Kváskové cesto na sladko
Foto: dvorka
Pečenie kváskového chleba už ako tak zvládam. V tomto roku sa snažím nájsť cesto na sladké pečivo, aké som robievala s droždím. Mám veľa Zobraziť celý popisPečenie kváskového chleba už ako tak zvládam. V tomto roku sa snažím nájsť cesto na sladké pečivo, aké som robievala s droždím. Mám veľa receptov, no tento ktorý ponúkam som si počas niekoľkých pečení došperkovala do mnou schválenej podoby.
na 200 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
150 g |
|
150 g (alebo mlieko) |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
580 g |
|
1 KL |
|
300 g |
|
6 - 8 PL |
|
260 g |
|
1 ks (môže byť ale nemusí) |
|
8 PL (alebo tekutá masť) |
|
Postup
-
1
Večer si pripravím rozkvas zo špaldovej múky, vody a špaldového kvásku, ktorý som si asi pred rokom urobila z ražného. Priznám sa, že je oveľa lepší ako ražný, krásne vonia a vydrží mi v chladničke bez pohybu aj 2 týždne, ak z neho nepečiem. Niekedy namiesto vody do rozkvasu používam mlieko, ak chcem aby bolo cesto top.
- 2
Na druhý deň keď mám rozkvas pekne nakysnutý, spracujem cesto. Zmiešam si sypké suroviny, dávam do misy na miesenie a nechám miešať, kým si do misky s rozkvasom vlejem tekuté suroviny ako mlieko, med a olej. Niekedy pridám 1 žĺtok, vtedy dám o niečo menej mlieka a poriadne rozmiešam. Prilejem k múke a nechám na najpomalších otáčkach miesiť pokiaľ je cesto spojené a hladké. Pôvodný recept je so špaldovou múkou a pretože s ňou pečiem všetko, neviem aké by bolo cesto zo pšeničnej múky. Asi by jej bolo treba dať o niečo menej, podľa mojich doterajších skúseností, ale o koľko, to neviem. Vymiesené cesto nechám v umelohmotnej mise kysnúť asi 2 - 2,5 hodiny. Potom sa pustím do prípravy rôzneho pečiva.
- 3
Po dobe kysnutia som celé cesto rozdelila na 4 bochníky. Dva bochníky som rozdelila na 4 časti, urobila som 8 plnených koláčov. Do stredu placky som dala roztlačenú guľku slivkového lekváru. Tým som ozaj nešetrila a keďže v 2016-tom som urobila skvelý lekvár, nebála som sa, že mi vytečie. Postup balenia koláčov mám na fotke.
- 4
Takto pripravené koláčky ďalej kysnú. Akurát som ich zakryla utierkou aby nevyschli. Nechám ich kysnúť 1 - 1,5 hodiny. Postupne robím ďalšie pečivo.
- 5
Ďalej som si z tretieho bochníka spravila takéto uzlíky, nechala nakysnúť. Na fotke sú už po upečení.
- 6
A keďže je čas jabĺk, tak mi vyšiel z posledného bochníka skvelý jablkový koláč s orechovou posýpkou. Ten som piekla ako posledný.
- 7
Vrátim sa späť v čase. 10 minút pred pečením, to už mám rozohriatu rúru na 200 °C, pokračujem. Zo strúhaných orechov, hrubej múky a práškového vanilkového cukru a masla som si urobila orechovú posýpku. Odporúčam, je oveľa lepšia ako múčno - cukrová. Samozrejme pre tých, ktorí môžu orechy. No nakoľko som minulý rok orechy zavarila, celé aj strúhané, tento rok mi neškodia a môžem ich jesť koľko chcem. Vrátim sa k posýpke. Tú si po lyžiciach dám na koláče, zatlačím aby v jamke držala. Nakoniec cesto potriem vajíčkom a dám piecť do rúry. Pri 200 °C som piekla 18 minút.
- 8
Z cesta si môžeme urobiť aj sladké rožky napríklad plnené hrozienkami, orechmi, makom alebo čímkoľvek, no po pridaní jednej lyžičky soli a ubratí medu na 4 polievkové lyžice získame slané cesto a upečieme takéto úhľadné slané rožky. Ja ich niekedy zvyknem plniť syrom alebo dobrou vysokopercentnou šunkou.
Tiež cesto:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu