Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli fotorecept
Foto: pusta
V tomto chladnom sychravom počasí sa priam žiada osvedčená klasika na nedeľný obed. Pripravila som ju pre nás doma iným spôsobom ako obvykle. Do Zobraziť celý popisV tomto chladnom sychravom počasí sa priam žiada osvedčená klasika na nedeľný obed. Pripravila som ju pre nás doma iným spôsobom ako obvykle. Do jenskej misy na spodok som dala cibuľu, na ňu kyslú kapustu, na to pokrájané jablká a na vrch som položila hrubšie rezy v cesnaku a v oleji naloženej krkovičky. Upiekla som v trúbe a za hodinku bol na stole vynikajúci a mimoriadne chutný"eintopf" s kysnutou domácou knedľou. Zalizovali sme sa až za ušami a nemusela som stáť celý deň pri sporáku.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 strúčiky podľa veľkosti |
|
2 PL |
|
1 - 2 PL |
|
2 ks Granny Smith alebo iné |
|
500 g |
|
2 - 3 PL |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
100 - 150 ml |
|
Postup
-
1
Z krkovičky som nakrájala 2 rezne o výške asi 3 cm a o váhe asi 250 gramov, ktoré som ani nevyklepávala a ani po obvode nenarezala. Je to vlastne pečenie krkovičky v celku, ale v menších kusoch.
-
2
Rezne som riadne osolila z oboch strán a...
-
3
...poriadne potrela prelisovaným cesnakom.
-
4
Naložené rezne som poliala olejom a prikryté som odložila na 12 hodín na noc do chladničky odpočívať, chute sa výborne prepoja a mäsíčko krásne skrehne. Môžete odložiť aj na dlhšie, ale ked sa veľmi ponáhľate, tak stačí naložiť takto krkovičku ráno.
-
5
Spodok jenskej misy som vyložila plátkami na mesiačiky nakrájanej cibule. Môžete však použiť vhodnú zapekaciu nádobu alebo pekáč primeranej veľkosti, najlepšie s vrchnákom ev. použijete na zakrytie alobal.
-
6
Na cibuľu som rozložila kyslú kapustu. Mám vlastnú rýchlokvasenú kapustu v chladničke už viac ako pol roka a stále je super. Nechám na Vás, či použijete sudovú, kúpenú alebo vlastnú. Odporúčam ochutnať, ak je veľmi kyslá, tak prepláchnuť studenou vodou a primerane pokrájať na menšie prúžky.
-
7
Pridala som 3 PL kryštálového cukru a celú rascu, iné som nepridávala, lebo bola správne ochutená už pri nakladaní. Môžete pridať podľa vlastnej chuti ešte soľ, cukor, chren, bobkový list, celú rascu, celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky, cesnak, chilli papričku - čo má kto v kapuste rád.
-
8
Na kapustu som dala jablká Granny Smith pokrájané na mesiačiky, krájala som ich aj so šupkou, lebo sa pri pečení nerozpadnú. Môžete použiť iné jablká, ktoré chutia Vám alebo aké máte doma po ruke.
-
9
Na jablká som položila naloženú krkovičku, ktorú som 2 hodiny pred pečením vybrala z chladničky, aby mala izbovú teplotu.
-
10
Na krkovičku som ešte položila zvyšok pokrájaných jabĺk a cibule, podliala som asi 100 ml kapustovej šťavy a 1 PL rozpustenej domácej bravčovej masti a prikryla vrchnou časťou jenskej misy. Ak nemáte bravčovú masť, môžete použiť olej, krkovička pustí dosť masti.
-
11
Piekla som prikryté v trúbe na 180 stupňoch C, potom ešte odokryté asi 10 minút, kým krkovička nedostala peknú červeno - hnedú farbu.
-
12
Podávala som horúcu krkovičku na jablkovo - kapustovom lôžku s čerstvo uvarenou domácou nadýchanou knedľou, ktorú som poliala výpekom. recept na Domácu kysnutú knedľu mám tu na vareche: http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-kysnuta-knedla-fotorecept/16726-recept.html
-
13
Mäsíčko je mäkkučké ako masielko výrazne cesnakové s príjemnou chuťou jabĺk a kapusty. Kapusta je ochutená šťavou z krkovičky a jablkami, má príjemnú sladko - kyslú chuť a chuť použitých korenín a je al dente, pekne chrumkavá, nesmie byť rozpadnutá a mäkká ako blato.
-
14
A tu je pohľad z blízka, je to síce riadna porcia ako pre baníka :D, ale hriešne dobrá, krkovička je šťavnatá, mäkkučká, úžasnej chuti a krásne vypečená. Poviem pravdu, zalizovali sme sa až za ušami. Neviem si k nej predstaviť nič lepšie ako domácu nadýchanú kysnutú knedľu, hoci aj v celku pečené zemiaky na masti môžu byť super. Obrovskou výhodou tejto prípravy je, že nemusíte celé doobedie tancovať pri sporáku a čas môžete využiť užitočnejšie a príjemnejšie v nedeľu. :-)))))
dakujem
dakujem za krásne hodnotenie a aj za 5*****
dakujem ti za úžasné ocenenie mojej práce a 5*****
dakujem.
snažím sa, aby moje recepty boli napísané zrozumiteľne tak, aby ich bez problémov zvládol každý, aj začiatočník.
dakujem.
dakujem.
len vyskúšaj, ak budeš mať svoju vlastnú kyslú kapustu.
tak ste mali podobnú dobrotu :P
dakujem.
dakujem.
ak náhodou máš rp na "Párkáň guláš", tak daj :P
dakujem za krásne a dojímavé slová, ktorými si ohodnotil moju prácu. Ty vždy dokážeš tak milo pohladiť...:-)))
nápodobne :-), môj vzácny priateľ :-)))
dakujem.
dakujem.
dakujem za všetkoa aj za 5*****
Milá pusta, veľká poklona ;)
Es lebe Ziegelfeld. Zas tu budeme chvíľu iritivať také typy ako Tiginko. Tiginko ty sa zmier s tým, že si sa asi narodil niekde v malej podhorskej vesničke a stále sa nevieš vymotať z tvojich červených spartakiádnych trenírok, čo ti mamka pripravili na okresnú spartakiádu a to sa už píše rok 2013. Moja"vyvolená" ako si nazval Pustu je osoba ktorú ja osobne vôbec nepoznám ale vážim si ju pre jej fundované recepty a pre jej znalosť nielen slovenskej kuchyne. Práve kvôli takýmto týpkom ako si ty,nie je možné aby sme si verejne vymenili svoje komunikačné kontakty. A Pusta ďakujem opäť za skvelý recept.
som z toho znechutená, to sa predsa nerobí...
dakujem Vám.
som skutočne rada, že tak úžasne chutilo...tak v siedmom nebi? :-)
s tou varenou knedľou máš úplnú pravdu, súhlasím s tebou.
veľmi pekne ti dakujem.
ja ťa korektne obchádzam, tvoje komenty nečítam, tvoje recepty neotváram ani nekomentujem.
prosím, keby si robila to isté.
dakujem ti.
"ľahké" nedeľné jedlo - knedlík, kapusta a vtedy som pred obedom chodila kúpiť k obedu aj čerstvo čapované dobre chladené orosené pivečko :-)
dakujem ti za pochvalu.
verím, že aj tento chutil :-)
dakujem za potešujúcu správu.
nuž nedeľa je tu "co by dup", pre návštevu ideálne a takmer bez práce :-)
dobrý výber.
dakujem.
Máš skvelé nápady, a vidieť, že aj určite bohaté skúsenosti. Idem prvý-krát robiť krkovičku a táto vyzerá fantasticky.
Zaujalo ma, že je všetko pekne spolu s kapustou v jednej mise a plus jabĺčka :-)
Nehovoriac o tom, že vždy všetko pekne vyfotíš, čiže je celý fotopostup, nie len poskromne ako dávajú niektorí.
Hlavne nám mladým to pomôže, keď žijeme v zahraničí a nechceme mať vysoký účet za telefón, keď zháňame recepty z domova od mamy, či svokry ;-)
Ešte raz ďakujem, že si taká štedrá a máč čas sa s nami podeliť o svoje skvelé recepty :-)
@Danielik3355 , rada to robím najmä pre mladých, presnejšie robila som, totiž už nie som na vareche, prisp ievam však na iné weby. vždy ma veľmi poteší, ked si niekto aj po čase vyberie práve môj recept, lebo chcem po sebe zanechať niečo pekné,také, čo ľudia radi budú variť aj po rokoch. tvoje hodnotenie je pre mňa veľká pocta! dakujem ti krásne a prajem všetko dobré v živote.
@Gabriele , to som nečakala, ale o to viac ma teší tvoja pochvala! veľmi pekne dakujem :-) nech sa ti v živote darí!