Makové pečivo

Kváskové makové hrebene (fotorecept)

Autor receptu: jack

Inšpiráciu na tento recept som našla v knihe Kváskovanie 1, kto nemá knihu a chce napiecť tieto hrebene v zdravšej verzii, tak nech sa páči, tu je recept. Sú skvelééé.

18
porcií
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv večer (22:00) pred pečením si založíme rozkvas. To jest 90 g špaldovej hladkej múky, 90 ml vody a 1PL pšeničného kvásku. Poriadne rozmiešame. Keď nemáme pšeničný kvások, môžeme použiť aj ražný.
  2. Zabalíme do igelitu a necháme cez noc na linke. Ráno by mal zdvojnásobiť svoj objem. Ale to som zabudla odfotiť.
  3. Na druhý deň zo surovín na cesto spolu z rozkvasom vymiesime hladké cesto.
  4. Zabalíme do igelitu a necháme približne 1 - 2 hodiny vykysnúť na linke. Záleží na sile kvásku. Moje bolo za 1,5 hod. Keď je cesto pekne vykysnuté, tak ho vyklopíme na pomúčenú dosku.
  5. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm. Väčším vykrajovacím kolieskom alebo pohárom (v mojom prípade hrnčekom na čaj) vykrajujeme kolieska. Do stredu dáme plnku.
  6. Následne cesto preložíme na polovicu, kraje stlačíme a nožom narežeme vzor hrebeňa.
  7. Hrebene dáme na plech s papierom a trošku ich roztiahneme.
  8. Prikryjeme igelitovou taškou a necháme cca 2 - 2,5 hodiny vykysnúť.
  9. Keď sú hrebene pekne nakysnuté, tak ich potrieme rozšľahaný vajíčkom.
  10. Pečieme cca 20 minút (každý nech si odsleduje podľa vlastnej rúry) na 200°.
  11. Vychladíme na mriežke.