Kurča v sáčku (papierovom vrecúšku) pre praktického muža

sracz - fotkasracz, 12. apríla 2011
Kurča v sáčku (papierovom vrecúšku) pre praktického muža
Foto: sracz

Jednoduchý rcp na vynikajúcu kuracinku. Naviac pomáha ušetriť čas, ktorý využijeme na iné príjemné účely. Okolo roku 1970 ma ho naučila moja vzácna priateľka Zobraziť celý popisJednoduchý rcp na vynikajúcu kuracinku. Naviac pomáha ušetriť čas, ktorý využijeme na iné príjemné účely. Okolo roku 1970 ma ho naučila moja vzácna priateľka Helenka Maliňáková z Jazera v Košiciach a ja som si ho mierne prispôsobil a vylepšil bylinkovohubovou plnkou. Doma s malými hríbikmi, ale tu „iba“ so šitake (pečiarka ovčia). Svojho času som ho bol sľúbil priateľovi @ Stefanm_ovi, plním slovo a možno, že tak u neho získam bod za 4. postupný tábor k titulu „kuchár amatér“!

4÷6
porcie
10´ minút
príprava
90´ minút
na 195 °C/380 °F °C

Suroviny

1 360 g
63 g čerstvé
1 ČL
1 ČL
1 ČL
7÷8 (10) PL čerstvá
1 vetvička čerstvý
1 vetvička čerstvá
1 vetvička čerstvá
6÷7 ks ( hríbiky)




Postup

  1. 1

    na pracovný pult pripravíme všetky suroviny, pomôcky a nezabudneme ani na čisté papierové vrecúško (~ na 2÷3 kg nákup ovocia); kuriatko dočistíme (nezabudneme z brušnej dutiny odstrániť igelitové vrecko s pečeňou, krkom, srdcom a „zuzkou”), dôkladne umyjeme v studenej tečúcej vode a necháme „odkvapkať”.

    Kurča v sáčku (papierovom vrecúšku) pre praktického muža - obrázok 1
  2. 2

    v rajničke rozpustíme (!!! neprepražujeme !!!) z ½ masla ½ (~ 8 PL), do ktorého prisypeme po jednej čajovej lyžičke soli a mletej sladkej červenej papriky (ja som si pôvodný rcp „vylepšil” aj ČL grilovacieho korenia) a „maslovačkou” - pierkom – všetko spolu vymiešame na jemnú emulziu.

    Kurča v sáčku (papierovom vrecúšku) pre praktického muža - obrázok 2
  3. 3

    do pomocnej misy uložíme na ¼ pokrájané očistené huby a „dobrú” hrsť čerstvej petržlenovej vňate (~ 7 ÷ 8 PL, nič sa nestane, keď jej bude aj o niečo viac) a spoločne premiešame; pripravíme aj po vetvičke umytej bazalky, šalvie a tymiánu.

    Kurča v sáčku (papierovom vrecúšku) pre praktického muža - obrázok 3
  4. 4

    ak je potrebné, kuriatko dosušíme papierovým kuchyňským obrúskom a jeho brušnú dutinu vymažeme pripravenou emulziou; vložíme ¼_nky húb s petržlenovou vňaťou, medzi ktoré umiestnime aj halúzky byliniek.

    Kurča v sáčku (papierovom vrecúšku) pre praktického muža - obrázok 4
  5. 5

    takto „namazané” a naplnené kurča vložíme, chrbátom „nadol”, do neporušeného čistého papierového „sáčku” - vrecúška – švíkom „nahor”; vrecúško pozorne dôkladne uzatvoríme ( dva-tri razy otvor preložíme a prehneme aj rohy), uložíme ho na suchý pekáč a potom ~ na 90´ do elektrickej rúry vyhriatej na 195 °C / 380 °F (zo skúseností viem, že asi 1 000 g kurča som v plynovej rúre piekol 50´ pri nastavení ~ ¾ ).

    Kurča v sáčku (papierovom vrecúšku) pre praktického muža - obrázok 5
  6. 6

    vrecúško sa pri pečení „nafúkne”, jeho rohy „zhnednú” a kuriatko sa pečie „vo vákuu”, iba pri vlastnej vlhkosti.

    Kurča v sáčku (papierovom vrecúšku) pre praktického muža - obrázok 6
  7. 7

    ….... a hotovo; po 90´ vrecúško s upečeným kurčaťom nožom pozdĺžne otvoríme, vypečenú šťavu zlejeme do mištičky a použijeme ju na zemiakovú kašu alebo hranolky, ryžu či na chlebík; podávame s kompótom, sladkokyslou uhorkou, alebo miešaným šalátom. Huby takto pečenej kuracinke veľmi „neublížia”, ale zato šťava z kuracinky vytvorí z húb „fajnovú mňamku – uňo ňuňo”. Na titulnej fotografii je tentoraz porcia pre praktického chlapa, pre nežnejšie polovičky servírovanie prispôsobíme podľa stavu duše a srdca! Dobrú chuť!

    Kurča v sáčku (papierovom vrecúšku) pre praktického muža - obrázok 7

Diskusia k receptu

dorisa
No, toto. To musím vyskúšať. Úžasne niečo. Paradny recept.
marianne69
....pekny fotopostup... a to som z toho paf,ze ten sacok neobhori,vidim prvy krat, aj ked som uz o tom niekde citala,,ale myslela som,ze na to musi byt nejaky originalny sacok na to urceny....taky ten vo vnutri mastny...a to staci obycajne vrecko na zeleninu...no je to skvele,parada....
marianne69
....a co mi este nejde do hlavy,ze ked to kuriatko pusti stavu pri peceni,tak sa ten sacok nerozmoci....hmmm,to su mi veci:-)
letisia
Dostať kúpiť vrecká na pečenie, ktoré sú priesvitné a sú k nim prúžky na uzavretie. Pri pečení sa tiež vrecko nafúkne. Mäsko upečené v ňom je šťavnaté a mäkkučké. Vrecká sú vhodné i na pečenie rôznej zeleniny. Vyskúšam aj tvoj recept s papierovým vreckom, aj keď neviem aké presne kúpiť. Asi má vnútri fóliu.
jerica
@sracz pozdravujem,pekná práca robievam,používam fólie na pečenie,ja si to málinko vylepšujem nepotieram červenou paprikou ani gril.korením spravím s cesnakom,na soli rozotriem cesnak a s maslom zmiešam , tým kura natriem,ale to je už iný recept.:-)) krásne rozpísané a pofotené ako vždy :-))
bejaja
supéééér, určite vyskúšam takto upiecť kuriatko v papierovom sáčku...
cica2
ďalší z tvojích skvelých receptov!
sovka62
Poznám a všetkým odporúčam. Upečie sa naozaj do mäkka a preto, že sa pieklo vo vlastnej šťave, je chutnejšie ako z plechu, do ktorého treba podliať vodu.
sovka62
A zabudla som napísať, že to vrecko, v ktorom sa pečie sa u nás predáva pod názvom kupecké vrecko.
babi
Ja žasnem, toto som nikdy nepočula, ja používam len špecialne sáčky na pečenie, ale toto musím vyskúšať
Evička, prosím ťa a kde dostať tie kupecké vrecká?
frezia68
Tak to si mi pripomenul,ako som niekedy piekla a už som aj zabudla.Recept výborný,asi idem kúpiť vrecká,snáď dostanem? Lebo už mám chuť na také výborné,šťavnaté :-)))
noelia
Uf, to je bombardacky napad ! Skoda, ze studentka som uz bola ! LENZE....u mna to ma jedinu chybu, ze papierove sacky uz "neni su"....v nasom civilizovanom svete "ONLY PLASTIC.....SIR" . Uz sa vas v obchode nepytaju "plastik or paper, sir?".....SKODA ! Ale pri mojej najblizsej ceste na Slovensko si urcite prinesiem par sackov a tento recept si pomenujem "SRACZ KURCA" a budem ho robit a robit a robit.....je fakt, ze naozaj neviem, co by vo SVETE bez nas Slovakov....a co este bez vychodnarov.....robili. Moj kamarat a rodak Peter Nagy raz prehlasil - a prepacte za nespisovne slovo, ale on to tak naozaj povedal:"vychodnare sicke mudre az tak, ze nit koho do rici poslac"......no nie je to krasne ? Takze "sceslive sviatocky" obzvlast do Des Moines.....a dik za recepis !
A v najblizsich dnoch pridam na Varechu jeden skvely spanielsky recept na omacku z cibule , pecenych paprik a bieleho vina.......k doplneniu takeho kurcata uplne delikatna ! Mozete sa tesit.....
jozka2
noelia,a co ked kupujepizzu len kusky nie celu,tu ti nezabaliado papieroveho sacka?Ten je dostatocne velky na kurca.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia