Krúpové rizoto so špenátom

Autor receptu: nazarboncuk

Nie príliš fotogenické jedlo, ale nesúď knihu podľa obalu :) Pretože je výborné! Namiesto bielej ryže som použila jačmenné krúpy a poviem vám, talianské risotto zbožňujem, ale toto "krúpoto" je mu veľkou konkurenciou! :) Inšpirované knihou "River Cottage Veg Every Day!"

2
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Krúpy prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Na lyžici masla a troške olivového oleja opečieme nadrobno nasekanú šalotku a cesnak. Pozor cibuľa nesmie zhnednúť, opekáme len chvíľočku. Potom pridáme krúpy a premiešame. Chvíľu spolu opekáme, potom zalejeme vínom a necháme ho vyvariť.
  2. Postupne pridávame vývar, po naberačkách, za občasného miešania varíme asi 25 - 30 minút. Krúpky by vo finálnej fáze nemali byť rozvarené, tak na skus a mali by mať okolo seba troška tekutiny, tú nevyvaríme úplne.
  3. Hrniec odstavíme, vmiešame asi dve hrste mladých špenátových listov, prípadne rukoly, alebo ak máte niečo iné "zelenuô" , skvelý bude sparený mangold, alebo možno aj kelové listy. Čiže podľa stavu zásob :) Ďalej primiešame lyžicu masla a nastrúhaný tvrdý syr. (nejaký parmezán, pecorino alebo grana padano, džiugas...) Dobre rozmiešame, kým sa maslo a syr úplne nerozpustia a vytvoria krásnu krémovú konzistenciu. Ja som to troška prehnala s tekutinou, nechala som jej v hrnci veľa, tak som mala rizoto trošku riedšie, ale vôbec to nevadilo.
  4. Ochutíme mletým čiernym korením a ak treba tak aj posolíme. Rizoto servírujeme s kúskami mäkkého syra (napr. camembert alebo kozí syr podobnej konzistencie), posypeme podrvenými vlašskými orechmi a čerstvo namletým čiernym korením. Môžete pokvapkať extra panenským olivovým olejom.