Makové pečivo
Kváskové makové hrebene (fotorecept)
Autor receptu: jack
Inšpiráciu na tento recept som našla v knihe Kváskovanie
1, kto nemá knihu a chce napiecť tieto hrebene v zdravšej
verzii, tak nech sa páči, tu je recept. Sú skvelééé.
18 porcií |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv večer (22:00) pred pečením si založíme rozkvas. To jest 90 g špaldovej hladkej múky, 90 ml vody a 1PL pšeničného kvásku. Poriadne rozmiešame. Keď nemáme pšeničný kvások, môžeme použiť aj ražný.
- Zabalíme do igelitu a necháme cez noc na linke. Ráno by mal zdvojnásobiť svoj objem. Ale to som zabudla odfotiť.
- Na druhý deň zo surovín na cesto spolu z rozkvasom vymiesime hladké cesto.
- Zabalíme do igelitu a necháme približne 1 - 2 hodiny vykysnúť na linke. Záleží na sile kvásku. Moje bolo za 1,5 hod. Keď je cesto pekne vykysnuté, tak ho vyklopíme na pomúčenú dosku.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Väčším vykrajovacím kolieskom alebo pohárom (v mojom prípade hrnčekom na čaj) vykrajujeme kolieska. Do stredu dáme plnku.
- Následne cesto preložíme na polovicu, kraje stlačíme a nožom narežeme vzor hrebeňa.
- Hrebene dáme na plech s papierom a trošku ich roztiahneme.
- Prikryjeme igelitovou taškou a necháme cca 2 - 2,5 hodiny vykysnúť.
- Keď sú hrebene pekne nakysnuté, tak ich potrieme rozšľahaný vajíčkom.
- Pečieme cca 20 minút (každý nech si odsleduje podľa vlastnej rúry) na 200°.
- Vychladíme na mriežke.