Foto: pusta
Mňa priam fascinuje židovská kuchyňa, pripravila som opäť jeden z jej skvelých receptov a o tento skvost tejto vynikajúcej kuchyne sa s Vami chcem Zobraziť celý popisMňa priam fascinuje židovská kuchyňa, pripravila som opäť jeden z jej skvelých receptov a o tento skvost tejto vynikajúcej kuchyne sa s Vami chcem podeliť. Jaffa je starobylý prístav v stredozemnom mori a okrem iného je svetoznámy aj svojimi pomarančmi . Názov tohoto jedla je práve podľa mena tohoto historického prístavu, ktorý je od roku 1948 súčasťou hlavného mesta Izraelu - Tel Aviv.
porcie
príprava
na 80/180 °C
Suroviny
2 ks |
|
z 1/2 pomaranča |
|
200 ml kvalitné - Rizling vlašský |
|
1 ks stredne veľká |
|
100 g |
|
100 g |
|
1/1 ks, strúhaná |
|
50 g |
|
z 1/2 pomaranča |
|
1 CL |
|
1 CL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Cibuľu som pokrájala na plátky.
-
2
Nastrúhala som mrkvu na jemnom strúhadle,...
-
3
...ako aj zeler.
-
4
Nachystala som si rímsku rascu.
-
5
Vytlačila som šťavu z polovice pomaranča.
-
6
Nastrúhala som pomarančovú kôru.
-
7
Hrozienka som namočila do vlažnej vody.
-
8
Do hrnca som naliala pomarančovú šťavu, víno, pridala som cibuľu, nastrúhanú mrkvu s nastrúhaným zelerom a celé som priviedla do varu.
-
9
Pridala som kuracie stehná, ktoré som2 hodiny predtým riadne nasolila.
-
10
Pridala som sladkú mletú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie, dosolila a premiešala.
-
11
Plameň som stiahla na minimum, prikryté pokrievkou som pomaly dusila asi 40 minút.
-
12
Stehná som vybrala, dala do pekáčika, posypala som ich rímskou rascou, preliala olejom, vložila som ich piecť do trúby.
-
13
Pomaranč som vyfiletovala a pokrájala som ho na kúsky.
-
14
Do šťavy po dusení kuracích stehien som pridala scedené hrozienka, nastrúhanú pomarančovú kôru a kúsky pomaranča. Nechala som celé prevrieť spolu ešte 5 minút.
-
15
Stehná som piekla pri teplote 180 stupňov asi 30 minút /čas závisí od trúby/.
-
16
Na tanier som položila upečené kuracie stehno, podliala šťavou z dusenia, podávala som s dusenou ryžou a hlávkovým šalátom a s plátkom pomaranča. Šťavička má úžasnú chuť vína, pomarančovej šťavy, pomarančovej kôry, výborne harmonizuje s chuťou hrozienok, zeleninky a použitých korenín a vynikajúco ladí s takto pripravenými kuracími stehienkami. Vyskúšajte a presvedčte sa, nebudete ľutovať. Dobrú chuť prajem.
Diskusia k receptu