Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami fotorecept

miroslat - fotkamiroslat, 10. septembra 2013
Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami (fotorecept)
Foto: miroslat

Všimol som si, že tu máme aj začínajúcich varecháčov, ktorých vrcholným dielom je "Chlebík natretý paštikou, posypaný cibuľkou s chutným čajíkom". Hlavne pre nich je tento jednoduchý recept, ktorý je známy v mnohých obmenách a ktorý ich možno naštartuje aj k zložitejším výkonom. Preto budem trochu obšírnejší a skúseným kuchárom asi pôjdem trocha na nervy. Tak do toho a dobrú chuť!

4
porcie
45 minút
príprava
10+15 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 ks
1 PL
0,5 ČL
0,1 l
Dolky:
800 g
1 ks
0,1 l
200 g
1 - 2 strúčiky
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuraciu pečeň umyť, ak treba, tak odblaniť a zbaviť nepotrebných častí. Bežne sa predáva v 300g balení - takže dve balenia by mali postačiť.

    Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po odkvapkaní pečeň nakrájať na hrubšie "rezance". Ono to vôbec nevypadá ako rezance, sú to proste menšie kúsky. Posypať celou rascou, čiernym mletým korením a dobre premiešať. Jemne posoliť - pečienka pri smažení lepšie pustí šťavu. (Niekto tvrdí, že pečeň sa má soliť, až keď je už hotová - v opačnom prípade vraj stvrdne. Nechám to na vás - mne nestvrdla.)

    Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľku (postačí jedna veľká, alebo dve menšie) nakrájať na malé kúsky . Na oleji jemne opiecť do "sklovita". Kto chce, môže do oleja pridať na malé kocky nakrájanú údenú slaninku a ešte pred pridaním cibule ju zľahka vyškvariť. Jedlu to dodá chuť a arómu - je to individuálne, lebo nie každý obľubuje údené.

    Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečeň krátko (asi 5 až 10 min.) opiecť a podusiť s cibuľou . Často miešať. Pečeň pustí šťavu a keď sa tá šťava odparí, ostane iba výpek - zložiť z ohňa. Nepripáliť!

    Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu by sa dalo skončiť. Pečeň je hotová, stačí vziať ovál čerstvého chleba, kyslú uhorku a dobrú chuť!

    Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiakové dolky:
    Zemiaky olúpať, umyť a najemno postrúhať. Ja som na strúhanie lenivý, tak som použil mixér :-)

    Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do zemiakovej masy pridať vajce, mlieko, krupicovú múku, rozotrený (alebo prelisovaný) cesnak, majoránku a soľ. Zmes dobre vymiešať.

    Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pomocou "dolkovača" (ak má niekto lepší názov, nech ma poučí) usmažiť z oboch strán dolky - pekne do zlatista. Na tanieri dolky posypať pečeňou a vhodnou prílohou. Vynikajúca je nakladaná cvikla, kyslé uhorky alebo ostrá domáca čalamáda. Ešte raz želám DOBRÚ CHUŤ!

    Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Jedlá z hydiny, Vnútornosti, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené, Pečené

Diskusia k receptu

radost
chcem pridať svoju skúsenosť k pečienke...:
dám na pár hodín do "pácu"...kde dávam č.mletú papriku..mleté korenie..soľ...olej...rascu..alebo majoránku...-to každý podľa chuti...môže stáť v chladničke aj 24 hodín...áno-aj soľ...
potom len na horúcu panvicu-opiecť zo všetkých strán..vodu nepridávam..chutná..chrumkavá..nestvrdne...
tým len potvrdzujem tvoje solenie...
pre nás je toto veľmi chutné jedlo...
1x 45678
tiginko
náhodou, super postup. Určite nepôjdeš nikomu na nervy, práve naopak, je fajn že si si dal záležať, dobrý príklad práve pre tých mladších. Inak ten dolkovač je vlastne lievanečník :-) Pozerám, že tie dolky sú vlastne jemnejšie zemiakové placky, že? Zaslúžiš si pochvalu za recept
miroslat
Ďakujem pekne! A tak ma napadlo: keď sa palacinky robia v palacinkári - tak dolky v "dolkári" ? :-)
tiginko
myslela som si, že dolky sú vlastne čechizmus od slova vdolky, že správne sú po slovensky lievance. Ale nie je to pravda, skutočne slovník slovenského jazyka pozná dolky - ja nie :-) a panvica na dolky sa vraj volá dolkáreň
pusta
perfektný receptík, nielen pre začiatočníkov. zbiehajú sa mi slinky :P
chválim.
pivonka
Tiež solím kuraciu pečienku pri príprave a nikdy i nestvrdla :-)
slavicek
a ja pridávam ešte čerstvú papriku a paradajku,tie dolky sú fajn,ale keď nie je čas,tak je dobrá aj tarhoňa
miroslat
Ďakujem všetkým za názory. Ja osobne preferujem "rýchle" recepty - sú obvykle veľmi chutné a nenáročné na suroviny. Veď nie je umenie variť v kuchyni preplnenej ingredienciami, ale v poloprázdnej, to je kumšt. Učme sa napríklad od rómov :-)