Kurča v sáčku (papierovom vrecúšku) pre praktického muža
Foto: sracz
Jednoduchý rcp na vynikajúcu kuracinku. Naviac pomáha ušetriť čas, ktorý využijeme na iné príjemné účely. Okolo roku 1970 ma ho naučila moja vzácna priateľka Zobraziť celý popisJednoduchý rcp na vynikajúcu kuracinku. Naviac pomáha ušetriť čas, ktorý využijeme na iné príjemné účely. Okolo roku 1970 ma ho naučila moja vzácna priateľka Helenka Maliňáková z Jazera v Košiciach a ja som si ho mierne prispôsobil a vylepšil bylinkovohubovou plnkou. Doma s malými hríbikmi, ale tu „iba“ so šitake (pečiarka ovčia). Svojho času som ho bol sľúbil priateľovi @ Stefanm_ovi, plním slovo a možno, že tak u neho získam bod za 4. postupný tábor k titulu „kuchár amatér“!
porcie
príprava
na 195 °C/380 °F °C
Suroviny
1 360 g |
|
63 g čerstvé |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
7÷8 (10) PL čerstvá |
|
1 vetvička čerstvý |
|
1 vetvička čerstvá |
|
1 vetvička čerstvá |
|
6÷7 ks ( hríbiky) |
|
Postup
-
1
na pracovný pult pripravíme všetky suroviny, pomôcky a nezabudneme ani na čisté papierové vrecúško (~ na 2÷3 kg nákup ovocia); kuriatko dočistíme (nezabudneme z brušnej dutiny odstrániť igelitové vrecko s pečeňou, krkom, srdcom a „zuzkou”), dôkladne umyjeme v studenej tečúcej vode a necháme „odkvapkať”.
-
2
v rajničke rozpustíme (!!! neprepražujeme !!!) z ½ masla ½ (~ 8 PL), do ktorého prisypeme po jednej čajovej lyžičke soli a mletej sladkej červenej papriky (ja som si pôvodný rcp „vylepšil” aj ČL grilovacieho korenia) a „maslovačkou” - pierkom – všetko spolu vymiešame na jemnú emulziu.
-
3
do pomocnej misy uložíme na ¼ pokrájané očistené huby a „dobrú” hrsť čerstvej petržlenovej vňate (~ 7 ÷ 8 PL, nič sa nestane, keď jej bude aj o niečo viac) a spoločne premiešame; pripravíme aj po vetvičke umytej bazalky, šalvie a tymiánu.
-
4
ak je potrebné, kuriatko dosušíme papierovým kuchyňským obrúskom a jeho brušnú dutinu vymažeme pripravenou emulziou; vložíme ¼_nky húb s petržlenovou vňaťou, medzi ktoré umiestnime aj halúzky byliniek.
-
5
takto „namazané” a naplnené kurča vložíme, chrbátom „nadol”, do neporušeného čistého papierového „sáčku” - vrecúška – švíkom „nahor”; vrecúško pozorne dôkladne uzatvoríme ( dva-tri razy otvor preložíme a prehneme aj rohy), uložíme ho na suchý pekáč a potom ~ na 90´ do elektrickej rúry vyhriatej na 195 °C / 380 °F (zo skúseností viem, že asi 1 000 g kurča som v plynovej rúre piekol 50´ pri nastavení ~ ¾ ).
-
6
vrecúško sa pri pečení „nafúkne”, jeho rohy „zhnednú” a kuriatko sa pečie „vo vákuu”, iba pri vlastnej vlhkosti.
-
7
….... a hotovo; po 90´ vrecúško s upečeným kurčaťom nožom pozdĺžne otvoríme, vypečenú šťavu zlejeme do mištičky a použijeme ju na zemiakovú kašu alebo hranolky, ryžu či na chlebík; podávame s kompótom, sladkokyslou uhorkou, alebo miešaným šalátom. Huby takto pečenej kuracinke veľmi „neublížia”, ale zato šťava z kuracinky vytvorí z húb „fajnovú mňamku – uňo ňuňo”. Na titulnej fotografii je tentoraz porcia pre praktického chlapa, pre nežnejšie polovičky servírovanie prispôsobíme podľa stavu duše a srdca! Dobrú chuť!
Evička, prosím ťa a kde dostať tie kupecké vrecká?
A v najblizsich dnoch pridam na Varechu jeden skvely spanielsky recept na omacku z cibule , pecenych paprik a bieleho vina.......k doplneniu takeho kurcata uplne delikatna ! Mozete sa tesit.....