Foto: zirafninka1
Suroviny
300 g |
|
1 hrsť (zmes lesných húb) |
|
1 ks menšia |
|
200 g |
|
|
|
|
|
2-3 PL |
|
1 l |
|
|
|
2-3 PL sušené zo sladového výťažku |
|
Postup
-
1
Sušené huby si vopred namočíme, aspoň na polhodinku. Cibuľku nakrájame najemno, opražíme na oleji. Huby zlejeme a zľahka vyžmýkame.
-
2
Keď začne cibuľka zlatnúť, pridáme lahôdkové droždie, premiešame a pridáme huby. Zalejeme 2 dc vody. Prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 15 minút.
-
3
Do hubovej zmesi pridáme jačmenné krúpy, zalejeme zvyšnou vodou a premiešame.
-
4
Spolu varíme ďalších asi 25 minút do polomäkka. Pridáme pohánku a varíme spolu ešte ďalších 5 - 7 minút za občasného premiešania, kým krúpky a pohánka nezmäknú. V prípade potreby podlejeme vodou.
-
6
Na záver dosolíme, okoreníme. Tesne pred odstavením ochutíme zelenou petržlenovou vňaťou.
trochu sa recept podobá na českého čierneho kubu, ale toto by mohlo byť ešte lepšie.
prípadne aj pod názvom TEBI drožidie. Je to sušené, ale nevykvasí ti v jedle, dobré je aj do polievok, do nátierok, na dochutenie tofu, alebo len tak na maslový chlebík posypať. Mávajú aj v coop jednota medzi zdravou výživou. Mne to veľmi chutí a ešte je to aj treskute zdravé,
Recept hodnotím veľmi kladne, krúpy s hubami sú dobrá kombinácia.