Slané pečivo
Slané pečivo

Krupicové tašky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 11. marca 2019
Krupicové tašky (fotorecept)
Foto: kimlo

Tento recept mám od mojej mamky, na Záhorí sme mávali tieto tašky k polievke, najčastejšie fazuľovej, ale sú veľmi chutné aj k zeleninovej, gulášovej, Zobraziť celý popisTento recept mám od mojej mamky, na Záhorí sme mávali tieto tašky k polievke, najčastejšie fazuľovej, ale sú veľmi chutné aj k zeleninovej, gulášovej, alebo inej sýtej polievke či prívarku. Dajú sa jesť samozrejme aj samotné alebo ako náhrada chleba či pečiva. A prečo tašky? No u nás na Záhorí sa tak hovorí závinu alebo štrúdli... taška... :-)

20
porcií
45 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g (uvarené v šupke)
500 g
100 ml
1/2 kocky
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvarené v šupe očistíme a na doske roztlačíme na kašu. Ja som použil plechový hrnček a jeho dnom som ich poroztláčal. Necháme vychladnúť. V mlieku rozmiešame droždie a zmiešame s rozpučenými zemiakmi a polohrubou múkou a vypracujeme zemiakové cesto.

    Krupicové tašky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozdelíme na 4 časti a každú na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Podsýpame múkou, aby sa cesto nelepilo. Potrieme rozpustenou masťou (nešteríme...), osolíme podľa chuti a primerane posypeme rascou a krupicou. Túto časť som nefotil, lebo som mal ruky od múky... Cesto zvinieme do závinu a na šikmo nakrájame na jednotlivé porcie, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Krupicové tašky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vložíme do vyhriatej rúry na a pečieme pri 180 °C asi 15-20 minút do červena. Potom každú tašku obrátime a pečieme opäť asi 15-20 minút. Treba si to skontrolovať, každá rúra pečie inak. Kôrka bude chutná, chrumkavá a vnútro mäkké.

    Krupicové tašky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení môžeme podľa potreby natrieť zvyškom masti.

    Krupicové tašky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame k rôznym polievkam, ja momentálne k hubovej podľa receptu od @Monty469 Ale výborné sú aj k segedínu... :-)

    Krupicové tašky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

grejsy
Kvôli čomu otáčas pri pečení tie taštičky a pečies ich ešte raz ? To som ešte nevidela ani nepočula a preto ich máš aj trochu prihorene, stačí piecť len raz podľa mňa a budú pekne vyzerať, lebo keď ich dáš ešte raz piecť a to licnou stranou na spodok mi pripadá ako keby ti trúba zle piekla.
kimlo
Vďaka všetkým za komentáre, dúfam že keď vyskúšate, dáte vedieť ako sa podarili a či chutilo. Viem že to nieje žiadny moderný recept z cudzokrajných a tým aj zdravých surovín, ale je jednoduchý, lacný, chutný, a hlavne univerzálny. Kľudne s tým môžete zajedať pečenú klobásu alebo praženicu. Ja som ho vlastne robil prvý krát, ale po ochutnaní mi pripomenul detské časy keď sme doma mávali mäso len v nedeľu, cez týždeň polievky, prívarky a ďalšie bezmäsité jedlá alebo múčniky. A prežili sme a sme tu... :-)
kimlo
@Smejkad (11.3.2019 16:07)
Krupica tam nedrhne, pečením dokonca dodá tú správnu chuť, ešte ma napadlo že okrem spomínaných surovín tam použiť napr. cesnak, mleté oškvarky, alebo strúhaný syr... určite takéto možnosti vyskúšam, a možno aj niekto z Vás... :-)
kimlo
@Grejsy (11.3.2019 17:00)
Recept mám od mamky a takto mi povedala, v polovici pečenia ich poobracať...ona ta pripečená kôrka (pamätám si že niektoré boli až takmer do čierna), je veľmi chutná, je to zemiakové cesto, troška pripečenia mu neuškodí, tým je chutnejšie. S rúrou som spokojný, zatiaľ sme dobrí kamaráti :-)
jack
Waaau.Ozaj dobrý recept.Myslíš,že by sa to dalo urobiť aj nasladko?Ukladám.
kimlo
@Jack (11.3.2019 19:14)
Ak tam nedáš soľ, masť a rascu, možno by sa dalo aj na sladko, viem si to kľudne predstaviť aj natreté slivkovým lekvárom, len to treba skúsiť, je to len zmes múky a zemiakov, tak ako lokše...
kimlo
@Grejsy (11.3.2019 17:00)
Tým že som napísal že niektoré boli takmer do čierna som nemyslel celé tašky, ale len ten pásik ktorým boli položené na plechu.
maria275
Nie ze by som nemala rada tzv "moderne" recepty, ale skor ma inspiruju tie stare, po nasich babkach a mamach. A tie este skusat aj inak, tento recept je jednoduchy, a len pri troche fantazie sa daju s nim robit neuveritelne chutne dalsie shmaky, slane/ sladke.
To otacanie v pol peceni ma zaujalo a tiez som na to najskor cumela ako puk, preco je to fotene zo spodu, figel receptu je asi v tom ze to nema byt len taka obyc slana buchta ale ma byt chrumkava ako celok, a tym ze sa to pecie na obe stany tak sa to tym dosiahne, inak by z toho bola taka tuctova slana buchta a na druhy den uz nicim vynimocna, takto si zachova tu chrumkavost na oboch stranach.
haji
Hmm, to je nádhera, takové tašky musí být úžasně dobroučké! Bod č. 5 je super, hyper chutný, slintám jako bernardýn. Chlapče, ty jsi šikovný!! I odvážný a trpělivý, protože recept je to celkem piplavý. Máš můj obdiv!
maria275
Docela mi to pripomina anglicky muffin ( nie tvarom) ale tou chrumkavostou z oboch stran, tie tiez pecu na panvici z oboch stran tiez tak do cervena, aby boli chrumkave z oboch stran, celkom by mi tieto tasky zahoracke dobre padli ani nie s vajcom benedikt ale len s volskym okom na masti robene, pecenou slaninkou :D, ok mozno by som to zaliala aj holandskou omackou a hned su z toho zahoracke ranajky.
eviana
Milý @kimlo , Tvoj recept mi ponúkol facebook a po dlhokánskom čase si ma pritiahol na Varechu. Zavoňali až ku mne Tvoje tašky, uložené a určite vyskúšam... k fazuľovej polievke, ku gulášu...alebo ešte teplé aj samotné, mňam...
Ešte, že nás naše mamy naučili aj takéto tradičné recepty, ktoré je treba šíriť ďalej, aby naša stará dobrá slovenská kuchyňa nezanikla v tom všetkom mladom širokolakťovo modernom a "zdravom" čo sa ku nám tlačí... vďaka za skvelý recept :)
Jáááj... a samozrejme plné oné... hviezdy :)
1x kimlo
eviana
Fakt som tu poriadne dlho nebola... hvezdy zmizli :) Ale u mňa ich máš aj tak :)
luwinka
@Kimlo ja som tie tašky tvoje dnes upiekla. Robila som ich z polovičnej dávky. Pridala som aj cesnak. Chutili vynikajúco. Pridávam aj zopár fotiek . Ja som ich piekla len normálne neotáčala som ich naruby, nebolo treba pekne sa mi upiekli, však na fotke to vidieť . A s polievkou zeleninou nám chutili. Dík za recept.


alena45
Tak som to zvládla, len si trochu nevýrazne napísal, že to treba aj osoliť, takže som to zabudla. Na niekoho to predsa musím zvaliť, že ? Našťastie sa to veľmi dobre lístkuje, takže si tie lístky namáčam do soľou posypaného tanierika. Super.


2x haji a kimlo
mijaita
Ja malo pecu, ale tohle faaakt upecu na velky mejdan!! Kolik jich je priblizne z toho mnozstvi brambor? Uz vidim, ze budu potrebovat alespon dve davky :-) Suprovy recept
1x kimlo
kimlo
@Alena45 (13.3.2019 20:26)
Pekne sa Ti podarili, vďaka za foto. Solenie som popísal v bode 2, možno si to prehliadla, ale išlo by dať soľ aj priamo do cesta. Ja som sa držal pôvodného receptu a solil som na tú potretú masť.
kimlo
@Mijaita (13.3.2019 20:59)
Vyšlo mi asi 20ks. Budem rád ak recept vyskúšaš, držím palce. :-)
mijaita
@Luwinka (12.3.2019 17:38)

Jak dlouho jsi je pekla bez toho obraceni? Take 180°C a uprostred nebo dole? Horkovzduch? Ja jsem naprosty diletant :-) Diky
1x kimlo
luwinka
@Mijaita (14.3.2019 08:43)

Piekla som ich 35 minút na 200 stupňov na spodnej priečke. Všetky kysnuté cestá pečiem takto. Piskotove cesto pečiem zasa na strednej priečke. Mne tak trúba pečie, preto to takto vždy musím piecť.
1x kimlo
luwinka
@Luwinka (14.3.2019 14:59)

A este keď pečiem piskotove cesto tak vždy na 180 stupňov v tej strednej priečke. Nikdy nedávam žiadne hrnce s vodou.
1x kimlo
kimlo
Jedna malá vychytávka, stačí trocha kuracej pečienky opražiť na cibuli, nakrájať na kúsky, osoliť a pridať ako plnku... výborná vec!