Krupicové tašky fotorecept
Tento recept mám od mojej mamky, na Záhorí sme mávali tieto tašky k polievke, najčastejšie fazuľovej, ale sú veľmi chutné aj k zeleninovej, gulášovej, alebo inej sýtej polievke či prívarku. Dajú sa jesť samozrejme aj samotné alebo ako náhrada chleba či pečiva. A prečo tašky? No u nás na Záhorí sa tak hovorí závinu alebo štrúdli... taška... :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g (uvarené v šupke) |
|
500 g |
|
100 ml |
|
1/2 kocky |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Zemiaky uvarené v šupe očistíme a na doske roztlačíme na kašu. Ja som použil plechový hrnček a jeho dnom som ich poroztláčal. Necháme vychladnúť. V mlieku rozmiešame droždie a zmiešame s rozpučenými zemiakmi a polohrubou múkou a vypracujeme zemiakové cesto.
-
2
Cesto rozdelíme na 4 časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Podsýpame múkou, aby sa cesto nelepilo. Potrieme rozpustenou masťou (nešteríme...), osolíme podľa chuti a primerane posypeme rascou a krupicou. Túto časť som nefotil, lebo som mal ruky od múky... Cesto zvinieme do závinu a na šikmo nakrájame na jednotlivé porcie, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
3
Vložíme do vyhriatej rúry na a pečieme pri 180 °C asi 15-20 minút do červena. Potom každú tašku obrátime a pečieme opäť asi 15-20 minút. Treba si to skontrolovať, každá rúra pečie inak. Kôrka bude chutná, chrumkavá a vnútro mäkké.
-
4
Po upečení môžeme podľa potreby natrieť zvyškom masti.
-
5
Podávame k rôznym polievkam, ja momentálne k hubovej podľa receptu od @Monty469 Ale výborné sú aj k segedínu... :-)
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu