Krúpové rizoto so špenátom

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 12. februára 2014

Nie príliš fotogenické jedlo, ale nesúď knihu podľa obalu :) Pretože je výborné! Namiesto bielej ryže som použila jačmenné krúpy a poviem vám, talianské Zobraziť celý popisNie príliš fotogenické jedlo, ale nesúď knihu podľa obalu :) Pretože je výborné! Namiesto bielej ryže som použila jačmenné krúpy a poviem vám, talianské risotto zbožňujem, ale toto "krúpoto" je mu veľkou konkurenciou! :) Inšpirované knihou "River Cottage Veg Every Day!"

2
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
1/2 l
2 PL
1 ks
1 strúčik
1/2 ČL
 alebo rukola
100 ml
 (napr. dziugas alebo parmezán)
 (napr. brie alebo camembert)




Postup

  1. 1

    Krúpy prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Na lyžici masla a troške olivového oleja opečieme nadrobno nasekanú šalotku a cesnak. Pozor cibuľa nesmie zhnednúť, opekáme len chvíľočku. Potom pridáme krúpy a premiešame. Chvíľu spolu opekáme, potom zalejeme vínom a necháme ho vyvariť.

  2. 2

    Postupne pridávame vývar, po naberačkách, za občasného miešania varíme asi 25 - 30 minút. Krúpky by vo finálnej fáze nemali byť rozvarené, tak na skus a mali by mať okolo seba troška tekutiny, tú nevyvaríme úplne.

  3. 3

    Hrniec odstavíme, vmiešame asi dve hrste mladých špenátových listov, prípadne rukoly, alebo ak máte niečo iné "zelenuô" , skvelý bude sparený mangold, alebo možno aj kelové listy. Čiže podľa stavu zásob :) Ďalej primiešame lyžicu masla a nastrúhaný tvrdý syr. (nejaký parmezán, pecorino alebo grana padano, džiugas...) Dobre rozmiešame, kým sa maslo a syr úplne nerozpustia a vytvoria krásnu krémovú konzistenciu. Ja som to troška prehnala s tekutinou, nechala som jej v hrnci veľa, tak som mala rizoto trošku riedšie, ale vôbec to nevadilo.

  4. 4

    Ochutíme mletým čiernym korením a ak treba tak aj posolíme. Rizoto servírujeme s kúskami mäkkého syra (napr. camembert alebo kozí syr podobnej konzistencie), posypeme podrvenými vlašskými orechmi a čerstvo namletým čiernym korením. Môžete pokvapkať extra panenským olivovým olejom.

    Krúpové rizoto so špenátom  - obrázok 4

Diskusia k receptu

denyany
Rada by som ochutnala tvoje dielo, iste je dobré, veď si tam dala samé dobré veci.:-)
violeta
tvoje krúpové rizoto vyzerá pre mňa na chutnú večeru, ale chlapcom budem musieť vymyslieť niečo iné :-)) ...uložím a neskôr vyskúšam...ďakujem za recept :-)
gabriele
suhlasim, ze je to vyborne...odporucam vyskusat...ja varievam s mangoldom...podavam hlavne k jedlam z ryb...ale na taky jednoduchsi sposob bez syra...akurat dnes som varila podobne krupy s puy sosovicou a k tomu grilovane kuracie stehienka...tiez dobre :)
jamarlen
my robievame aj s hubami a polníčkom…., sýte a rýchle jedlo.
marianne
prosim Ta adoptuj si ma,alebo skor ja Teba:-)) idem sa najest,tak som po tvojich rcp vyhladla...
martinis
Toto sa mi veľmi páči, tiež mám rád krúpy, takže vyskúšam :-)