Kváskové makové hrebene fotorecept
Foto: jack
Inšpiráciu na tento recept som našla v knihe Kváskovanie 1, kto nemá knihu a chce napiecť tieto hrebene v zdravšej verzii, tak nech sa Zobraziť celý popisInšpiráciu na tento recept som našla v knihe Kváskovanie 1, kto nemá knihu a chce napiecť tieto hrebene v zdravšej verzii, tak nech sa páči, tu je recept. Sú skvelééé.
porcií
na 200 °C
Suroviny
Na rozkvas: | |
90 g |
|
90 ml |
|
1 PL |
|
Na cesto: | |
250 g |
|
100 g |
|
5 PL |
|
110 ml |
|
1 PL (alebo kryštálový cukor) |
|
1 PL |
|
Maková plnka: | |
150 g |
|
2 PL |
|
120 ml |
|
Postup
-
1
Najprv večer (22:00) pred pečením si založíme rozkvas. To jest 90 g špaldovej hladkej múky, 90 ml vody a 1PL pšeničného kvásku. Poriadne rozmiešame. Keď nemáme pšeničný kvások, môžeme použiť aj ražný.
-
2
Zabalíme do igelitu a necháme cez noc na linke. Ráno by mal zdvojnásobiť svoj objem. Ale to som zabudla odfotiť.
-
3
Na druhý deň zo surovín na cesto spolu z rozkvasom vymiesime hladké cesto.
-
4
Zabalíme do igelitu a necháme približne 1 - 2 hodiny vykysnúť na linke. Záleží na sile kvásku. Moje bolo za 1,5 hod. Keď je cesto pekne vykysnuté, tak ho vyklopíme na pomúčenú dosku.
-
5
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Väčším vykrajovacím kolieskom alebo pohárom (v mojom prípade hrnčekom na čaj) vykrajujeme kolieska. Do stredu dáme plnku.
-
6
Následne cesto preložíme na polovicu, kraje stlačíme a nožom narežeme vzor hrebeňa.
-
7
Hrebene dáme na plech s papierom a trošku ich roztiahneme.
-
8
Prikryjeme igelitovou taškou a necháme cca 2 - 2,5 hodiny vykysnúť.
-
9
Keď sú hrebene pekne nakysnuté, tak ich potrieme rozšľahaný vajíčkom.
-
10
Pečieme cca 20 minút (každý nech si odsleduje podľa vlastnej rúry) na 200°.
-
11
Vychladíme na mriežke.
Ďakujem ti Izabelka.Tak vieš,veľmi ma to baví.Už len pre ten pocit,že je to zdravé a pečivo ani chlebík nekupujem.Už nám nechutí.Je to čistá pravda,keď raz ochutnáš niečo z kvásku,iné nechceš;-)
S cestom sa robilo super.Vôbec nebolo tvrdé.Ty si ich mala tvrdé kvôli tej ražnej múke.Ja ražnú dávam len na chlebík,aj ten je potom taký trošku hutnejší(zbitejší),no samozrejme zdravší.Ražná múka ani nemá rada dlhé miesenie.A robila som ich áno prvý krát,ale určite nie posledný.Urobila som ich včera a ešte aj dnes boli mäkkučké.Dala som ich do sáčku.A kľudne použi aj ražný kvások,neboj,kvôli tej jednej lyžičke nebudú tvrdé.A ďakujem za komentík.
Jééj ďakujem.Teším sa,že sa ti recept páči.Vieš kto ma nakopol.Naša"koleginka kváskovačka Siisa".A áno,presne ako píšeš,aj takto si môžme vyrobiť pš.kvások z ražného.Ešte sa stane,že mám aj ja nepodarky.Stále sa učím.Spadla som do toho úplne celá.Dopečiem jednu vec a už rozmýšľam,čo budem piecť nabudúce.Aj teraz mám zarobený rozkvas na toustový chlebík od Siisi...Priznávam,áno,som závislá;-)))
Apropo-keby si bývala bližšie,poslala by som:-D
A tento recept určite vyskúšam, lebo sa mi páči.
Ďakujem pekne za komentík.Budem rada keď vyskúšaš a dáš vedieť ako chutilo.
Montík vďaka.No teraz je voľno,tak kváskomania bude každý deň:-D.Ešte pekný dník prajem❤
Ďakujem krásne.
Veľká vďaka @Siisa .Za to všetko môžeš ty:-D...Veď ja som voľakedy ani nechyrovala čo je to kvások.A ešte keby mi vtedy niekto povedal,že sa oň musíš starať,že mu môžeš dať meno,a že môže ochorieť keď je v domácnosti niekto chorý,tak by som sa mu vysmiala.Tiež moje koleginky len čumia,keď im toto všetko rozprávam.Ale už aj niečo ochutnali a bol veľký úspech...Závislá som,ale odmietam sa liečiť:-DDDD
Tak z tohoto sa nedá vyliečiť a keby si sa aj nejakým nedopatrením vyliečila, zasa ťa nakazíme, lebo by bola škoda, keby takáto šikuľka prestala kváskovať ! Som na teba veeeeeeeeeeeľmi pyšná ♥
Milá @Cesminaz , zo začiatku sa zdá, že je to strata času. Že to dlho trvá, ale časom si nájdeš ten svoj spôsob, lebo to sa dá prispôsobiť, ako ty budeš chcieť. Ak by si chcela a niekedy sa rozhodla, že skúsiš, napíš. Pošlem ti aj svoj kvások ( momentálne šľape ako nikdy ) a aj poradím cez e-mail. Ty si šikovná, veď vidím čo tu pridávaš aké skvosty. Je to len na tebe.
@Cesminaz Siisa ma pravdu. Vlastne ja som tiez vdaka nej zacala kvaskovat. Ked nie ona mozno by som sa doteraz len odhodlavala. Aj kvasok mi poslala. Uz teraz ani pecivo nekupujem a chlebik jedine ten co si upeciem. Uz som naockovala aj dalsiu z rodiny a aj kamosku. Pridu si po kvasok a idu na to. Odporucam ti to. Ked raz vyskusas ine uz chciet nebudes:-) Kvaskovanie je zavislost ale ako pisala sestra Jack nechcem sa z nej liecit :-))
Ďakujem pekne milá @Cezminaz.No áno,možno sa ti to zdá zdĺhavé,ale ako ti písala @Siisa ,čas sa dá prispôsobiť.Veď predsa existuje aj chladnička,a tam ťa cesto pekne počká,aj svoje urobí čo má.Nakysne.Často také chladničkové kysnutie využívam.Aj ty by si to zvládla ľavou zadnou.Lebo si veľmi šikovná.Kvások má veľmi veľa výhod,no pravdou je,že ten dlhší proces ľudí odrádza.
Nebojaj...Určite to u mňa nehrozí,to je na celý život.To sú moje deti.Dorka a Ferko:-DDD.Manžel mi hovorí,že k nemu sa tak milo neprihováram ako k čerstvo upečenému chlebíku alebo ku kvásku.Blbé,že?
Ďakujem.Si zlatá❤
Hahahahaha. Nie, nie blbé, v žiadnom prípade, len taká malá rada : pred manželom by som tie nežnôstky s kváskom nepraktizovala :D Dopraj si to v súkromí :D
:-)))))))))))
Aj my sme tak začínali.Pomaly.Stále sa zdokonaľujeme...jeden nepodarok,ale potom balón(chlebík),a to ťa poháňa.Ja som sa tiež toho bála,ale fakt to nie je žiadna veda.Spôsob si nájdeš aký ti vyhovuje.Budem rada keď sa k nám pridáš;-)
Budem sa veľmi tešiť :)
Super som sa pobavila:-))))Ďakujem za komentík a za spríjemnenie dňa.
No môžeš zamiesiť,keď rozkvas bude mať aspoň raz taký objem ako večer.Proste ti musí narásť.To pekne uvidíš.Zvykne sa robiť aj test s vodou.Ja ho nerobím.Do pohára dáš vlažnú vodu,kúsok rozkvasu dáš do nej,keď ti pláva na vrchu,tak už je čas zamiesiť,keď spadne dole už je rozkvas prekysnutý...No ale ako hovorím ja som ho ešte neskúšala.Pšeničný kvások ti do rána pekne vyrastie.To uvidíš kedy je čas.Ja už som ráno o 7.30 miešala cesto.
Ďakujem Haji.Tak už skúšam všetko možné.Sú rôzne recepty,knihy aj FB.Chodím si aj tam po inšpiráciu.Podľahla som tomu a rodinka si nesťažuje.Cez týždeň je to menej,chodím do práce tak max.chlebík.No a cez víkend sa pohrám.
oleje jsem dala domácí sádlo a do makové náplně jsem dala med. Rožky jsou výborné, nadýchané,
ale chybí mi tam troška soli, která změní chuť k daleko lepší dokonalosti. Ani v knize, kterou mám
není v receptu sůl. Příští dávku udělám tak s malou povičkou kávové lžičky soli a dám vědět,
jak rožky budou chutnat
zdraví Frcinka
Ach až teraz som si všimla tvoj komentár,tak prepáč,že tak neskoro reagujem.Veľmi si ma potešila,že si receptík vyskúšala.A že aj chutil.Tak ja si myslím,že troškou soli nič nepokazíš.A s tou masťou dobrý nápad.Ja bežne keď robím rožky,tak dávam bravčovú masť.