Krumpľová fučka

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 12. marca 2013

Je to jedlo, ktoré pozná snáď každý. Aj receptov je na Vareche až až. Uvádzam ho len pre to, že na rozdiel od receptov Zobraziť celý popisJe to jedlo, ktoré pozná snáď každý. Aj receptov je na Vareche až až. Uvádzam ho len pre to, že na rozdiel od receptov starých mám som prípravu „zmodernizoval“. Habarku nahradil ponorný mixér a ajhľa – vznikol krásny zemiakový krém. Dal by sa použiť aj ako príloha, trebárs k pečenému rebierku.

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
4 - 6 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky nakrájané na kolieska, posolíme – pozor, treba soliť s vedomím, že použijete aj vodu v ktorej sa zemiaky varia. Uvaríme ich úplne do mäkka a trochu scedíme. Vody necháme tak akurát – aby len, len zakrývali zemiaky. Prípadne si trochu odložte, ak bude treba zriediť - prilejete.

    Krumpľová fučka - obrázok 1
  2. 2

    Postupne sypeme hladkú múku a mixujeme, mixujeme. Až uznáme, že je hustota tak akurát, necháme minútku fučku fučať.

    Krumpľová fučka - obrázok 2
  3. 3

    Upražíme kúsky slaniny na drobné škvarky a je to.

    Krumpľová fučka - obrázok 3

Diskusia k receptu

dajanca
vždy som zbožňovala... :-) vďaka za pripomenutie :-)
tiginko
dlho som nerobila, vďaka za pripomenutie...u nás s opraženou cibuľkou :-)
klaura
nemusí to byť zlé, ale kdesi som čítala, že zemiaky nie je vhodné mixovať ... rozbijú sa v nich molekuly (škrobu?) a kaša sa stáva mazľavá, lepkavá ...
iva63
super! práve teraz ju varím-:) ja dávam hrubú múku a namiesto slaninky opekám do zlatista cibuľku...ale vyskúšam aj podľa teba, manžel bude mať radosť zo slaninky-:) ďakujem
andulka2
ja fučku zapekám. Nemixujem, zlejem polovicu vody, zemiaky so zvyškom vody roztlačím v hrnci v ktorom sa varili, prisýpam hrubú múku až je z toho fučka. vymažem si zapekaciu misu, dám do nej fučku, omastenou lyžicou urobím koldokola jamky, do každej vyklepem surové vajce, vrch posypem strúhaným syrom a dám zapiecť. + kyslá uhorka= super večera
iva63
keď mám zemiaky mäkké, tak tam prisýpam hrubú múku, pomiešam a roztláčam habarkou, tou mriežkou, ako sme volakedy robili pyré...potom to nechám ešte na ohni..až teraz príde "premiéra"...lebo až keď kaša začne "fučkať"...až vtedy je hotová... dám si na panvicu trolinka masti...odoberiem množstvo fučky, ktorú ideme práve jesť a zapekám...nie v rúre, ale na sporáku...nechám to dlhšie pripekať...aby bola chrumkavá zo spodu...ked je dosť zapečená, tak ju obrátim vcelku a nechám tiež z druhej strany zapiecť...dám na tanier a posypem opraženou cibuľkou...podávam k tomu acidko...-:)
rybarkuchar
@iva63 s tým zapekaním to musím vyskúšať. Ešte jedno si pamätám z detstva. Keď fučka vychladla - na druhý deň, stará mama ju zaliala horúcim prevareným mliekom a posypala cukrom.
dorenika
suhlas s klarou ja som raz chcela zemiakovu kazu vymixovat a mi to zalepilo mixer :D ale do polievky je to ok ked je tam aj voda
wevewe
No poviem vam, citala som tu uz vela receptov na fucku, ale nikdy som to nejedla. Snad by uz bolo nacase vyskusat ;-)
nonna
Fučku milujem, jednoduché, dobré, naše slovenské, poctivé jedlo. Takýmto sa objesť neviem. Môžem furt.
nonna
Fučku milujem, jednoduché, dobré, naše slovenské, poctivé jedlo. Takýmto sa objesť neviem. Môžem furt.
raban
Som rád, že som našiel tieto stránky, ktoré mi pripomínajú naše znamenité recepty, ako je napríklad tento. Fučku som mal veľmi rád ako dieťa, teraz som si ju pripomenul a spravím si ju podľa tohoto receptu
rein
A ja si to čoskoro spravím
rybarkuchar
@raban - vitaj na Vareche. @nonna - dlho som Ťa "nazachytil" v komentároch. Keby som bol vedel, že zareaguješ, tak miesto škvariek uvediem olivový olej ( podpichujem ).
nonna
Tak ten si nechaj!!!!!!! V Elixírinom recepise - zeleninová marináda som ho odmietla, takže nič sa u mňa nezmenilo. :D:D:D Fučkuj!
papkoska
Mňamka! Vďaka za pripomenutie receptu. U nás sa oblievala roztopeným maslom a jedna kuchárka mi poradila dať k zemiakom variť aj hrsť ryže, ona sa úplne rozvarí a fučka je potom taká nadýchaná.
pacik
Ani ja som to ešte nejedla, ale zemiaky mám veľmi rada, tak musím vyskúšať :-)
izabella929
skvelé jedlo.-))) mám ju už na stole a k nej fajnové domáce sadnuté mlieko a 2 lyžice smotany do neho...úplná paráda.-)))vďaka, za pripomenutie.-)
peter48
Vďaka za pripomenutie. Fučku som nejedol pomaly 50 rokov. Voľakedy, vždy keď sme doma vytápali slaninu, bola na večeru fučka s čerstvými, ešte horúcimi škvarkami z tej slaniny, mierne omastená čerstvo vytopenou masťou. Bola to pochúťka, na ktorú sme sa ako deti tešili vždy, keď už bola masť len na dne hrnca a teda sa blížila ďalšia večera s fučkou.
siskam
Tak som si dnes fučku uvarila, zapiekla som ju na panvici, ako písala @iva63 a môžem povedať, že som si výborne pochutila. Vďaka za dobrý recept.
sovka62
Opakujem sa, ale leniví ľudia sú naozaj zárukou pokroku. Odteraz ani ja už nič mliaždiť nebudem, mixérom to bude raz-dva.
marienka44
@klaura , aj ja som to citala, takze len tym klasickym tlacidlom popucit a nie mixovat.
Ja som z Valaskej a my sme doma polievali fucku len rozprazenou cibulkou na masti bravcovej, nie skvarkami, @rybarkuchar !
fany1602
mňam!bože toto som už 100 rokou nejedla dakuje za pripomenutie určite spravím v najblišej dobe :)
garanco
Fučka bola obľúbeným jedlom mojej mamy a jej sestry, ja som ju však nikdy neobľubovala. Ako decko som toto jedlo volala "škrob" a nevarím ho ani dnes. Keď som čítala názov jedla - "krupľová fučka", pomyslela som si , že si ju pridal Ty, lebo takto ju volajú príbuzní z Lopeji - odkiaľ boli rodičia mojej mamy. Možno ju podľa Teba uvarím.
klaudia968
Ja ju robím ako @andulka2 , zapekám, ale bez syra a vajíčka. Veru je to mňamka, zapíjam studeným mliekom. Koľko ľudí, toľko chutí.
evanaaa
Nám ju mama robievala, zasypávala ale hrubou múkou, mne viac chutí taká hutnejšia než krémovitá, ale treba ochutnať aj takú. A cibuľku nakrájala na pásiky a opražila do červena, lyžicou omočenou v masti, kde sa pražila, potľapkala po kaši a pridala opraženú cibuľu.
andread
@iva63 (12.3.2013 11:55)

tak to dělávala moje babička před mnoha lety musím to vyzkoušet milovali jsme připečenou kaši z pánve




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia