Makové pečivo
Makové pečivo

Kváskové makové hrebene fotorecept

jack - fotkajack, 29. októbra 2017
Kváskové makové hrebene (fotorecept)
Foto: jack

Inšpiráciu na tento recept som našla v knihe Kváskovanie 1, kto nemá knihu a chce napiecť tieto hrebene v zdravšej verzii, tak nech sa Zobraziť celý popisInšpiráciu na tento recept som našla v knihe Kváskovanie 1, kto nemá knihu a chce napiecť tieto hrebene v zdravšej verzii, tak nech sa páči, tu je recept. Sú skvelééé.

18
porcií
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Na rozkvas:
90 g
90 ml
1 PL
Na cesto:
250 g
100 g
5 PL
110 ml
1 PL (alebo kryštálový cukor)
1 PL
Maková plnka:
150 g
2 PL
120 ml




Postup

  1. 1

    Najprv večer (22:00) pred pečením si založíme rozkvas. To jest 90 g špaldovej hladkej múky, 90 ml vody a 1PL pšeničného kvásku. Poriadne rozmiešame. Keď nemáme pšeničný kvások, môžeme použiť aj ražný.

    Kváskové makové hrebene (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zabalíme do igelitu a necháme cez noc na linke. Ráno by mal zdvojnásobiť svoj objem. Ale to som zabudla odfotiť.

    Kváskové makové hrebene (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň zo surovín na cesto spolu z rozkvasom vymiesime hladké cesto.

    Kváskové makové hrebene (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zabalíme do igelitu a necháme približne 1 - 2 hodiny vykysnúť na linke. Záleží na sile kvásku. Moje bolo za 1,5 hod. Keď je cesto pekne vykysnuté, tak ho vyklopíme na pomúčenú dosku.

    Kváskové makové hrebene (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Väčším vykrajovacím kolieskom alebo pohárom (v mojom prípade hrnčekom na čaj) vykrajujeme kolieska. Do stredu dáme plnku.

    Kváskové makové hrebene (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne cesto preložíme na polovicu, kraje stlačíme a nožom narežeme vzor hrebeňa.

    Kváskové makové hrebene (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hrebene dáme na plech s papierom a trošku ich roztiahneme.

    Kváskové makové hrebene (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prikryjeme igelitovou taškou a necháme cca 2 - 2,5 hodiny vykysnúť.

    Kváskové makové hrebene (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sú hrebene pekne nakysnuté, tak ich potrieme rozšľahaný vajíčkom.

    Kváskové makové hrebene (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme cca 20 minút (každý nech si odsleduje podľa vlastnej rúry) na 200°.

    Kváskové makové hrebene (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vychladíme na mriežke.

Diskusia k receptu

aleana
Vyzerajú dobre :-) ponúkla by som sa. Aké bolo cesto? Nebolo veľmi tvrdé? Už si ich piekla viackrát alebo toto bolo prvý raz? Ja som tiež piekla kváskové hrebene podľa receptu z jednej českej stránky, ale zo zmesi špaldovej a ražnej múky, tak boli trochu tvrdšie. A nemám ani pšeničný kvások, len ražný. Vyskúšala by som tvoj recept...
2x jack a haji
jack
@Izabella929 (29.10.2017 21:24)

Ďakujem ti Izabelka.Tak vieš,veľmi ma to baví.Už len pre ten pocit,že je to zdravé a pečivo ani chlebík nekupujem.Už nám nechutí.Je to čistá pravda,keď raz ochutnáš niečo z kvásku,iné nechceš;-)
1x haji
jack
@Aleana (29.10.2017 22:01)

S cestom sa robilo super.Vôbec nebolo tvrdé.Ty si ich mala tvrdé kvôli tej ražnej múke.Ja ražnú dávam len na chlebík,aj ten je potom taký trošku hutnejší(zbitejší),no samozrejme zdravší.Ražná múka ani nemá rada dlhé miesenie.A robila som ich áno prvý krát,ale určite nie posledný.Urobila som ich včera a ešte aj dnes boli mäkkučké.Dala som ich do sáčku.A kľudne použi aj ražný kvások,neboj,kvôli tej jednej lyžičke nebudú tvrdé.A ďakujem za komentík.
1x haji
havino
@Jack , mám úsmev od ucha k ucha, ako si sa toho bála a kukaj baba jedna, šikovnica, ja som až pyšná na teba, ako si do toho spadla, vyzerajú úžasne a o ich chuti vieme len čo kváskujeme, nevysvetlíš čo nepoznajú, no a o zdravotných benefitoch už nie je ani rečí, aj recept super, aj technologia, ja bohužial sladké nemám komu už, aj ked kváskové, ale aj tak. ešte doplním, kto má len ražný kvások, nakrmiť jeden večer pšeničnou a smelo piecť, premeniť si zo dňa na deň ražný na pšeničný, výsledok bude zaručený tiež.
jack
@Havino (29.10.2017 22:47)

Jééj ďakujem.Teším sa,že sa ti recept páči.Vieš kto ma nakopol.Naša"koleginka kváskovačka Siisa".A áno,presne ako píšeš,aj takto si môžme vyrobiť pš.kvások z ražného.Ešte sa stane,že mám aj ja nepodarky.Stále sa učím.Spadla som do toho úplne celá.Dopečiem jednu vec a už rozmýšľam,čo budem piecť nabudúce.Aj teraz mám zarobený rozkvas na toustový chlebík od Siisi...Priznávam,áno,som závislá;-)))
1x haji
jack
@Havino (29.10.2017 22:47)

Apropo-keby si bývala bližšie,poslala by som:-D
1x haji
staja
Áno, @Havino , ktorá mi poskytla skvelé rady, má pravdu, kto začne s kváskovaním, je to záľuba a natrvalo.
A tento recept určite vyskúšam, lebo sa mi páči.
3x jack, haji a staja
monty469
@Jack hrebene vyzeraju uzasne. Vyskusam ich urcite aj ja. U mna je dnes tiez kvaskomania tak uvidim ako to dopadne ;-)
2x jack a haji
jack
@Staja (30.10.2017 07:35)

Ďakujem pekne za komentík.Budem rada keď vyskúšaš a dáš vedieť ako chutilo.
2x haji a staja
jack
@Monty469 (30.10.2017 08:49)

Montík vďaka.No teraz je voľno,tak kváskomania bude každý deň:-D.Ešte pekný dník prajem❤
siisa
No teda milá @Jack , ani netušíš akú obrovskú radosť mi robíš. Náš ich nádherné. Krásne nakysnuté, cesto jemnučké. No proste krása !!! A presne ako píšete, aj ja dnes celý deň kváskujem. Štyri chlebíky, to aj na darovanie, pizzu a špaldové rožky. A teším sa , že nie som sama :) Páči sa mi tvoje nadšenie, lebo vidieť, že ťa to baví. Vidím aká si šikovná a teším sa na tvoje ďalšie receptíky. Držím palčeky, nech sa darí ♥
1x jack
jack
@Siisa (30.10.2017 17:54)

Veľká vďaka @Siisa .Za to všetko môžeš ty:-D...Veď ja som voľakedy ani nechyrovala čo je to kvások.A ešte keby mi vtedy niekto povedal,že sa oň musíš starať,že mu môžeš dať meno,a že môže ochorieť keď je v domácnosti niekto chorý,tak by som sa mu vysmiala.Tiež moje koleginky len čumia,keď im toto všetko rozprávam.Ale už aj niečo ochutnali a bol veľký úspech...Závislá som,ale odmietam sa liečiť:-DDDD
1x siisa
cesminaz
Urcite výborné "hrebienky" milá @Jack ;-) Ale vám to kváskovanie veru s @Monty pekne ide :-) Ja si ostanem pri klasickom kysnutom ceste,pre mňa je to kváskovanie príliž zdlhavé :-) ale o chuti nepochybujem ;-P
1x jack
siisa
@Jack (30.10.2017 18:25)

Tak z tohoto sa nedá vyliečiť a keby si sa aj nejakým nedopatrením vyliečila, zasa ťa nakazíme, lebo by bola škoda, keby takáto šikuľka prestala kváskovať ! Som na teba veeeeeeeeeeeľmi pyšná ♥
1x jack
siisa
@Cesminaz (30.10.2017 18:33)

Milá @Cesminaz , zo začiatku sa zdá, že je to strata času. Že to dlho trvá, ale časom si nájdeš ten svoj spôsob, lebo to sa dá prispôsobiť, ako ty budeš chcieť. Ak by si chcela a niekedy sa rozhodla, že skúsiš, napíš. Pošlem ti aj svoj kvások ( momentálne šľape ako nikdy ) a aj poradím cez e-mail. Ty si šikovná, veď vidím čo tu pridávaš aké skvosty. Je to len na tebe.
1x jack
monty469
@Siisa (30.10.2017 18:46)

@Cesminaz Siisa ma pravdu. Vlastne ja som tiez vdaka nej zacala kvaskovat. Ked nie ona mozno by som sa doteraz len odhodlavala. Aj kvasok mi poslala. Uz teraz ani pecivo nekupujem a chlebik jedine ten co si upeciem. Uz som naockovala aj dalsiu z rodiny a aj kamosku. Pridu si po kvasok a idu na to. Odporucam ti to. Ked raz vyskusas ine uz chciet nebudes:-) Kvaskovanie je zavislost ale ako pisala sestra Jack nechcem sa z nej liecit :-))
1x jack
jack
@Cesminaz (30.10.2017 18:33)

Ďakujem pekne milá @Cezminaz.No áno,možno sa ti to zdá zdĺhavé,ale ako ti písala @Siisa ,čas sa dá prispôsobiť.Veď predsa existuje aj chladnička,a tam ťa cesto pekne počká,aj svoje urobí čo má.Nakysne.Často také chladničkové kysnutie využívam.Aj ty by si to zvládla ľavou zadnou.Lebo si veľmi šikovná.Kvások má veľmi veľa výhod,no pravdou je,že ten dlhší proces ľudí odrádza.
jack
@Siisa (30.10.2017 18:35)
Nebojaj...Určite to u mňa nehrozí,to je na celý život.To sú moje deti.Dorka a Ferko:-DDD.Manžel mi hovorí,že k nemu sa tak milo neprihováram ako k čerstvo upečenému chlebíku alebo ku kvásku.Blbé,že?
siisa
@Jack (30.10.2017 19:19)

Hahahahaha. Nie, nie blbé, v žiadnom prípade, len taká malá rada : pred manželom by som tie nežnôstky s kváskom nepraktizovala :D Dopraj si to v súkromí :D
1x jack
cesminaz
Dakujem vam @Siisa @Jack @Monty za rady a podporu dievčatá zlaté ;-)) Velmi milé od vás.Ja sa na to možno raz odhodlám a to bude urcite len vďaka vám :-) Zatial vas tu budem na Vareche len obdivovať ;-)) Milá @Siisa dakujem,určite sa ti ozvem ,ked sa odhodlám.Ved komu inému ako kváskovej královnej ;-P Krásny zvyšok vecera vám prajem!
2x jack a siisa
jack
@Cesminaz (30.10.2017 19:56)

Aj my sme tak začínali.Pomaly.Stále sa zdokonaľujeme...jeden nepodarok,ale potom balón(chlebík),a to ťa poháňa.Ja som sa tiež toho bála,ale fakt to nie je žiadna veda.Spôsob si nájdeš aký ti vyhovuje.Budem rada keď sa k nám pridáš;-)
jack
@Patroveckypitrs (31.10.2017 04:37)

Super som sa pobavila:-))))Ďakujem za komentík a za spríjemnenie dňa.
aleana
@Jack ešte mám otázku, keď si večer urobím rozkvas, o koľkej môžem na druhý deň zamiesiť cesto?
jack
@Aleana (1.11.2017 22:05)

No môžeš zamiesiť,keď rozkvas bude mať aspoň raz taký objem ako večer.Proste ti musí narásť.To pekne uvidíš.Zvykne sa robiť aj test s vodou.Ja ho nerobím.Do pohára dáš vlažnú vodu,kúsok rozkvasu dáš do nej,keď ti pláva na vrchu,tak už je čas zamiesiť,keď spadne dole už je rozkvas prekysnutý...No ale ako hovorím ja som ho ešte neskúšala.Pšeničný kvások ti do rána pekne vyrastie.To uvidíš kedy je čas.Ja už som ráno o 7.30 miešala cesto.
haji
Tady budu závidět, kochat se a mlaskat. Krásná práce, milá @Jack , jsi nesmírně šikovná, tvoje kváskové hrebienky nemajú chybu! hmmmmm Kváskovat na sladko, tam nejsem ani omylem. Jsem šťastná, že jsem rozchodila chlebík. Jojo, nenadarmo jste s Montíkem sestry. Líheň šikovných děvčat, genetika nepustí!!
1x jack
jack
@Haji (3.11.2017 22:09)

Ďakujem Haji.Tak už skúšam všetko možné.Sú rôzne recepty,knihy aj FB.Chodím si aj tam po inšpiráciu.Podľahla som tomu a rodinka si nesťažuje.Cez týždeň je to menej,chodím do práce tak max.chlebík.No a cez víkend sa pohrám.
1x haji
frcinka
Zdravím všechny kuchařky. Tak jsem tento recept udělala, trošku jsem změnila suroviny-místo
oleje jsem dala domácí sádlo a do makové náplně jsem dala med. Rožky jsou výborné, nadýchané,
ale chybí mi tam troška soli, která změní chuť k daleko lepší dokonalosti. Ani v knize, kterou mám
není v receptu sůl. Příští dávku udělám tak s malou povičkou kávové lžičky soli a dám vědět,
jak rožky budou chutnat

zdraví Frcinka
jack
@Frcinka (10.2.2018 13:19)

Ach až teraz som si všimla tvoj komentár,tak prepáč,že tak neskoro reagujem.Veľmi si ma potešila,že si receptík vyskúšala.A že aj chutil.Tak ja si myslím,že troškou soli nič nepokazíš.A s tou masťou dobrý nápad.Ja bežne keď robím rožky,tak dávam bravčovú masť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia