Kváskové cestoviny - pappardelle fotorecept

siisa - fotkasiisa, 9. októbra 2016
Kváskové cestoviny - pappardelle (fotorecept)
Foto: siisa

Ten kto kváskuje, má často dilemu, čo so zvyšným kváskom. Tu je jeden z niekoľkých spôsobov ako ho využiť. O kvásku vieme že, neprekysľuje Zobraziť celý popisTen kto kváskuje, má často dilemu, čo so zvyšným kváskom. Tu je jeden z niekoľkých spôsobov ako ho využiť. O kvásku vieme že, neprekysľuje náš organizmus, naopak rozkladá zložené a ťažšie stráviteľné látky v múke na jednoduchšie látky. Tie sa dostávajú do nášho zažívania už ako čiastočne natrávené a preto sú pre nás oveľa ľahšie stráviteľné. Vďaka kvásku náš organizmus dokáže z obilia zúžitkovať vitamíny, enzýmy, minerálne látky a stopové prvky. Preto sú kváskové cestoviny pre telo prínosom.

Suroviny

Cesto:
300 g
100 g
100 g
1 ks
1 PL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Na prípravu cestovín môžeme použiť múku akú len chceme. Ak chceme celozrnné cestoviny, použijeme celozrnnú múku. Taktiež voľbou každého je aj tvar cestovín. Takto môžeme urobiť fliačky, hrubé rezance. Dokonca aj halušky, ak si urobíme redšie cesto. Cesto sa hodí aj na pirohy, alebo ako závarka do polievky.

  2. 2

    Všetky suroviny si dáme do misy a vypracujeme hladké cesto. Podľa konzistencie, ak sa nám zdá cesto husté, pridáme vodu. Ak redšie, pridáme múku. Mne to fungovalo tak ako je v recepte. Ja som použila na miesenie robot. Miesila som hákom na kysnuté cesto. Cesto necháme pri izbovej teplote 2 hodiny odpočívať v igelitovej taške.

    Kváskové cestoviny - pappardelle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po dvoch hodinách vidieť, že nám nakyslo. Dáme na dosku a riadne premiesime, aby sme z neho dostali všetky bublinky. Múku už nepridávame. Potom ho na tenko vyvaľkáme.

    Kváskové cestoviny - pappardelle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájame na taký tvar cestovín aké potrebujeme.

    Kváskové cestoviny - pappardelle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hneď vyvaríme. Netreba čakať, lebo cesto má tendenciu stále kysnúť.

    Kváskové cestoviny - pappardelle (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, Simonko! Kváskové těstoviny jsem ještě neměla tu čest ani vidět, ani ochutnat. Musí být výborné! Jsi nesmírně šikovná žena, taková K1 na Vareche. Máš můj hluboký obdiv a velké poděkování za sdílení tvých receptů. Protože za každým receptem vidím píli a poctivou práci, tvořivost a velké srdce, lásku k vaření, pečení i lásku k člověku. Jsem ráda, že mám čest tady na Vareche poznat také tebe a tvé dílo. Krásné nedělní odpoledne přeji!
siisa
@Haji (9.10.2016 14:53)

Milá @Haji , ďakujem za milé slová písané zo srdiečka. Veľmi si ich vážim. Ďakujem za obrovskú podporu. Cestoviny ma chuťovo milo prekvapili. Čakala som kyslastú chuť, ale zmýlila som sa, sú fakt chutné a dosť sýte. Oplatí sa ich aspoň vyskúšať a potom človek uvidí či mu chutia a či zostane pri obyčajných cestovinách. Ale tieto tráviacemu traktu neublížia. Želám pekný deň !
staja
Milá @Siisa , nestačím sa čudovať, čo všetko sa dá z kvásku vymyslieť. Ale Kvásková kráľovná vyskúša všetko. Tak toto by mi asi nenapadlo, vďaka za inšpiráciu, máš 5* a dúfam, že nekončíš a pokračuješ . Som zvedavá, čím prekvapíš nabudúce, už sa tešíme.
siisa
Moja milá @Staja , ďakujem veľmi pekne. Mám rada cestoviny. Na začiatku mi išlo hlavne o kvasnice, lebo dlhým pátraním som sa dozvedela o nich veľa zaujímavostí. A som rada, že existuje kvások, lebo by som nejedla chlieb, ktorý mám veľmi rada. Veľkou konzumáciou obilia a hlavne toho najviac propagovaného celozrnného, sa človek dopracuje najskôr k alergii na lepok, tak ma napadlo znížiť riziko kváskom. Tak som vyskúšala. Na počudovanie to funguje. Ale nakopla ma moja starká, keď povedala vetu : " Moja mama kvások dávala všade." Takže tak. Ďakujem za tvoju podporu. Pekný večer.
siisa
@Kapuc inka (9.10.2016 19:37)

Ďakujem moja milá @Kapuc ínka :) Stačilo mi spojiť múka + kvások :) A hneď bol nápad :)
siisa
@Patroveckypitrs (10.10.2016 06:57)

Ďakujem :) Z tohoto cesta môže byť všetko cestovinové, okrem tenučkých rezancov do slepačej polievky. Takýto sen by sa nikomu určite nesplnil :) Ale granadír, to v pohode. Boli by tam veľmi chutné.
danda3
No teda @siisa , ďalšia výzva pre mňa, krása. Mimochodom, v sobotu som opäť robila kváskové ciabatty, opäť super. Chystám sa aj na bábovku, ale teraz pečiem na svadbu, takže až potom, lebo mám sladkého vyše hlavy.
1x siisa
siisa
@Danda3 (10.10.2016 14:17)

Milá Darinka, si šikuľka, a cestoviny odporúčam. Ak vyskúšaš, potešíš ak prídeš napísať ako ti chutili. Chcem vyskúšať aj celozrnné.
1x danda3
siisa
Milá @Monty , skús keď ti zostane viac kvásku. Chuťovo sú výborné, ale toto nechávam radšej na posúdenie každému osobne. Sú dosť sýte, teda zješ menej, čo sa odrazí na nižšej kalorickej hodnote, lebo po normálnych cestovinách rýchlo vyhladneš ( ak s nimi nezješ 1kg mäsa ) a s týmito si sýta dlho ( aj bez toho mäsa ). Tak asi toľko.
chica114
No tak toto musíme vyskúšať, mám veľmi rada cestoviny takže tieto cestovinky papardelle mi budú určite veľmi chutiť. Dám 5*, K.K. A na záver smajlíka :-)
1x siisa
siisa
@Chica114 (14.1.2017 21:06)

Keď vyskúšaš, určite daj vedieť či chutili....ďakujem za milý komentár :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia