Krémeš fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 24. mája 2015
Krémeš (fotorecept)
Foto: mesiar50

Recept na krém mám od svojej manželky,ktorá robieva krémeš,len týmto spôsobom.

Suroviny

Suroviny na medové cesto :
300 g
125 g
65 g zmäknuté
1 ks celé čerstvé
1 ks
1 PL
1 ČL
1 PL studené
Suroviny na žĺtkový krém :
1000 ml
5 ks vaječné
100 g
2 bal.
2 ks
3 PL
5 ks bielkov urobená
Suroviny na šľahačku v prášku :
250 ml studené
2 bal. v prášku

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ahojte. Suroviny na prípravu cesta : Maslo 65 g,cukor práškový 125 g, vajce1, vaječný žĺtok 1,sóda bikarbóna 1 KL,múka hladká špeciál 300 g,mlieko 1 PL,med 1 PL,

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odvážime si hladkú múku.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K múke pridáme zmäknuté maslo.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej k zmesy pridáme vajce a žĺtok.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom k zmesy pridáme práškový cukor.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokračujeme pridaním medu do pripravujúceho sa cesta. Následne pridáme aj sódu bikarbónu

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A nakoniec do zmesy pridáme aj mlieko.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tieto všetky uvedené suroviny spracujeme v jedno husté cesto a potom si ho rozdelíme na dve rovnaké časti.Cesto si odvážime, aby obe časti boli rovnakej váhy.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalej vypracované,odvážené cestá dáme do mikro sáčku a vložíme ich do chladničky na 2 hodiny aby stuhli.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto vyberieme z chladničky a dáme ho na papier na pečenie.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prikryjeme ho druhým papierom a rozvaľkáme ho na veľkosť plechu.(38 x 30 cm)

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vyvaľkané cesto je veľmi tenké a tak ako je, ho preložíme na plech kde ho aj upečieme.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 12
  13. 14

    Cesto som piekol max. 8-10 minút pri 180 C.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 14
  14. 15

    Toto je spodná strana cesta.Takto upečieme aj druhé cesto.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 15
  15. 16

    Obom cestám zrežeme kraje.Jedno cesto použijeme ako šablónu podľa ktorej spravíme druhé cesto,aby boli tvarovo rovnaké.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 16
  16. 17

    Jeden plát cesta narežeme na pásy a potom na kocky.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 17
  17. 18

    Spodný plát natrieme najprv žĺtkovým krémom a potom šľahačkou.Na vrch koláča poukladáme kocky z druhého plátu.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 18
  18. 19

    A tu už vidíte hotový krémeš.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 19
  19. 20

    Puding si spravíme nasledovne : Odoberieme si z mlieka a rozmiešame si v ňom dva zlaté klasy,pridáme práškový cukor

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 20
  20. 21

    Ďalej pridáme polohrubú múku.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 21
  21. 22

    Potom do zmesy pridáme žĺtky a dobre pudingovú hmotu premiešame. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 22
  22. 23

    Uvaríme si puding.Sem tam ho stiahneme z ohňa,keď cítime že sa jeho spodok začína prilepovať. Uvaríme ho do husta.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 23
  23. 24

    Do hustého pudingu ešte za horúca primiešame penu z bielkov.Robíme to šľahačom.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 24
  24. 25

    Puding potom schladíme v studenej vode.Sledujeme ho aby nám moc nestuhol.

    Krémeš (fotorecept) - obrázok 25

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
nádherná práca osvedčeného domáceho krémešu :-)
vidím, že pracuješ s chuťou a rodinka sa z teba na dovolenke teší, robíš všetko s láskou pre nich a pridávaš pre nás.
vdaka.
*****
...pekný recept, určite Tvoj krémeš chutí výborne. Aj my radšej upečieme cukrárne nemajú na poctivé domáce zákusky *****
@izabella929
Cesto bolo po upečení ako betón,ale tuším po dobrej hodine tak zvláčnel od krému a šľahačky,že som sa až čudoval.Keď ho budeš raz robiť,tak ťa prosím treba dávať pozor na to,aby sa papier pod cestom neskrčil.Veľa ľudí ho koštovalo a mali naň dobrý názor.Nemáš čo ďakovať,to ja ti ďakujem pekne.
@sracz
Niet čo ďakovať priateľu @sracz .Človek sa veľakrát zamyslý nad tým
ako ubieha tento neúprosný čas a slovo domov a mamka aj vo mne vyvolávajú veľký rešpekt.Veľmi pekne ti ďakujem.

@mesiar50 klobúk dole si šikovný,
ale ak môžem tak ti poradím ... jednoduhšie je do vyšľahaného snehu pustiť horúci puding ( robí sa tak francúzsky krémeš ) a zašľahať to.
Chvalim ta ☺ vyborny kremes, ja by som tiez chcela poradit…....vyvalkane cesto davam na vrch plechu, ktory natriem tukom, poprasim mukou a potom orezem podla plechu a dam piect. Platy su rovnake a okraje sa nekrutia.
@xanti
Samozrejme,že môžeš poradiť.Rád sa naučím nové grifi.
Ok @xanti .Dnes som robil krém podľa tvojej rady.Včera som si napiekol štyri pláty cesta a dnes som dva z nich čo mi zostali plnil krémom robený s vodou.Ak sa krémeš podarí tak to posuniem na varechu a keď sa nepodarí tak potom nič. :-)
Ďakujem ti pekne.
podobne, no trošku ináč - som robievala krém aj ja, len sneh som vyšľahala s cukrom a nie mixérom, ale opatrne prevracaním metličkou som sneh zapracovala do horúceho pudingu a objem krému sa mi zdvojnásobil a po vychladnutí bol dosť pevný aby sa dobre krájal. Tvoj recept si odkladám, medový som ešte nerobila
@mesiar50 no čo ako? podarilo sa? s vodou to si robil aký krém, do vody cukor, pudingový prášok spravil si vodový puding a pustil si to horúce do vyšlahaných bielkov? a natrel na cesto?
@Laci , medový krémeš je fajnotka, ja ho veľmi rada, pláty krájať nemusíš, ver mi, sám si zistil, že zmäkli na šlahačke, ja do medového krém robím s maslom, so snehom krém dávam v spojení s lístkovým cestom
@havino
Tanicka,ja som myslel,ze to funguje ako pri listkovom ceste a horny plat sa pokraja.Poznam taky krem a dokonca ho aj robievam.Tvoj kremes byva urcite super.Medovy kremes som robil prvy krat a preto ti dakujem za dobru radu.Pekne ta pozdravujem.

Pridaj komentár k receptu: