Kuracie soté
Kuracie soté

Kuracia rýchlovka

bugout - fotkabugout, 9. mája 2021
Kuracia rýchlovka
Foto: bugout

Je to taká rýchla variabilná reštauračná klasika. Robím ju zväčša keď mám chuť na niečo so šťavou k ryži alebo tarhoni (neviem či Zobraziť celý popisJe to taká rýchla variabilná reštauračná klasika. Robím ju zväčša keď mám chuť na niečo so šťavou k ryži alebo tarhoni (neviem či je to čudné, ale nič so smotanou by som k ryži nedal, vtedy nastupujú kolienka alebo halušky). Viem, že na fotografii to nevidieť, ale ryža je krásne podliata šťavou.

Suroviny

 (alebo vegeta, prípadne glutaman sodný)




Postup

  1. 1

    Množstvá nedávam, lebo vždy improvizujem a snáď nikdy jedlo nie je rovnaké. Taktiež suroviny ako aj druh mäsa sa dá samozrejme variovať. V surovinách aj popise riešim dnešok a to čo je na foto (+ pár poznámok, čiže v texte možno bude spomenuté niečo, čo v surovinách nie je)... Ak nezmeníte mäso na nejaké čo sa robí dlhšie, tak všetko bude hotové kým sa urobí ryža. Keď som robil toto jedlo prvýkrát chcel som sa zbaviť šunky, ktorej končila záruka, inak ako na chlebíku. Ako potrebnú zložku som ju nikdy neriešil, ale pridávam keď doma mám, je to príjemné spestrenie.

  2. 2

    Mäso nakrájame na menšie kocky, slíže alebo ako máme radi. (Ak je čas, naložíme si ho kľudne dopredu do nejakých korení ja zvyknem údenú papriku, soľ a čierne korenie). Najskôr dáme mäso opekať na silnom výkone, teda nie dusiť (ideál je niečo so širokým priemerom). Kým sa mäso opeká, nakrájame šunku, cibuľu na hrubšie mesiačiky (cibuľu neriešim ako cibuľový základ ale ako bežnú zeleninu) a jalapenos na drobno.

  3. 3

    Keď je mäso opečené, pridáme šunku a po chvíľke aj cibuľu. Krátko spolu opečieme, pridáme paradajkový pretlak, s ktorým všetko pekne premiešame a spolu ďalej opekáme a potom podlejeme vodou (ak máme vývar, nie je čo riešiť). Množstvo vody tak, aby sa všetko spolu pekne premiešalo a pár minút podusilo. Hrášok pridávame podľa tohto či máme mrazený, konzervu alebo čerstvý...

  4. 4

    Súhlasím, že to, čo teraz nasleduje, nie je vrchol gastroumenia. Ak je šťava chuťovo fádna, pridáme podľa vlastných preferencií kečup, vegetu alebo kľudne čistý glutaman sodný. Skrátka keď je šťava nevýrazná, žiadne bylinky to nezachránia. Bude to nevýrazná šťava s vôňou byliniek. Ak máme na podliatie kvalitný vývar je tento bod samozrejme bezpredmetný...

Diskusia k receptu

haji
Mně by chutnalo! Variace s kuřecím maskem a zeleninou, k tomu ryža. Vděčná fúze. S nevýraznou šťávou si vrásky nedělám. Někdy je dobré chuťové pohárky nechat odpočívat. Příště se lépe nastartují. Dietnější pokrmy nezabijú.
Poznámka pod čarou: mám nasušený libeček a ten je kouzelník.
S ryžou a smetanovou omáčkou to máme stejně - nastupuje těstovina, knedla, chlebík.
bugout
@haji ligurček samozrejme poznám a aj pod českým názvom. Len niekdy je skrátka tá šťava tak mdlá, že to nezachráni nič. Ja samozrejme chápem, že tej šťave nemá čo dať chuť kuracie prsia a voda skrátka nie sú záruka výbornej šťavy. Ono pri decentnom množstve šťavy to opečené mäso s pretlakom vcelku stačí. Keď jej robím viac, čo je skoro vždy, keďže k ryži musí byť veeeeela šťavy to veru nestačí.
1x haji
motyka
Mne by to taktiež chutilo. Tie suroviny, čo si tam dal dávajú záruku, že je to veľmi chutné. Dala by som si. Máš dobré recepty, aj pre inšpiráciu.
2x haji a bugout
bugout
@motyka ďakujem za podporu. Veľa receptov dávam vyslovene ako inšpiráciu a toto je presne jeden z nich, kde sa dá v podstate všetko zmeniť, prípadne doplniť....
1x motyka
zolik
Na zaklade Tvojej inspiracie uvarene, zjedene, neodfotene. :-)
1x bugout
marta09
Vďačné jedlo, taka rychlovka, keď je malo času na varenie, takisto mi ku smotanovým omackam viac seknu cestoviny, halušky alebo knedliky. Ďakujem za inšpiráciu, v jednoduchosti je chuť 👍
1x bugout