Krémový čokoládový zákusok s mascarpone
Foto: shellynka
Tento zákusok som našla na internete, no keby ho podľa toho, čo tam bolo napísané (dosť stručný popis) piekla napríklad moja dcéra, asi by Zobraziť celý popisTento zákusok som našla na internete, no keby ho podľa toho, čo tam bolo napísané (dosť stručný popis) piekla napríklad moja dcéra, asi by na koniec zaplakala, lebo by sa nepodaril. Tak dávam recept a postup aj pre nové, neskúsené žienky, dievčatá.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
200 g |
|
300 g |
|
100 ml |
|
150 ml (polo alebo plnotučné) |
|
100 g nahrubo nasekané |
|
50 g holandské |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
Čokoládová plnka: | |
400 ml (aspoň 33 %) |
|
400 g (na varenie) |
|
Mascarpone plnka: | |
300 ml (aspoň 33 %) |
|
150 g (na varenie) |
|
400 g |
|
Sirup na poliatie cesta: | |
0,5 dcl |
|
0,5 dcl |
|
1 dcl |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Najskôr si urobíme prípravu na obidve plnky. Na sporák dáme hrnček s nepriľnavým povrchom, do neho najskôr 400 ml smotany na šľahanie a 400 g nalámanej tmavej čokolády. Ohrejeme na miernom ohni (stupni), kým sa čokoláda úplne neroztopí a nespojí so smotanou. Prelejeme do misky, necháme vychladnúť a vychladnuté dáme do chladničky na cca 2 hodiny. Umyjeme hrnček a to isté spravíme aj s 300 ml smotany a bielou čokoládou.
- 2
Zoberieme dve misky a vajíčka. Do jednej misky dáme bielky, do druhej žĺtky. Žĺtky poriadne do penista vyšľaháme s kryštálovým cukrom, pridáme ostatné suroviny - olej, mlieko, kakao, nasekané orechy a múku zmiešanú s kypriacim práškom a so štipkou soli. Poriadne premiešame, aby sa všetko krásne spojilo.
- 3
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Ten vareškou zamiešame do cesta a pekne premiešané vylejeme na papierom na pečenie vystlaný plech (cca 35x25 cm) a rozotrieme, zarovnáme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C asi na 25 minút.
- 4
Upečené cesto vyklopíme napríklad na dosku, na ktorú dáme buď papier na pečenie alebo nejakú silikónovú podložku, stiahneme papier a necháme úplne vychladnúť.
- 5
Smotanovú zmes s tmavou čokoládou vyberieme z chladničky a premiešame šľahačom. Opatrne, nie na vysokej rýchlosti, aby sa nezrazila. Smotanovú zmes s bielou čokoládou tiež vyšľaháme na nízkej rýchlosti a potom do nej zamiešame mascarpone.
- 6
Sirup, rum a asi deci vody zmiešame a postriekame s roztokom cesto. Ja používam fľaštičku z farby na vlasy, takú plastovú s hrotom. Na vychladnuté cesto natrieme najskôr tmavú čokoládovú plnku a potom krémovú plnku s marcarpone. Urovnáme. Ja som vrch pobehala vidličkou a potom posypala Grankom a dala do chladničky.
- 7
Vychladnuté nakrájame na kocky tenučkým nožom. Dobrú chuť. ?
Tiež Čokoládový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu