Kukuričné pagáčiky so slnečnicou
z pekárne F&K Komárno, víťaz medzinárodnej súťaže Bratislavský rožok 2012, 8. mája 2012
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
30 g |
|
2 ks |
|
30 g |
|
100 g, vylúpané |
|
0,15 g |
|
nastrúhaný, typ Eidam |
|
Maslové cesto: | |
100 g |
|
220 g |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Maslové cesto urobíme tak, že na dosku vysypeme hladkú múku, nasekáme margarín, pridáme štipku soli, zamiešame, vytvarujeme tehličku a odložíme do chladu.
- 2
Do misky pridáme všetky suroviny na cesto, toľko teplej vody, aby bolo dosť mäkké. Necháme kysnúť 15 minút. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme. Tukové cesto rozvaľkáme na polovičnú veľkosť kysnutého cesta a vložíme ho do kysnutého cesta.
- 3
Kraje kysnutého cesta dobre stlačíme, rozvaľkáme a preložíme trikrát po šírke, trochu ho roztlačíme valčekom, preložíme na polovice a necháme na doske prikryté kysnúť asi hodinu. Potom ho ešte raz rozvaľkáme a preložíme ako prvýkrát a necháme si pol hodiny kysnúť.
- 4
Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 – 4 mm do obdĺžnikového tvaru a zatočíme ako závin. Konce dobre postláčame, vykrojíme kolieska alebo trojuholníky, ktoré natrieme vodou a posypeme strúhaným syrom. Poukladáme na vymastený pekáč a vo vopred vyhriatej rúre pečieme pri 220 oC do ružova asi 20 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu