Foto: siisa
Ten kto kváskuje, má často dilemu, čo so zvyšným kváskom. Tu je jeden z niekoľkých spôsobov ako ho využiť. O kvásku vieme že, neprekysľuje Zobraziť celý popisTen kto kváskuje, má často dilemu, čo so zvyšným kváskom. Tu je jeden z niekoľkých spôsobov ako ho využiť. O kvásku vieme že, neprekysľuje náš organizmus, naopak rozkladá zložené a ťažšie stráviteľné látky v múke na jednoduchšie látky. Tie sa dostávajú do nášho zažívania už ako čiastočne natrávené a preto sú pre nás oveľa ľahšie stráviteľné. Vďaka kvásku náš organizmus dokáže z obilia zúžitkovať vitamíny, enzýmy, minerálne látky a stopové prvky. Preto sú kváskové cestoviny pre telo prínosom.
Postup
-
1
Na prípravu cestovín môžeme použiť múku akú len chceme. Ak chceme celozrnné cestoviny, použijeme celozrnnú múku. Taktiež voľbou každého je aj tvar cestovín. Takto môžeme urobiť fliačky, hrubé rezance. Dokonca aj halušky, ak si urobíme redšie cesto. Cesto sa hodí aj na pirohy, alebo ako závarka do polievky.
- 2
Všetky suroviny si dáme do misy a vypracujeme hladké cesto. Podľa konzistencie, ak sa nám zdá cesto husté, pridáme vodu. Ak redšie, pridáme múku. Mne to fungovalo tak ako je v recepte. Ja som použila na miesenie robot. Miesila som hákom na kysnuté cesto. Cesto necháme pri izbovej teplote 2 hodiny odpočívať v igelitovej taške.
- 3
Po dvoch hodinách vidieť, že nám nakyslo. Dáme na dosku a riadne premiesime, aby sme z neho dostali všetky bublinky. Múku už nepridávame. Potom ho na tenko vyvaľkáme.
- 4
Nakrájame na taký tvar cestovín aké potrebujeme.
- 5
Hneď vyvaríme. Netreba čakať, lebo cesto má tendenciu stále kysnúť.
- 2
Milá @Haji , ďakujem za milé slová písané zo srdiečka. Veľmi si ich vážim. Ďakujem za obrovskú podporu. Cestoviny ma chuťovo milo prekvapili. Čakala som kyslastú chuť, ale zmýlila som sa, sú fakt chutné a dosť sýte. Oplatí sa ich aspoň vyskúšať a potom človek uvidí či mu chutia a či zostane pri obyčajných cestovinách. Ale tieto tráviacemu traktu neublížia. Želám pekný deň !
Milá @Terinka55 , ďakujem veľmi pekne.....vážim si to. Pekný deň :)
Ďakujem moja milá @Kapuc ínka :) Stačilo mi spojiť múka + kvások :) A hneď bol nápad :)
Ďakujem :) Z tohoto cesta môže byť všetko cestovinové, okrem tenučkých rezancov do slepačej polievky. Takýto sen by sa nikomu určite nesplnil :) Ale granadír, to v pohode. Boli by tam veľmi chutné.
Milá Darinka, si šikuľka, a cestoviny odporúčam. Ak vyskúšaš, potešíš ak prídeš napísať ako ti chutili. Chcem vyskúšať aj celozrnné.
Keď vyskúšaš, určite daj vedieť či chutili....ďakujem za milý komentár :)