Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami fotorecept
Foto: miroslat
Všimol som si, že tu máme aj začínajúcich varecháčov, ktorých vrcholným dielom je "Chlebík natretý paštikou, posypaný cibuľkou s chutným čajíkom". Hlavne pre nich Zobraziť celý popisVšimol som si, že tu máme aj začínajúcich varecháčov, ktorých vrcholným dielom je "Chlebík natretý paštikou, posypaný cibuľkou s chutným čajíkom". Hlavne pre nich je tento jednoduchý recept, ktorý je známy v mnohých obmenách a ktorý ich možno naštartuje aj k zložitejším výkonom. Preto budem trochu obšírnejší a skúseným kuchárom asi pôjdem trocha na nervy. Tak do toho a dobrú chuť!
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kuraciu pečeň umyť, ak treba, tak odblaniť a zbaviť nepotrebných častí. Bežne sa predáva v 300g balení - takže dve balenia by mali postačiť.
-
2
Po odkvapkaní pečeň nakrájať na hrubšie "rezance". Ono to vôbec nevypadá ako rezance, sú to proste menšie kúsky. Posypať celou rascou, čiernym mletým korením a dobre premiešať. Jemne posoliť - pečienka pri smažení lepšie pustí šťavu. (Niekto tvrdí, že pečeň sa má soliť, až keď je už hotová - v opačnom prípade vraj stvrdne. Nechám to na vás - mne nestvrdla.)
-
3
Cibuľku (postačí jedna veľká, alebo dve menšie) nakrájať na malé kúsky . Na oleji jemne opiecť do "sklovita". Kto chce, môže do oleja pridať na malé kocky nakrájanú údenú slaninku a ešte pred pridaním cibule ju zľahka vyškvariť. Jedlu to dodá chuť a arómu - je to individuálne, lebo nie každý obľubuje údené.
-
4
Pečeň krátko (asi 5 až 10 min.) opiecť a podusiť s cibuľou . Často miešať. Pečeň pustí šťavu a keď sa tá šťava odparí, ostane iba výpek - zložiť z ohňa. Nepripáliť!
-
5
A tu by sa dalo skončiť. Pečeň je hotová, stačí vziať ovál čerstvého chleba, kyslú uhorku a dobrú chuť!
-
6
Zemiakové dolky:
Zemiaky olúpať, umyť a najemno postrúhať. Ja som na strúhanie lenivý, tak som použil mixér :-) -
7
Do zemiakovej masy pridať vajce, mlieko, krupicovú múku, rozotrený (alebo prelisovaný) cesnak, majoránku a soľ. Zmes dobre vymiešať.
-
8
Pomocou "dolkovača" (ak má niekto lepší názov, nech ma poučí) usmažiť z oboch strán dolky - pekne do zlatista. Na tanieri dolky posypať pečeňou a vhodnou prílohou. Vynikajúca je nakladaná cvikla, kyslé uhorky alebo ostrá domáca čalamáda. Ešte raz želám DOBRÚ CHUŤ!
dám na pár hodín do "pácu"...kde dávam č.mletú papriku..mleté korenie..soľ...olej...rascu..alebo majoránku...-to každý podľa chuti...môže stáť v chladničke aj 24 hodín...áno-aj soľ...
potom len na horúcu panvicu-opiecť zo všetkých strán..vodu nepridávam..chutná..chrumkavá..nestvrdne...
tým len potvrdzujem tvoje solenie...
pre nás je toto veľmi chutné jedlo...
chválim.