Foto: mesiar50
Recept na krém mám od svojej manželky,ktorá robieva krémeš,len týmto spôsobom.
Suroviny
Suroviny na medové cesto : | |
300 g |
|
125 g |
|
65 g zmäknuté |
|
1 ks celé čerstvé |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 PL studené |
|
Suroviny na žĺtkový krém : | |
1000 ml |
|
5 ks vaječné |
|
100 g |
|
2 bal. |
|
2 ks |
|
3 PL |
|
5 ks bielkov urobená |
|
Suroviny na šľahačku v prášku : | |
250 ml studené |
|
2 bal. v prášku |
|
Postup
-
1
Ahojte. Suroviny na prípravu cesta : Maslo 65 g,cukor práškový 125 g, vajce1, vaječný žĺtok 1,sóda bikarbóna 1 KL,múka hladká špeciál 300 g,mlieko 1 PL,med 1 PL,
-
2
Odvážime si hladkú múku.
-
3
K múke pridáme zmäknuté maslo.
-
4
Ďalej k zmesy pridáme vajce a žĺtok.
-
5
Potom k zmesy pridáme práškový cukor.
-
6
Pokračujeme pridaním medu do pripravujúceho sa cesta. Následne pridáme aj sódu bikarbónu
-
7
A nakoniec do zmesy pridáme aj mlieko.
-
8
Tieto všetky uvedené suroviny spracujeme v jedno husté cesto a potom si ho rozdelíme na dve rovnaké časti.Cesto si odvážime, aby obe časti boli rovnakej váhy.
-
9
Ďalej vypracované,odvážené cestá dáme do mikro sáčku a vložíme ich do chladničky na 2 hodiny aby stuhli.
-
10
Cesto vyberieme z chladničky a dáme ho na papier na pečenie.
-
11
Prikryjeme ho druhým papierom a rozvaľkáme ho na veľkosť plechu.(38 x 30 cm)
-
12
Vyvaľkané cesto je veľmi tenké a tak ako je, ho preložíme na plech kde ho aj upečieme.
-
14
Cesto som piekol max. 8-10 minút pri 180 C.
-
15
Toto je spodná strana cesta.Takto upečieme aj druhé cesto.
-
16
Obom cestám zrežeme kraje.Jedno cesto použijeme ako šablónu podľa ktorej spravíme druhé cesto,aby boli tvarovo rovnaké.
-
17
Jeden plát cesta narežeme na pásy a potom na kocky.
-
18
Spodný plát natrieme najprv žĺtkovým krémom a potom šľahačkou.Na vrch koláča poukladáme kocky z druhého plátu.
-
19
A tu už vidíte hotový krémeš.
-
20
Puding si spravíme nasledovne : Odoberieme si z mlieka a rozmiešame si v ňom dva zlaté klasy,pridáme práškový cukor
-
21
Ďalej pridáme polohrubú múku.
-
22
Potom do zmesy pridáme žĺtky a dobre pudingovú hmotu premiešame. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh.
-
23
Uvaríme si puding.Sem tam ho stiahneme z ohňa,keď cítime že sa jeho spodok začína prilepovať. Uvaríme ho do husta.
-
24
Do hustého pudingu ešte za horúca primiešame penu z bielkov.Robíme to šľahačom.
-
25
Puding potom schladíme v studenej vode.Sledujeme ho aby nám moc nestuhol.
vidím, že pracuješ s chuťou a rodinka sa z teba na dovolenke teší, robíš všetko s láskou pre nich a pridávaš pre nás.
vdaka.
*****
Pekný receptik, pekný popis, prosto skvelá práca.5*
Verím tomu,že aj tvoj krémeš musí chutiť skvelo.
Nemáš mi čo ďakovať,rado sa stalo.Každopádne sa ti ja musím poďakovať,že si sa pristavila pri mojom recepte.
Cesto bolo po upečení ako betón,ale tuším po dobrej hodine tak zvláčnel od krému a šľahačky,že som sa až čudoval.Keď ho budeš raz robiť,tak ťa prosím treba dávať pozor na to,aby sa papier pod cestom neskrčil.Veľa ľudí ho koštovalo a mali naň dobrý názor.Nemáš čo ďakovať,to ja ti ďakujem pekne.
Ďakujem ti moc.
Niet čo ďakovať priateľu @sracz .Človek sa veľakrát zamyslý nad tým
ako ubieha tento neúprosný čas a slovo domov a mamka aj vo mne vyvolávajú veľký rešpekt.Veľmi pekne ti ďakujem.
Ďakujem ti veľmi pekne.
Potešila si ma,že sa ti krémeš páči.
Ďakujem ti srdečne.
Je to vo väčšine prípadov tak ako to píšeš.Niet nad domáce potravinárske produkty,ktoré si človek spraví sám.Krémeš je ok.Ďakujem ti krásne Evička.
Ď a k u j e m ti za pochvalu.
ale ak môžem tak ti poradím ... jednoduhšie je do vyšľahaného snehu pustiť horúci puding ( robí sa tak francúzsky krémeš ) a zašľahať to.
Samozrejme,že môžeš poradiť.Rád sa naučím nové grifi.
Ok @xanti .Dnes som robil krém podľa tvojej rady.Včera som si napiekol štyri pláty cesta a dnes som dva z nich čo mi zostali plnil krémom robený s vodou.Ak sa krémeš podarí tak to posuniem na varechu a keď sa nepodarí tak potom nič. :-)
Ďakujem ti pekne.
Ok sherin.Na budúce,keď budem robiť ďalšie pláty ,tak mi tvoja rada príde určite vhod.Ďakujem a želám ti pekný deň.
Mas pravdu, nase maminy robievali takto kremes,
ale sa mi vidi, ze bez tych zlatych klasov len s mukou.
Dakujem ti za pekny komentar.
Srdecna vdaka.
Krém z vody a zlatého klasu mám zverejnený.Ten krém som spravil
ako si mi radila ty.
Ďakujem ti milá @aroooo .Nabudúce vyskúšam aj tvoj dobre znejúci grif.
Srdečná vďaka.
Tanicka,ja som myslel,ze to funguje ako pri listkovom ceste a horny plat sa pokraja.Poznam taky krem a dokonca ho aj robievam.Tvoj kremes byva urcite super.Medovy kremes som robil prvy krat a preto ti dakujem za dobru radu.Pekne ta pozdravujem.
Teší ma,že sa ti krémeš páči.Ďakujem ti pekne. :-)