Foto: siisa
Vafle boli okrúhle koláčiky ku káve. Rozrezali sa po obvode a plnili sa karamelovým krémom. Podávali sa položené na šálke s horúcou kávou. Toto Zobraziť celý popisVafle boli okrúhle koláčiky ku káve. Rozrezali sa po obvode a plnili sa karamelovým krémom. Podávali sa položené na šálke s horúcou kávou. Toto sa traduje ešte v niektorých štátoch, najviac asi v Holandsku. U nás sa na výrobu používa tekuté cesto. V Holandsku sa pečú z hustejšieho cesta. Cesto vytvarujú do valčeka, položia na jemne mriežkovanú vyhrievanú platňu a druhou platňou zatlačia. Mali by byť trochu chrumkavé.
Suroviny
Cesto: | |
2 hrnčeky |
|
2 hrnčeky |
|
1 - 2 PL |
|
1/3 hrnčeka rozpustené |
|
2 PL rozkvasený |
|
2 ks |
|
štipka |
|
pár kvapiek (alebo vanilkový struk) |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Na začiatku oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky odložíme a z ostatných ingrediencii vyšľaháme cesto. Cukru do cesta si dáme podľa seba, ale 1 PL by tam určite mala ísť. Cesto necháme hodinu postáť pri izbovej teplote. Potom z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho zamiešame do cesta. Vafľovač potrieme olejom a malou naberačkou zalejeme mriežku. Pečieme podľa vlastných skúseností asi tak 5-8 minút. Na začiatku treba vyskúšať. Plníme podľa chuti. Zdobíme ovocím.
Diskusia k receptu