Kurča pečené u nás na Turky Day (fotorecept)

Autor receptu: sracz

My, teda ja s mojou krajšou a samozrejme, že aj lepšou ½, sme vlani vzali na milosť morku určenú na oslavu tunajšieho sviatku „Vďaky vzdania“! Prečo by sme mali tento deň oslavovať! Nepatríme k objaviteľom, či prisťahovalcom a k pôvodným obyvateľom Ameriky už vôbec nie. Napokon, sme iba dvaja. Kto by sa mordoval so 7÷8 kg vtákom. Pečené kurča má aj tak jemnejšie mäso a vydrží nám na 3÷4 dni. Rozhodnuté! Tunajším som predstavil moju dvojitú plnku „double staffing“, teraz s ňou pripravím kuriatko.

6-8
porcií
30-45 minút
príprava
90-120 minút
na 180/200 °C

Postup

  1. začal som prípravou gaštanovej plnky pod kožu: vypiekol som dobrých 100 g prerastenej údenej slaniny, pridal ku nej asi 100 g pokrájanej šalotky, tri laloky pokrájanej kuracej pečene, pridal po PL oleja a masla, pomiešal, krátko orestoval a nechať vychladnúť
  2. medzičasy som využil na prípravu zemiakovo-zelerovo- jablkového šalátu so sekanými vlašskými orechami; ak bude záujem, ďalšiu „várku“ nafotím a uverejním
  3. recept Nana plnky som pred časom uverejnil: http://varecha.pravda.sk/recepty/zemlova-plnka-nana-univerzal-podla-babi/61745-vytlacit.html tak teraz už iba „letom-svetom“: olej-masť po PL, veľká pokrájaná cibuľa na drobno pokrájaj a orestuj do hneda a na voňavo, nechaj vychladnúť; do pracovnej misy ulož 2÷3 staršie žemle, alebo rohlíky, pokrájané, namočené a vytlačené z vody, 2 vajíčka, 3÷4 PL na drobno pokrájanej petržlenovej vňate, KL soli, ¼ KL čMČK a štipku sódabiky; dôkladne ale jemne premiešaj; plnku som uložil do brušnej dutiny kurčaťa
  4. v druhej mise som zmiešal gaštanovú plnku: vložil som do nej už vychladnutý pečeňový základ (pozri 1. bod), kúsky starších žemlí namočených a vyžmýkaných z vlažného mlieka, po štipke čerstvo mletého čierneho korenia, muškátového orieška a sladkej mletej papriky, hrsť pokrájaných lístkov petržlenovej vňate, celé vajíčko (kto chce, bielok môže vyšľahať na tuhý sneh) a korunoval som to všetko asi 150 g uvarených pokrájaných jedlých gaštanov
  5. kožu kurčaťa ) okolo otvoru som prstami uvoľnil až na rebrá a nežne zmiešanú gaštanovú plnku som do nej opatrne povtláčal
  6. naplnené kurča som vložil do pekáča a jeho kožu dôkladne štetcom potrel 2÷3 PL rozpusteného masla, prstami trošku osolil, podlial kuracím vývarom, prisypal KL mletej sladkej papriky (MČSP), priložil aj zvyšky plniek a piekol 60´ zakryté alobalfóliou na 180 °C/350 °F
  7. potom odokryté (s občasnou kontrolou, do a polievaním) 33÷45´ na 190 °C/375 °F
  8. tááák a toto je výsledné voňavé dielo,
  9. prvý rez, ľavé stehno uložené na plnke,
  10. spolu so „špeci“ zemiakovým šalátom a jablkovou dekoráciou, patrí mojej krásnej pani, admirálke a veliacej generálke poľnej maršálke
  11. ale ubezpečujem Vás, že mne najviac chutili plnky. Pripravte si túto dobrotu aj Vy a som presvedčený, že nebudete ľutovať! Dobrú chuť!