Kurča pečené u nás na Turky Day fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. mája 2016
Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept)
Foto: sracz

My, teda ja s mojou krajšou a samozrejme, že aj lepšou ½, sme vlani vzali na milosť morku určenú na oslavu tunajšieho sviatku „Vďaky Zobraziť celý popisMy, teda ja s mojou krajšou a samozrejme, že aj lepšou ½, sme vlani vzali na milosť morku určenú na oslavu tunajšieho sviatku „Vďaky vzdania“! Prečo by sme mali tento deň oslavovať! Nepatríme k objaviteľom, či prisťahovalcom a k pôvodným obyvateľom Ameriky už vôbec nie. Napokon, sme iba dvaja. Kto by sa mordoval so 7÷8 kg vtákom. Pečené kurča má aj tak jemnejšie mäso a vydrží nám na 3÷4 dni. Rozhodnuté! Tunajším som predstavil moju dvojitú plnku „double staffing“, teraz s ňou pripravím kuriatko.

6-8
porcií
30-45 minút
príprava
90-120 minút
na 180/200 °C

Suroviny

Žemľová Nana plnka:
1 PL
1 PL
1 ks
2 - 3 ks (rožky)
2 ks
3 - 4 PL
1 ČL
0,25 ČL
štipka g
Gaštanová plnka:
100 - 120 g
100 - 120 g
2 - 3 ks (rožky)
100 - 120 ml
120 - 150 g
1 PL
1 PL
podľa chuti g
podľa chuti g
podľa chuti g
0,5 ČL
3 - 4 PL
1 ks
150 - 200 g (upečené)
Na pečenie:
1 ČL
500 - 600 ml (voda)
1 ČL
2 - 3 PL
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    začal som prípravou gaštanovej plnky pod kožu: vypiekol som dobrých 100 g prerastenej údenej slaniny, pridal ku nej asi 100 g pokrájanej šalotky, tri laloky pokrájanej kuracej pečene, pridal po PL oleja a masla, pomiešal, krátko orestoval a nechať vychladnúť

    Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    medzičasy som využil na prípravu zemiakovo-zelerovo- jablkového šalátu so sekanými vlašskými orechami; ak bude záujem, ďalšiu „várku“ nafotím a uverejním

    Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    recept Nana plnky som pred časom uverejnil: http://varecha.pravda.sk/recepty/zemlova-plnka-nana-univerzal-podla-babi/61745-vytlacit.html tak teraz už iba „letom-svetom“: olej-masť po PL, veľká pokrájaná cibuľa na drobno pokrájaj a orestuj do hneda a na voňavo, nechaj vychladnúť; do pracovnej misy ulož 2÷3 staršie žemle, alebo rohlíky, pokrájané, namočené a vytlačené z vody, 2 vajíčka, 3÷4 PL na drobno pokrájanej petržlenovej vňate, KL soli, ¼ KL čMČK a štipku sódabiky; dôkladne ale jemne premiešaj; plnku som uložil do brušnej dutiny kurčaťa

    Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v druhej mise som zmiešal gaštanovú plnku: vložil som do nej už vychladnutý pečeňový základ (pozri 1. bod), kúsky starších žemlí namočených a vyžmýkaných z vlažného mlieka, po štipke čerstvo mletého čierneho korenia, muškátového orieška a sladkej mletej papriky, hrsť pokrájaných lístkov petržlenovej vňate, celé vajíčko (kto chce, bielok môže vyšľahať na tuhý sneh) a korunoval som to všetko asi 150 g uvarených pokrájaných jedlých gaštanov

    Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kožu kurčaťa ) okolo otvoru som prstami uvoľnil až na rebrá a nežne zmiešanú gaštanovú plnku som do nej opatrne povtláčal

    Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    naplnené kurča som vložil do pekáča a jeho kožu dôkladne štetcom potrel 2÷3 PL rozpusteného masla, prstami trošku osolil, podlial kuracím vývarom, prisypal KL mletej sladkej papriky (MČSP), priložil aj zvyšky plniek a piekol 60´ zakryté alobalfóliou na 180 °C/350 °F

    Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom odokryté (s občasnou kontrolou, do a polievaním) 33÷45´ na 190 °C/375 °F

    Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    tááák a toto je výsledné voňavé dielo,

    Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    prvý rez, ľavé stehno uložené na plnke,

    Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    spolu so „špeci“ zemiakovým šalátom a jablkovou dekoráciou, patrí mojej krásnej pani, admirálke a veliacej generálke poľnej maršálke

    Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ale ubezpečujem Vás, že mne najviac chutili plnky. Pripravte si túto dobrotu aj Vy a som presvedčený, že nebudete ľutovať! Dobrú chuť!

    Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

hajni
Drahý Sracz (srác! :-) ), už som sa konečne rozhodla napísať komentár, aspoň raz! Keď prezerám denný zoznam nových receptov a pozastavím sa pri niektorom názve, tak už po tom názve, ale najneskôr pri otvorení receptu zistím, že kto iný by ho mohol pridať, ako Sracz :-) Je pôžitok už len čítať tie Tvoje (dovolím si tykať) recepty, sála z nich nielen kuchárske umenie, ale láska k vareniu, k predkom, k najlepšej 1/2-ke, k okoliu, k jedlu a mohla by som ďalej menovať. Patrí Ti veľká vďaka a prianie, aby sme všetci varecháči mali tú radosť, čo najdlhšie sa podieľať na Tebou sprostredkovaných pôžitkoch. :-)
denyany
No teda! Dala by som si kúsok bieleho mäsa a po dva z každej plnky. Vyzerajú ohromne dobre. A recept na šalát určite pridaj, prosím. Chcela by som ťa aspoň za suseda, to by mi bolo hej! Krásnu nedeľu želám!
klukodvody
Zdravíme Tě oba a Tvojí rodinu a hlavně Tvoji lepší 1/2 kamaráde vzdálený. Nedávno jsme jeli přes Velké Pavlovice a měl jsem chuť jít na návštěv. Ale žena mně trochu přibrzdila a tak jsem jen okolo projel. Parádní recept a příprava a je vidět jak jsi si vyhrál. Jednou jsem viděl tu přípravu a výsledek v Anglii na Díkuvzdání a bylo to stejné. Tak vař a přidávej.
dusan95843
Krásny recept.
Mám záujem aj o recept na zemiakovo-zelerovo- jablkový šalát so sekanými vlašskými orechmi.
Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia