Kvasená zelenina zo suda

adina1 - fotkaadina1, 30. júla 2011

Tento recept koluje v našej rodine už dlho a tento zdravý spôsob prípravy zeleniny je u nás mimoriadne obľúbený - najmä teraz v čase Zobraziť celý popisTento recept koluje v našej rodine už dlho a tento zdravý spôsob prípravy zeleniny je u nás mimoriadne obľúbený - najmä teraz v čase grilovačiek a opekačiek , pretože ako príloha k mäsku je táto zeleninka úplne to najlepšie. Nakoľko je práve ten najlepší čas na na nakladanie zeleniny, rozhodla som sa ako svoj prvý príspevok na varechu pridať práve tento recept, aby jeho čaro vyskúšali aj ostatní varecháči. Nuž tak tu je.......mimochodom, naši muži tvrdia, že je to super "vyprošťovák".....

100 minút
príprava

Suroviny

5-7 ks
1 kg
2 kg
1 kg
1/4 kg - strúčiky
5-10 ks
3 ks
1 ks malý aj s vňaťou
8-10 l
1/2 l
1/4 kg
1 balenie




Postup

  1. 1

    Ešte potrebujeme: sud na kapustu cca 30 l. Rozpis je určený zhruba na 30 litrový kameninový sud, množstvo zeleniny je možné rôzne prispôsobiť, alebo pridať aj niečo iné - napr. hlivu, zelené paradajky..... Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame - karfiol rozdelíme na ružičky, mrkvu na pásiky o hrúbke 1 cm, ak sú uhorky väčšie, stredom ich prerežeme, cibuľky môžeme rozdeliť na 1/2, cesnak na stúčiky.

  2. 2

    Na nálev prevaríme asi 10 l vody /podľa veľkosti použitého suda a množstva zeleniny/ s octom, soľou a DEKOm. Kým nálev vychladne, zeleninu uložíme do suda nasledovným spôsobom: Na spodok suda sa uloží koniec tvrdšieho starého chleba /alebo kôrky/ a rozkrojený zeler aj s vňaťou, ktoré sme zabalily do plátna. Zeleninu ukladáme vo vrstvách - ružičky karfiolu, na to z každej zeleniny po troche, potom znovu karfiol a zeleninu...atď, až kým všetko neminieme.

  3. 3

    Vychladnutým nálevom zalejeme naukladanú zeleninu. Navrch položíme doštičku, ale nezaťažujeme ju ako kapustu, iba aby zelenina bola ponorená a neplávala na hladine. Do jarčeka na sude nalejeme vodu a dbáme na to, aby tam bola stále, ináč by sa zeleninka správne nevykvasila. Najhoršie na tomto recepte je čakanie na výsledok - správnu chuť totiž táto vecička dosiahne asi za 2-3 týždne, ale skonzumuje sa určite rýchlejšie, aj keď správne uskladnená vydrží aj 1/2 roka. Ak sa vám bude zdať chuťovo málo pikantná, je možné nálev dosoliť, prípadne pridať viac feferóniek.

Diskusia k receptu

danculka
Tak s týmto nemám skúsenosť,vždy takúto zeleninu sterilizujem,ale vyskúšam aj tú tvoju kvasenú...
katkaszaboova
Každý rok dávame kvasiť kapustu a doteraz mi ani nenapadlo že sa takto dajú urobiť aj iné zeleniny... skvele!
helca103
počula som už o takejto zelenine ale nikde som nenašla recept,preto ma tento veľmi potešil.
tetuska
aj ja skúsim, tento rok nejdem robiť kapustu, tak môže byť zelenina, máme akurát 30 l sud, už sa teším...
sportak
Konzumoval som podobne pripravenú zeleninu a bola výborná. Ale nikdy sa mi s tým nechcelo babrať, pretože som nemal recept na nálev. Takže Ti ďakujem za tento výborne podaný návod a v dohľadnej dobe idem na to.
abend
A čo takto, skúsiť mliečne kvasenie, bez octu, Deka a chlebových kôrok, ja som dnes nakladala uhorky do suda na kapustu, sobím ich už roky, recept je na Vareche, skúste aj zeleninu naložiť tak ako ja uhorky.
marienka44
@Adina1 ,mne sa tiez nepaci, ze je tam Deko, ktore obsahuje aj konzerv.prisady. Ja mam clanok z casopisu Burda, kde sa takto kvasi paprika vsetkych farieb a pridava sa len cmar. Musim najst ten preklad clanku. Potom presne napisem.
adina1
Hurrrá - ďakujem za uverejnenie mojej prvotiny. Chcem iba doplniť, že to DEKO tam ani nemusí byť, je to len na zvýraznenie chuti - môžu sa do nálevu dať semiačka horčice, koriander, klinček, čierne korenie a bobkový list a bude to 100% BIO zeleninka. Ocot takisto iba urýchli čas možnej konzumácie - takto naložená zeleninka vlastne prejde mliečnym kvasením a uhorky z nej chutia presne ako kvašáky, ktoré mimochodom robím tiež, ale tie nakladám do menšieho - 5 l súdka, lebo niekedy mi zmäknú a to už potom neni ono. Tie chlebové kôrky podporujú mliečne kvasenie - dávam ich aj pod kapustu, takže je to veľmi podobné. Treba to vyskúšať aj v menšom množstve, ale ručím Vám za to, že potom budete ľutovať, že toho nebolo hneď viac a treba zasa čakať na novú dávku. Ešte jedna rada - ja si vždy odkladám 1-2 kg nakladačiek do chladničky, lebo obyčajne v septembri nakladám zeleninu ešte raz a uhorky mi tam potom chýbajú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia