Kurča v sáčku (papierovom vrecúšku) pre praktického muža

Autor receptu: sracz

Jednoduchý rcp na vynikajúcu kuracinku. Naviac pomáha ušetriť čas, ktorý využijeme na iné príjemné účely. Okolo roku 1970 ma ho naučila moja vzácna priateľka Helenka Maliňáková z Jazera v Košiciach a ja som si ho mierne prispôsobil a vylepšil bylinkovohubovou plnkou. Doma s malými hríbikmi, ale tu „iba“ so šitake (pečiarka ovčia). Svojho času som ho bol sľúbil priateľovi @ Stefanm_ovi, plním slovo a možno, že tak u neho získam bod za 4. postupný tábor k titulu „kuchár amatér“!

4÷6
porcie
10´ minút
príprava
90´ minút
na 195 °C/380 °F °C

Suroviny

Postup

  1. na pracovný pult pripravíme všetky suroviny, pomôcky a nezabudneme ani na čisté papierové vrecúško (~ na 2÷3 kg nákup ovocia); kuriatko dočistíme (nezabudneme z brušnej dutiny odstrániť igelitové vrecko s pečeňou, krkom, srdcom a „zuzkou”), dôkladne umyjeme v studenej tečúcej vode a necháme „odkvapkať”.
  2. v rajničke rozpustíme (!!! neprepražujeme !!!) z ½ masla ½ (~ 8 PL), do ktorého prisypeme po jednej čajovej lyžičke soli a mletej sladkej červenej papriky (ja som si pôvodný rcp „vylepšil” aj ČL grilovacieho korenia) a „maslovačkou” - pierkom – všetko spolu vymiešame na jemnú emulziu.
  3. do pomocnej misy uložíme na ¼ pokrájané očistené huby a „dobrú” hrsť čerstvej petržlenovej vňate (~ 7 ÷ 8 PL, nič sa nestane, keď jej bude aj o niečo viac) a spoločne premiešame; pripravíme aj po vetvičke umytej bazalky, šalvie a tymiánu.
  4. ak je potrebné, kuriatko dosušíme papierovým kuchyňským obrúskom a jeho brušnú dutinu vymažeme pripravenou emulziou; vložíme ¼_nky húb s petržlenovou vňaťou, medzi ktoré umiestnime aj halúzky byliniek.
  5. takto „namazané” a naplnené kurča vložíme, chrbátom „nadol”, do neporušeného čistého papierového „sáčku” - vrecúška – švíkom „nahor”; vrecúško pozorne dôkladne uzatvoríme ( dva-tri razy otvor preložíme a prehneme aj rohy), uložíme ho na suchý pekáč a potom ~ na 90´ do elektrickej rúry vyhriatej na 195 °C / 380 °F (zo skúseností viem, že asi 1 000 g kurča som v plynovej rúre piekol 50´ pri nastavení ~ ¾ ).
  6. vrecúško sa pri pečení „nafúkne”, jeho rohy „zhnednú” a kuriatko sa pečie „vo vákuu”, iba pri vlastnej vlhkosti.
  7. ….... a hotovo; po 90´ vrecúško s upečeným kurčaťom nožom pozdĺžne otvoríme, vypečenú šťavu zlejeme do mištičky a použijeme ju na zemiakovú kašu alebo hranolky, ryžu či na chlebík; podávame s kompótom, sladkokyslou uhorkou, alebo miešaným šalátom. Huby takto pečenej kuracinke veľmi „neublížia”, ale zato šťava z kuracinky vytvorí z húb „fajnovú mňamku – uňo ňuňo”. Na titulnej fotografii je tentoraz porcia pre praktického chlapa, pre nežnejšie polovičky servírovanie prispôsobíme podľa stavu duše a srdca! Dobrú chuť!