Krúpy na smotane

aleana - fotkaaleana, 23. novembra 2014
Krúpy na smotane
Foto: aleana

Tento recept pridávam hlavne kvôli sebe, ale keď osloví aj niekoho iného, budem len rada. Nič podobné som tu nenašla, recept je zo starej Zobraziť celý popisTento recept pridávam hlavne kvôli sebe, ale keď osloví aj niekoho iného, budem len rada. Nič podobné som tu nenašla, recept je zo starej kuchárskej knihy.

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 ml
1 l
1/2 ks
240 ml
100 ml
20 g
1/2 ČL
1 ks




Postup

  1. 1

    Dáme variť vodu. Cibuľu si posekáme na drobno. Keď voda vrie, vsypeme premyté krúpy a cibuľu. Pridáme bobkový list, celé čierne korenie a osolíme. Vody by malo byť toľko, aby krúpy boli asi 1 cm pod úrovňou vody.

  2. 2

    Postupne, ako sa budú krúpy variť, budú zväčšovať svoj objem a vody bude ubúdať, takže bude treba dolievať. Ja som dolievala 2x. Počas varenia priebežne ochutnávame. Keď už sú krúpy mäkké, vlejeme mlieko, smotanu a necháme prejsť varom.

  3. 3

    Potom pridáme maslo a miešame, kým sa rozpustí. Keď je maslo rozpustené, pomaly vlejeme za stáleho miešania rozhabarkované vajíčko. Povaríme a odstavíme z ohňa.

  4. 4

    Na záver vsypeme postrúhaný muškátový oriešok, približne za pol kávovej lyžičky, netreba to s ním prehnať, lebo jedlo zhorkne.

  5. 5

    Množstvá tekutín (voda,mlieko,smotana) sú len orientačné, každý si môže pridať podľa toho, aké husté má byť výsledné jedlo :-) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

aleana
No, je to najoblubenejsie jedlo mojho detstva :-)
ilusa
nikdy som nepocula,ze mozu byt krupy so smotanou,ale pozdava sa mi to,krupy mam rada a su zdrave,takze skusim
finczi
Zaujímavý recept, ešte som nepočula o tomto spôsobe prípravy. Je to výživné, sýte jedlo.
aleana
@ilusa , @finczi , ja som zase poznala len tento spôsob, mama ich inak nevarievala, len takto. Dodnes je to moje obľúbené jedlo. A je naozaj výživné - stačí plný tanier s krajcom chleba a som sýta :-)
1x ilusa
marianne
toto vobec nemusi byt zle,mne by to skor s kyslou smotanou pasovalo.Vzdy si ju alebo smotanovy jogurt pridavam uz do uvarerenej hotovej kase,velmi mi to chuti...
cesminaz
tak toto sa mi zda velmi zaujimave a myslim ze to musi chutit skvelo ;-P Ukladam a istotne vyskusam! Vdaka :-)
1x aleana
aleana
@cesminaz rado sa stalo :-) pre mňa je to naozaj skvelé jedlo, ktorého sa neviem dojesť :-) keď vyskúšaš, napíš, či chutilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia