Krupicové tašky fotorecept
Foto: kimlo
Tento recept mám od mojej mamky, na Záhorí sme mávali tieto tašky k polievke, najčastejšie fazuľovej, ale sú veľmi chutné aj k zeleninovej, gulášovej, Zobraziť celý popisTento recept mám od mojej mamky, na Záhorí sme mávali tieto tašky k polievke, najčastejšie fazuľovej, ale sú veľmi chutné aj k zeleninovej, gulášovej, alebo inej sýtej polievke či prívarku. Dajú sa jesť samozrejme aj samotné alebo ako náhrada chleba či pečiva. A prečo tašky? No u nás na Záhorí sa tak hovorí závinu alebo štrúdli... taška... :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zemiaky uvarené v šupe očistíme a na doske roztlačíme na kašu. Ja som použil plechový hrnček a jeho dnom som ich poroztláčal. Necháme vychladnúť. V mlieku rozmiešame droždie a zmiešame s rozpučenými zemiakmi a polohrubou múkou a vypracujeme zemiakové cesto.
-
2
Cesto rozdelíme na 4 časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Podsýpame múkou, aby sa cesto nelepilo. Potrieme rozpustenou masťou (nešteríme...), osolíme podľa chuti a primerane posypeme rascou a krupicou. Túto časť som nefotil, lebo som mal ruky od múky... Cesto zvinieme do závinu a na šikmo nakrájame na jednotlivé porcie, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
3
Vložíme do vyhriatej rúry na a pečieme pri 180 °C asi 15-20 minút do červena. Potom každú tašku obrátime a pečieme opäť asi 15-20 minút. Treba si to skontrolovať, každá rúra pečie inak. Kôrka bude chutná, chrumkavá a vnútro mäkké.
-
4
Po upečení môžeme podľa potreby natrieť zvyškom masti.
-
5
Podávame k rôznym polievkam, ja momentálne k hubovej podľa receptu od @Monty469 Ale výborné sú aj k segedínu... :-)
Tá krupica nasiakne masťou, nedrhne?
Tvoje recepty nám pasujú, veru vyskúšam aj tento :-)
Krupica tam nedrhne, pečením dokonca dodá tú správnu chuť, ešte ma napadlo že okrem spomínaných surovín tam použiť napr. cesnak, mleté oškvarky, alebo strúhaný syr... určite takéto možnosti vyskúšam, a možno aj niekto z Vás... :-)
Recept mám od mamky a takto mi povedala, v polovici pečenia ich poobracať...ona ta pripečená kôrka (pamätám si že niektoré boli až takmer do čierna), je veľmi chutná, je to zemiakové cesto, troška pripečenia mu neuškodí, tým je chutnejšie. S rúrou som spokojný, zatiaľ sme dobrí kamaráti :-)
Ak tam nedáš soľ, masť a rascu, možno by sa dalo aj na sladko, viem si to kľudne predstaviť aj natreté slivkovým lekvárom, len to treba skúsiť, je to len zmes múky a zemiakov, tak ako lokše...
Tým že som napísal že niektoré boli takmer do čierna som nemyslel celé tašky, ale len ten pásik ktorým boli položené na plechu.
To otacanie v pol peceni ma zaujalo a tiez som na to najskor cumela ako puk, preco je to fotene zo spodu, figel receptu je asi v tom ze to nema byt len taka obyc slana buchta ale ma byt chrumkava ako celok, a tym ze sa to pecie na obe stany tak sa to tym dosiahne, inak by z toho bola taka tuctova slana buchta a na druhy den uz nicim vynimocna, takto si zachova tu chrumkavost na oboch stranach.
Ešte, že nás naše mamy naučili aj takéto tradičné recepty, ktoré je treba šíriť ďalej, aby naša stará dobrá slovenská kuchyňa nezanikla v tom všetkom mladom širokolakťovo modernom a "zdravom" čo sa ku nám tlačí... vďaka za skvelý recept :)
Jáááj... a samozrejme plné oné... hviezdy :)
varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-posusky-fotorecept/20...
Práve mám uvarenú takú dobrú cesnačku červenú s karfiolom, veľmi by sa k nej hodili tie Tvoje tašky, ak neupečiem ešte dnes, aspoň odložím do KK.
Ďakujem, potešilo.
Teší ma že chutili, a ďakujem za pekné fotky.
Vyskúšaj, neobanuješ... :-)
Pekne sa Ti podarili, vďaka za foto. Solenie som popísal v bode 2, možno si to prehliadla, ale išlo by dať soľ aj priamo do cesta. Ja som sa držal pôvodného receptu a solil som na tú potretú masť.
Vyšlo mi asi 20ks. Budem rád ak recept vyskúšaš, držím palce. :-)
Jak dlouho jsi je pekla bez toho obraceni? Take 180°C a uprostred nebo dole? Horkovzduch? Ja jsem naprosty diletant :-) Diky
Piekla som ich 35 minút na 200 stupňov na spodnej priečke. Všetky kysnuté cestá pečiem takto. Piskotove cesto pečiem zasa na strednej priečke. Mne tak trúba pečie, preto to takto vždy musím piecť.
A este keď pečiem piskotove cesto tak vždy na 180 stupňov v tej strednej priečke. Nikdy nedávam žiadne hrnce s vodou.
Dekuju ti za vycerpavajici odpoved :-) jasne se tu pochlubim. Teda bude-li cim :-) :-)
Určite bude ;-)
Spolu s krupicou. 🙂