Slané pečivo
Slané pečivo

Krupicové tašky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 11. marca 2019
Krupicové tašky (fotorecept)
Foto: kimlo

Tento recept mám od mojej mamky, na Záhorí sme mávali tieto tašky k polievke, najčastejšie fazuľovej, ale sú veľmi chutné aj k zeleninovej, gulášovej, alebo inej sýtej polievke či prívarku. Dajú sa jesť samozrejme aj samotné alebo ako náhrada chleba či pečiva. A prečo tašky? No u nás na Záhorí sa tak hovorí závinu alebo štrúdli... taška... :-)

20
porcií
45 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g (uvarené v šupke)
500 g
100 ml
1/2 kocky
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvarené v šupe očistíme a na doske roztlačíme na kašu. Ja som použil plechový hrnček a jeho dnom som ich poroztláčal. Necháme vychladnúť. V mlieku rozmiešame droždie a zmiešame s rozpučenými zemiakmi a polohrubou múkou a vypracujeme zemiakové cesto.

    Krupicové tašky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozdelíme na 4 časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Podsýpame múkou, aby sa cesto nelepilo. Potrieme rozpustenou masťou (nešteríme...), osolíme podľa chuti a primerane posypeme rascou a krupicou. Túto časť som nefotil, lebo som mal ruky od múky... Cesto zvinieme do závinu a na šikmo nakrájame na jednotlivé porcie, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Krupicové tašky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vložíme do vyhriatej rúry na a pečieme pri 180 °C asi 15-20 minút do červena. Potom každú tašku obrátime a pečieme opäť asi 15-20 minút. Treba si to skontrolovať, každá rúra pečie inak. Kôrka bude chutná, chrumkavá a vnútro mäkké.

    Krupicové tašky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení môžeme podľa potreby natrieť zvyškom masti.

    Krupicové tašky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame k rôznym polievkam, ja momentálne k hubovej podľa receptu od @Monty469 Ale výborné sú aj k segedínu... :-)

    Krupicové tašky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Vďaka všetkým za komentáre, dúfam že keď vyskúšate, dáte vedieť ako sa podarili a či chutilo. Viem že to nieje žiadny moderný recept z cudzokrajných a tým aj zdravých surovín, ale je jednoduchý, lacný, chutný, a hlavne univerzálny. Kľudne s tým môžete zajedať pečenú klobásu alebo praženicu. Ja som ho vlastne robil prvý krát, ale po ochutnaní mi pripomenul detské časy keď sme doma mávali mäso len v nedeľu, cez týždeň polievky, prívarky a ďalšie bezmäsité jedlá alebo múčniky. A prežili sme a sme tu... :-)