Zemiakové posúšky fotorecept

alena45 - fotkaalena45, 3. októbra 2011
Zemiakové posúšky (fotorecept)
Foto: alena45

Susedka mi to ich chalupe preložila cez plot a deti to hneď rozchytali. Tak som sa išla pozrieť, ako ich robí... Nezabudnite, že so zemiakovým Zobraziť celý popisSusedka mi to ich chalupe preložila cez plot a deti to hneď rozchytali. Tak som sa išla pozrieť, ako ich robí... Nezabudnite, že so zemiakovým cestom sa pracuje rýchlo, lebo sa rozteká. Pyré musí byť vyšľahané dohladka, inak sa bude cesto o tie hrudky trhať.

3
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 hrste
cca 300 g
5 PL
3 PL
 na vysmážanie




Postup

  1. 1

    Zemiakové pyré, ktoré zostane z obeda (cca 1 a pol porcie) zmiešame s polohrubou múkou. Množstvo múky je orientačné, pretože závisí od hustoty pyré a kvality zemiakov. Jednoducho múku pridávame dovtedy, kým sa cesto nelepí.

    Zemiakové posúšky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dosku posypeme múkou a rozvaľkáme cesto na tak tenko, ako sa dá. Ak je väčšie ako doska, kľudne si ho posúvame, pracuje sa s ním celkom dobre. Pokvapkáme ho olejom, ktorý rozotrieme dlaňou po celej ploche cesta a zľahka posypeme detskou krupicou. Cesto ihneď poskladáme do čo najmenšieho útvaru.

    Zemiakové posúšky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozvaľkáme na hrúbku cca 6 mm a ostrôžkou pokrájame do ľubovoľných tvarov, napríklad obdĺžnikov, trojuholníkov, dá sa aj vykrajovať formičkami.

    Zemiakové posúšky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do panvice nalejeme olej na vyprážanie, dobre rozohrejeme a vyprážame tradične z oboch strán. Cesto sa pekne nadúva a lístkuje, preto sa snažíme ho vidličkou neprepichnúť. Hotové obdĺžniky pokladáme na papierovú utierku a zľahka posolíme.

    Zemiakové posúšky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame len tak s čajom, mliekom, alebo aj ako prílohu namiesto zemiakových krokiet. Zemiakové pyré robím tak, že do osolených uvarených zemiakov, z ktorých som zliala vodu zamiešam maslo a vriace mlieko. Už nemám toľko sily, aby som ho pučila tlačidlom na zemiaky, tak ho rozmixujem ponorným mixérom. Z uvedeného množstva je asi 25 obdĺžníkov.

Diskusia k receptu

tati2008
Ja som robila podobne,bez oleja v ceste a piekla nasucho v panvici.potom som potrela slivkovym lekvarom a posypala ml.orechmi.Bola z toho rychla vecera.
aroooo
tak toto si odložím, pyré mi zvykne zostať tak vyskúšam. A ako sa darí vínu?
alena45
Aroooo, víno sa nepodarilo, niečo som neurobila dobre, škoda takého množstva bazy. Asi to odnesiem strýkovi do pálenky, nech nevyjde navnivoč. Dúfam, že sa Ti tieto posúšky (nevedela som ako ich nazvať) vydaria lepšie.
tinca
máš ich krásne fajn lacný recept
alena45
ďakujem za komentáre, Nazarboncuk, tak isto robím cesto aj na guľky, či s makom, alebo s cibuľkou a slaninkou, ale pridám jedno vajce, asi by sa rozpadli, keďže guľky varím. Zemiaky kvôli cestu vôbec nevarím zvlášť. Ani toto neviem ako by som robila zo samotných varených zemiakov.
manka1
až teraz som ich našla - mám rada zemiaky - takže zatiaľ sú v KK, potom si ich vytlačím aj s obrázkom - a určite budem realizovať. Ja asi vyskúšam aj bezlepkovú verziu - potom dám vedieť. Zatiaľ ďakujem, a pozdravujem, (máš zaujímavé aj iné recepty)
alena45
Ďakujem, verím, že budú dobré aj s napr. kukuričnou múkou a naolejované cesto posypať kukuričnou krupicou. Mám síce oboje doma, ale málo využívam, takže aj ja vyskúšam kukuričné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia