Krkovička pečená na jablkách, kyslej kapuste a cibuli (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V tomto chladnom sychravom počasí sa priam žiada osvedčená klasika na nedeľný obed. Pripravila som ju pre nás doma iným spôsobom ako obvykle. Do jenskej misy na spodok som dala cibuľu, na ňu kyslú kapustu, na to pokrájané jablká a na vrch som položila hrubšie rezy v cesnaku a v oleji naloženej krkovičky. Upiekla som v trúbe a za hodinku bol na stole vynikajúci a mimoriadne chutný"eintopf" s kysnutou domácou knedľou. Zalizovali sme sa až za ušami a nemusela som stáť celý deň pri sporáku.

2 - 4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z krkovičky som nakrájala 2 rezne o výške asi 3 cm a o váhe asi 250 gramov, ktoré som ani nevyklepávala a ani po obvode nenarezala. Je to vlastne pečenie krkovičky v celku, ale v menších kusoch.
  2. Rezne som riadne osolila z oboch strán a...
  3. ...poriadne potrela prelisovaným cesnakom.
  4. Naložené rezne som poliala olejom a prikryté som odložila na 12 hodín na noc do chladničky odpočívať, chute sa výborne prepoja a mäsíčko krásne skrehne. Môžete odložiť aj na dlhšie, ale ked sa veľmi ponáhľate, tak stačí naložiť takto krkovičku ráno.
  5. Spodok jenskej misy som vyložila plátkami na mesiačiky nakrájanej cibule. Môžete však použiť vhodnú zapekaciu nádobu alebo pekáč primeranej veľkosti, najlepšie s vrchnákom ev. použijete na zakrytie alobal.
  6. Na cibuľu som rozložila kyslú kapustu. Mám vlastnú rýchlokvasenú kapustu v chladničke už viac ako pol roka a stále je super. Nechám na Vás, či použijete sudovú, kúpenú alebo vlastnú. Odporúčam ochutnať, ak je veľmi kyslá, tak prepláchnuť studenou vodou a primerane pokrájať na menšie prúžky.
  7. Pridala som 3 PL kryštálového cukru a celú rascu, iné som nepridávala, lebo bola správne ochutená už pri nakladaní. Môžete pridať podľa vlastnej chuti ešte soľ, cukor, chren, bobkový list, celú rascu, celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky, cesnak, chilli papričku - čo má kto v kapuste rád.
  8. Na kapustu som dala jablká Granny Smith pokrájané na mesiačiky, krájala som ich aj so šupkou, lebo sa pri pečení nerozpadnú. Môžete použiť iné jablká, ktoré chutia Vám alebo aké máte doma po ruke.
  9. Na jablká som položila naloženú krkovičku, ktorú som 2 hodiny pred pečením vybrala z chladničky, aby mala izbovú teplotu.
  10. Na krkovičku som ešte položila zvyšok pokrájaných jabĺk a cibule, podliala som asi 100 ml kapustovej šťavy a 1 PL rozpustenej domácej bravčovej masti a prikryla vrchnou časťou jenskej misy. Ak nemáte bravčovú masť, môžete použiť olej, krkovička pustí dosť masti.
  11. Piekla som prikryté v trúbe na 180 stupňoch C, potom ešte odokryté asi 10 minút, kým krkovička nedostala peknú červeno - hnedú farbu.
  12. Podávala som horúcu krkovičku na jablkovo - kapustovom lôžku s čerstvo uvarenou domácou nadýchanou knedľou, ktorú som poliala výpekom. recept na Domácu kysnutú knedľu mám tu na vareche: http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-kysnuta-knedla-fotorecept/16726-recept.html
  13. Mäsíčko je mäkkučké ako masielko výrazne cesnakové s príjemnou chuťou jabĺk a kapusty. Kapusta je ochutená šťavou z krkovičky a jablkami, má príjemnú sladko - kyslú chuť a chuť použitých korenín a je al dente, pekne chrumkavá, nesmie byť rozpadnutá a mäkká ako blato.
  14. A tu je pohľad z blízka, je to síce riadna porcia ako pre baníka :D, ale hriešne dobrá, krkovička je šťavnatá, mäkkučká, úžasnej chuti a krásne vypečená. Poviem pravdu, zalizovali sme sa až za ušami. Neviem si k nej predstaviť nič lepšie ako domácu nadýchanú kysnutú knedľu, hoci aj v celku pečené zemiaky na masti môžu byť super. Obrovskou výhodou tejto prípravy je, že nemusíte celé doobedie tancovať pri sporáku a čas môžete využiť užitočnejšie a príjemnejšie v nedeľu. :-)))))