Kuracie mäso

Kúsky kuracích stehien z ČKD marinády (fotorecept)

Autor receptu: sracz

V kalendári 2023 - 30. týždeň, ma zaujal recept - morčacie prsia v orientálnej marináde. Inšpirovaný predstavou chutného mäsa, som sa rozhodol pre repete.* Morčacie mäso som nemal, ale kuracie stehná bez kostí a kože predstavujú „na betón“ adekvátnu náhradu. Nemal som však kurkumu, korenie garam masala, ani semienka horčice. So mnou „nevydžube“ nikto. Urobil som marinádu svoju, s práškovým turmerikom, cesnakovo-cibuľovým Nahrin práškom a plnotučnou horčicou Liptov. No a „šmakovalo bezva“!

4-6
porcie
12-15 (+ marinovanie minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začal som marinádou, ktorú som nazval ČKD - Čo Komora Dala (ale môže byť aj ČSN - Čo Sa Nájde). Do misy som nasypal cesnakovp-cibuľový prášok Nahrin, turmeric prášok, karí korenie, kajenskú papriku, mletý koriander a korenie na steak Chicago.
  2. Pridal som plnotučnú horčicu a jednoduchý olivový olej (teda nie extra panenský), dôkladne zmiešal, vložil kúsky (asi 5x5 cm, ale môžu byť aj väčšie, poprípade v celku) pokrájaných dočistených horných častí kuracích stehien, dobre premiešal.
  3. Z zakryté celofánovou fóliou som vložil na noc do chladničky (ak vás čas kope do „zadnej časti tela“, stačí aj na pár hodín).
  4. Na druhý deň už stačilo iba rozpáliť panvicu a vložiť do nej namarinované mäso,
  5. podľa chuti ho osoliť a
  6. počas nepretržitého miešania, bez „podmastenia“, opiecť.
  7. Keď mäso „pustilo“ šťavu, prikryl som ho a asi 6-7 minút dodusil.
  8. Opečené kúsky kuracích stehien som podával s pečenými batatami a ružičkovým kelom, ale určite by neboli „na zahodenie“ s ryžou či zemiakovou kašou, alebo zeleninovým šalátom.
  9. Atmosféru obeda spríjemnila kytica bielych kvetov pre moju krajšiu, lepšejšiu a nežnejšiu „1/2-ovečku “; podľa môjho vzácneho priateľa pána MUDr. Janka Michalka „ňeška už každy smarkaty ma šedzemdzešat-pejc!“