Foto: bugout
Je to taká rýchla variabilná reštauračná klasika. Robím ju zväčša keď mám chuť na niečo so šťavou k ryži alebo tarhoni (neviem či Zobraziť celý popisJe to taká rýchla variabilná reštauračná klasika. Robím ju zväčša keď mám chuť na niečo so šťavou k ryži alebo tarhoni (neviem či je to čudné, ale nič so smotanou by som k ryži nedal, vtedy nastupujú kolienka alebo halušky). Viem, že na fotografii to nevidieť, ale ryža je krásne podliata šťavou.
Postup
-
1
Množstvá nedávam, lebo vždy improvizujem a snáď nikdy jedlo nie je rovnaké. Taktiež suroviny ako aj druh mäsa sa dá samozrejme variovať. V surovinách aj popise riešim dnešok a to čo je na foto (+ pár poznámok, čiže v texte možno bude spomenuté niečo, čo v surovinách nie je)... Ak nezmeníte mäso na nejaké čo sa robí dlhšie, tak všetko bude hotové kým sa urobí ryža. Keď som robil toto jedlo prvýkrát chcel som sa zbaviť šunky, ktorej končila záruka, inak ako na chlebíku. Ako potrebnú zložku som ju nikdy neriešil, ale pridávam keď doma mám, je to príjemné spestrenie.
- 2
Mäso nakrájame na menšie kocky, slíže alebo ako máme radi. (Ak je čas, naložíme si ho kľudne dopredu do nejakých korení ja zvyknem údenú papriku, soľ a čierne korenie). Najskôr dáme mäso opekať na silnom výkone, teda nie dusiť (ideál je niečo so širokým priemerom). Kým sa mäso opeká, nakrájame šunku, cibuľu na hrubšie mesiačiky (cibuľu neriešim ako cibuľový základ ale ako bežnú zeleninu) a jalapenos na drobno.
- 3
Keď je mäso opečené, pridáme šunku a po chvíľke aj cibuľu. Krátko spolu opečieme, pridáme paradajkový pretlak, s ktorým všetko pekne premiešame a spolu ďalej opekáme a potom podlejeme vodou (ak máme vývar, nie je čo riešiť). Množstvo vody tak, aby sa všetko spolu pekne premiešalo a pár minút podusilo. Hrášok pridávame podľa tohto či máme mrazený, konzervu alebo čerstvý...
- 4
Súhlasím, že to, čo teraz nasleduje, nie je vrchol gastroumenia. Ak je šťava chuťovo fádna, pridáme podľa vlastných preferencií kečup, vegetu alebo kľudne čistý glutaman sodný. Skrátka keď je šťava nevýrazná, žiadne bylinky to nezachránia. Bude to nevýrazná šťava s vôňou byliniek. Ak máme na podliatie kvalitný vývar je tento bod samozrejme bezpredmetný...
Tiež kuracie soté:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Poznámka pod čarou: mám nasušený libeček a ten je kouzelník.
S ryžou a smetanovou omáčkou to máme stejně - nastupuje těstovina, knedla, chlebík.