Krúpy na smotane

Autor receptu: aleana

Tento recept pridávam hlavne kvôli sebe, ale keď osloví aj niekoho iného, budem len rada. Nič podobné som tu nenašla, recept je zo starej kuchárskej knihy.

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dáme variť vodu. Cibuľu si posekáme na drobno. Keď voda vrie, vsypeme premyté krúpy a cibuľu. Pridáme bobkový list, celé čierne korenie a osolíme. Vody by malo byť toľko, aby krúpy boli asi 1 cm pod úrovňou vody.
  2. Postupne, ako sa budú krúpy variť, budú zväčšovať svoj objem a vody bude ubúdať, takže bude treba dolievať. Ja som dolievala 2x. Počas varenia priebežne ochutnávame. Keď už sú krúpy mäkké, vlejeme mlieko, smotanu a necháme prejsť varom.
  3. Potom pridáme maslo a miešame, kým sa rozpustí. Keď je maslo rozpustené, pomaly vlejeme za stáleho miešania rozhabarkované vajíčko. Povaríme a odstavíme z ohňa.
  4. Na záver vsypeme postrúhaný muškátový oriešok, približne za pol kávovej lyžičky, netreba to s ním prehnať, lebo jedlo zhorkne.
  5. Množstvá tekutín (voda,mlieko,smotana) sú len orientačné, každý si môže pridať podľa toho, aké husté má byť výsledné jedlo :-) Dobrú chuť!