, takže celú hodinu. Po týchto opakovaniach cesto necháme ešte celú jednu hodinu voľne kysnúť.
-
4
Potom si cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku, vytvarujeme potrebný tvar chleba a vložíme do dôkladne pomúčenej ošatky.
-
5
A potom to prišlo... Bol obed 12 hodín a ja som musela odísť, takže voľne som chlieb nemohla nechať kysnúť, lebo by bol určite prekysol, tak som ho zabalila do igelitu a vložila som ho do chladničky. Bol v chlade celý čas, čo som bola preč, celých 7 hodín. Odokryla som ho a nechala voľne stáť celú hodinu v kuchyni.
-
6
Takto krásne nakysol... Rozohrejeme si rúru na pečenie na 220 stupňov, vložíme do nej na spodok prázdny pekáč.
-
7
Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a z ošatky tam vyklopíme chlebík.
-
8
Plech s chlebom vložíme do rúry a nalejeme vodu do toho prázdneho pekáča, ktorý je na spodu v rúre.
-
9
Pečieme na 220 stupňov 10 minút, potom znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme 50 minút. Čas pečenia je informatívny, každá rúra pečie inak.
-
10
Upečený chlieb preložíme na mriežku a necháme vychladnúť
-
11
Môj chlieb vážil 1352 g.
-
12
Vychladnutý chlebík môžeme rozkrojiť.
-
13
Takto vyzerá chlebík v reze, je krásny bublinkový, nadýchaný. Preto je potrebné to dôkladné premiesenie v miske.
-
14
Prajem dobrú chuť!
@izabella929 ďakujem
Precízna krásna práca!!!
uložené v kk, celkom iste vyskúšam, už teraz sa teším na Tvoj chlebík :-)
5* posielam a dakujem za perfektný recept!
@janac Janka áno špaldový je aj u nás veľmi obľúbený...tiež mám v chladničke iba ražný kvások, ale na oživenie používam múku takú akú mám práve doma...tentokrát to bola špaldová celozrnná...ďakujem za tvoj milý komentár
@ancicka ďakujem za uloženie receptu
dnes som piekla Tvoj chlebík. Použila som chlebovú múku hladkú špaldovú Küchenmeister T 630 a chlebovú múku pšeničnú svetlú T 650, u nás ražná a celozrnná múka akosi nejde. Celý postup - prekladanie cesta á 10 minút podľa Teba a ostatné som spravila podľa Teba, až na dve veci, odpadlo však 7 hodinové kysnutie v chladničke, mne chlebík dnes veľmi rýchlo nakysol, aby neprekysol, musela som podľa palcového testu piecť oveľa skôr ako Ty, tak aj štruktúra striedky prihliadnuc k použitej múke a k spomenutému je iná, nie je až taká veľmi vzdušná ako u Teba. Chuť je fantastická, kôrka výborná chrumkavá. Môžem zodpovedne povedať, že sa vydaril. dakujem za perfektný recept. Skúsim pridať fotky :-)
nádherný chlebík....som veľmi rada, že si môj recept vyskúšala a bola si spokojná ...Veronika, ani môj by nemusel tak dlho kysnúť, lenže som musela isť preč z domu a vedela som, že to bude na dlhšie, tak som chcela to kysnutie spomaliť chladom...preto som zvolila tú chladničku...normálne mi pri slnečnom počasí kysne tri hodiny...ešte raz Ti chválim tvoj chlebík
chlebík máš ukážkový, vydaril sa ti...som rada, že si vyskúšal môj recept...ja tiež veľmi rada kombinujem múky...vždy je to potom iná chuť, vôňa aj štruktúra, ale vždy chutí...a o tom to je! :-)
Dnes ho idem piecť už piaty krát...
@Kimlo wau, super ...mám radosť, že chlebík sa u Vás udomácnil! Ja ho budem piecť v pondelok a tiež zemením špaldovú múku za ražnú...už teraz sa teším na tú vôňu po celom dome!
To by aj mňa zaujímalo
Určite odporúčam rozdeliť cesto do 2 ošatiek. Osatku mám dlhú 35cm a do tejto jednej by toho bolo veľa.