Krúpy na smotane
Autor receptu: aleana
Tento recept pridávam hlavne kvôli sebe, ale keď osloví aj niekoho iného, budem len
rada. Nič podobné som tu nenašla, recept je zo starej kuchárskej knihy.
10 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Dáme variť vodu. Cibuľu si posekáme na drobno. Keď voda vrie, vsypeme premyté krúpy a cibuľu. Pridáme bobkový list, celé čierne korenie a osolíme. Vody by malo byť toľko, aby krúpy boli asi 1 cm pod úrovňou vody.
- Postupne, ako sa budú krúpy variť, budú zväčšovať svoj objem a vody bude ubúdať, takže bude treba dolievať. Ja som dolievala 2x. Počas varenia priebežne ochutnávame. Keď už sú krúpy mäkké, vlejeme mlieko, smotanu a necháme prejsť varom.
- Potom pridáme maslo a miešame, kým sa rozpustí. Keď je maslo rozpustené, pomaly vlejeme za stáleho miešania rozhabarkované vajíčko. Povaríme a odstavíme z ohňa.
- Na záver vsypeme postrúhaný muškátový oriešok, približne za pol kávovej lyžičky, netreba to s ním prehnať, lebo jedlo zhorkne.
- Množstvá tekutín (voda,mlieko,smotana) sú len orientačné, každý si môže pridať podľa toho, aké husté má byť výsledné jedlo :-) Dobrú chuť!