Kváskový chlieb so zemiakmi fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 16. septembra 2016
Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept)
Foto: iva63

Ražný kvások som si založila v júni... Pečiem z neho svoje chlebíky. V tomto recepte som použila múku špaldovú celozrnnú a pšenično ražnú. Pridala Zobraziť celý popisRažný kvások som si založila v júni... Pečiem z neho svoje chlebíky. V tomto recepte som použila múku špaldovú celozrnnú a pšenično ražnú. Pridala som aj varené zemiaky. Príprava je náročná na čas, ale výsledok stojí zato. Chlebík je výborný! Dôležité je miesenie cesta, každých 10 minút sa s cestom pracuje ručne v sklenenej miske. Všetok vzduch musíme dostať von, potom je chlebík nadýchaný s krásnymi okami...

60 minút
na 200-220 °C

Suroviny

Rozkvas:
1 PL
150 g
150 g vlažná
Cesto:
300 g
400 g
300 g
450 g
160 g varené v šupke
19 g
1 KL




Postup

  1. 1

    Večer dáme do misky 1 PL ražného celozrnného kvásku a pridáme 150 g špaldovej celozrnnej múky a 150 g vlažnej vody. Zamiešame dôkladne drevenou vareškou, prikryjeme a necháme voľne na kuchynskej linke fermentovať celú noc. Ráno je kvások pripravený, môžeme vážiť suroviny potrebné na chlebík. 450 g vlažnej vody nalejeme do 300 g kvásku a zamiešame. Máme takéto krásne bublinky...

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kvások aj všetky ostatné suroviny dáme do misky a vymiesime cesto.

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto dáme do misky a začíname s ním pracovať. Každých 10 minút podvihneme cesto a dlaňou ho pritlačíme do stredu misky, misku si pritom otáčame. Tento postup som tu nenafotila ale pridám ho v inom recepte, kde som nepoužila celozrnnú múku. Tu je to pracnejšie a nemala som čas zakaždým si ruky umyť a urobiť foto... Takže toto dôkladné miesenie robíme každých 10 minút. Opakujeme 6 krát, takže celú hodinu. Po týchto opakovaniach cesto necháme ešte celú jednu hodinu voľne kysnúť.

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom si cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku, vytvarujeme potrebný tvar chleba a vložíme do dôkladne pomúčenej ošatky.

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A potom to prišlo... Bol obed 12 hodín a ja som musela odísť, takže voľne som chlieb nemohla nechať kysnúť, lebo by bol určite prekysol, tak som ho zabalila do igelitu a vložila som ho do chladničky. Bol v chlade celý čas, čo som bola preč, celých 7 hodín. Odokryla som ho a nechala voľne stáť celú hodinu v kuchyni.

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto krásne nakysol... Rozohrejeme si rúru na pečenie na 220 stupňov, vložíme do nej na spodok prázdny pekáč.

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a z ošatky tam vyklopíme chlebík.

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plech s chlebom vložíme do rúry a nalejeme vodu do toho prázdneho pekáča, ktorý je na spodu v rúre.

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme na 220 stupňov 10 minút, potom znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme 50 minút. Čas pečenia je informatívny, každá rúra pečie inak.

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečený chlieb preložíme na mriežku a necháme vychladnúť

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Môj chlieb vážil 1352 g.

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vychladnutý chlebík môžeme rozkrojiť.

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Takto vyzerá chlebík v reze, je krásny bublinkový, nadýchaný. Preto je potrebné to dôkladné premiesenie v miske.

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Prajem dobrú chuť!

    Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

janara
krásny chlebík, blahoželám ! prezentácia receptu ukážková, profesionálna !!
janac
@Iva63 nádherný chlebík...špaldový chlebík máme aj my radi...tú orieškovú chuť nenahradí žiadna iná múka...pečiem ho často, len kvások mám iba čisto ražný. Môj kvások bude mať už tri roky a už je lenivý, tak si budem musieť založiť nový :-) Momentálne z kvásku pečiem málo,kvôli časovej náročnosti, ale vždy to zachráni nemiesený chlebík...
veronikkka
@Iva63 , tak toto je jeden z najvydarenejších a najkrajších kváskových chlebov, aké som zatiaľ videla :-)
Precízna krásna práca!!!
uložené v kk, celkom iste vyskúšam, už teraz sa teším na Tvoj chlebík :-)
5* posielam a dakujem za perfektný recept!
haji
Chlebík jako malovaný, hned bych ocutnala! Moc se ti povedl, krásná práce! Jsi šikulka!
elba
taký je nádherný,hneď by som ho vyskúšala len neviem založiť kvások-alebo som lenivá sa tomu venovať ale určite skúsim,len musím mať lepšie obdobie Dákujem za krásny recept
kukulienka71
vyzerá fakt úžasne!! a o chuti môžem len snívať. Si šikovná, v pečení máš krásne výsledky vždy:-)
jack
Parádny chlebík.A to miesenie je super na svaly.Načo chodiť do posilky.Doma pri chlebíku to máme zadarmo.
iva63
@siisa @terinka55 ďakujem veľmi pekne
@janac Janka áno špaldový je aj u nás veľmi obľúbený...tiež mám v chladničke iba ražný kvások, ale na oživenie používam múku takú akú mám práve doma...tentokrát to bola špaldová celozrnná...ďakujem za tvoj milý komentár
@ancicka ďakujem za uloženie receptu
iva63
všetky Vaše krásne komentáre si veľmi vážim...ďakujem Vám veľmi pekne : )
havino
@Ivka , prekrásny chlebík, prekrásny, naozaj sa nemusíš zaoberať cestom každých 10 min, naozaj nie, skús raz tieto isté gramáže čo máš a prekladať prvú hodinu dva krát, po pol hodine, potom nechať hodinu bez prekladania a do ošatky, ručím ti rovnaký výsledok, pretože tie dierky, som to teraz písala vyššie, sú z vysokej hydratácie cesta a neviem či pri tvojej hydratácii, by neboli ešte väčšie diery, bez vyháňania bublin. Si na FB, neviem či si v skupine pečempeceň, ak nie, tak sa pridaj, veľa som sa tam naučila, tisíce ľúdí pečú kváskové chleby a zdieľajú svoje názory a teplotu by som dala tiež väčšiu na 250 C, po preklopení na vyhriaty plech, kamen, cesto sekne a dvíha sa už len do výšky, skús.
1x iva63
veronikkka
Ahoj @Iva63 ,
dnes som piekla Tvoj chlebík. Použila som chlebovú múku hladkú špaldovú Küchenmeister T 630 a chlebovú múku pšeničnú svetlú T 650, u nás ražná a celozrnná múka akosi nejde. Celý postup - prekladanie cesta á 10 minút podľa Teba a ostatné som spravila podľa Teba, až na dve veci, odpadlo však 7 hodinové kysnutie v chladničke, mne chlebík dnes veľmi rýchlo nakysol, aby neprekysol, musela som podľa palcového testu piecť oveľa skôr ako Ty, tak aj štruktúra striedky prihliadnuc k použitej múke a k spomenutému je iná, nie je až taká veľmi vzdušná ako u Teba. Chuť je fantastická, kôrka výborná chrumkavá. Môžem zodpovedne povedať, že sa vydaril. dakujem za perfektný recept. Skúsim pridať fotky :-)


iva63
@Veronikkka (21.9.2016 17:20)

nádherný chlebík....som veľmi rada, že si môj recept vyskúšala a bola si spokojná ...Veronika, ani môj by nemusel tak dlho kysnúť, lenže som musela isť preč z domu a vedela som, že to bude na dlhšie, tak som chcela to kysnutie spomaliť chladom...preto som zvolila tú chladničku...normálne mi pri slnečnom počasí kysne tri hodiny...ešte raz Ti chválim tvoj chlebík
kimlo
Zajtra idem naň, zákvas už je zarobený... :-)
kimlo
Je výborný! Voňavý a s krásne chrumkavou kôrkou, vďaka za recept...


1x iva63
kimlo
Nemá síce také veľké oká ako tvoj, je to spôsobené väčším podielom ražnej múky...ale chuťovo vynikajúci.


iva63
@Kimlo (13.3.2017 07:04)
chlebík máš ukážkový, vydaril sa ti...som rada, že si vyskúšal môj recept...ja tiež veľmi rada kombinujem múky...vždy je to potom iná chuť, vôňa aj štruktúra, ale vždy chutí...a o tom to je! :-)

iva63
@Kimlo (7.4.2017 11:02)

@Kimlo wau, super ...mám radosť, že chlebík sa u Vás udomácnil! Ja ho budem piecť v pondelok a tiež zemením špaldovú múku za ražnú...už teraz sa teším na tú vôňu po celom dome!
používateľ nemá avatar
axo
axo
Fajný recept čakám kým vychladne. Už dlho sa pokúšam aby mal veľké oká. Snaž sa to už podarilo vďaka vážnu receptu
ruzulli
Ahoj, krásny chlebík. Aká dlha je tvoja osatka? Ja som si objednala 35 cm ale sa mi zdá nejaká mala .
marabout
@Ruzulli (27.9.2018 19:20)

Určite odporúčam rozdeliť cesto do 2 ošatiek. Osatku mám dlhú 35cm a do tejto jednej by toho bolo veľa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia