Kváskové cesto

Kváskové cesto na sladko

Autor receptu: dvorka

Pečenie kváskového chleba už ako tak zvládam. V tomto roku sa snažím nájsť cesto na sladké pečivo, aké som robievala s droždím. Mám veľa receptov, no tento ktorý ponúkam som si počas niekoľkých pečení došperkovala do mnou schválenej podoby.

18 - 20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer si pripravím rozkvas zo špaldovej múky, vody a špaldového kvásku, ktorý som si asi pred rokom urobila z ražného. Priznám sa, že je oveľa lepší ako ražný, krásne vonia a vydrží mi v chladničke bez pohybu aj 2 týždne, ak z neho nepečiem. Niekedy namiesto vody do rozkvasu používam mlieko, ak chcem aby bolo cesto top.
  2. Na druhý deň keď mám rozkvas pekne nakysnutý, spracujem cesto. Zmiešam si sypké suroviny, dávam do misy na miesenie a nechám miešať, kým si do misky s rozkvasom vlejem tekuté suroviny ako mlieko, med a olej. Niekedy pridám 1 žĺtok, vtedy dám o niečo menej mlieka a poriadne rozmiešam. Prilejem k múke a nechám na najpomalších otáčkach miesiť pokiaľ je cesto spojené a hladké. Pôvodný recept je so špaldovou múkou a pretože s ňou pečiem všetko, neviem aké by bolo cesto zo pšeničnej múky. Asi by jej bolo treba dať o niečo menej, podľa mojich doterajších skúseností, ale o koľko, to neviem. Vymiesené cesto nechám v umelohmotnej mise kysnúť asi 2 - 2,5 hodiny. Potom sa pustím do prípravy rôzneho pečiva.
  3. Po dobe kysnutia som celé cesto rozdelila na 4 bochníky. Dva bochníky som rozdelila na 4 časti, urobila som 8 plnených koláčov. Do stredu placky som dala roztlačenú guľku slivkového lekváru. Tým som ozaj nešetrila a keďže v 2016-tom som urobila skvelý lekvár, nebála som sa, že mi vytečie. Postup balenia koláčov mám na fotke.
  4. Takto pripravené koláčky ďalej kysnú. Akurát som ich zakryla utierkou aby nevyschli. Nechám ich kysnúť 1 - 1,5 hodiny. Postupne robím ďalšie pečivo.
  5. Ďalej som si z tretieho bochníka spravila takéto uzlíky, nechala nakysnúť. Na fotke sú už po upečení.
  6. A keďže je čas jabĺk, tak mi vyšiel z posledného bochníka skvelý jablkový koláč s orechovou posýpkou. Ten som piekla ako posledný.
  7. Vrátim sa späť v čase. 10 minút pred pečením, to už mám rozohriatu rúru na 200 °C, pokračujem. Zo strúhaných orechov, hrubej múky a práškového vanilkového cukru a masla som si urobila orechovú posýpku. Odporúčam, je oveľa lepšia ako múčno - cukrová. Samozrejme pre tých, ktorí môžu orechy. No nakoľko som minulý rok orechy zavarila, celé aj strúhané, tento rok mi neškodia a môžem ich jesť koľko chcem. Vrátim sa k posýpke. Tú si po lyžiciach dám na koláče, zatlačím aby v jamke držala. Nakoniec cesto potriem vajíčkom a dám piecť do rúry. Pri 200 °C som piekla 18 minút.
  8. Z cesta si môžeme urobiť aj sladké rožky napríklad plnené hrozienkami, orechmi, makom alebo čímkoľvek, no po pridaní jednej lyžičky soli a ubratí medu na 4 polievkové lyžice získame slané cesto a upečieme takéto úhľadné slané rožky. Ja ich niekedy zvyknem plniť syrom alebo dobrou vysokopercentnou šunkou.